Maioneza de casa – cum preparam reteta clasica? reteta pas cu pas VIDEO
Maioneza facuta in casa, o reteta simpla, usor de preparat, cu galbenusuri crude care frecate cu ulei vegetal rezulta o emulsie cremoasa delicioasa, foarte uzitata in gastronomia de pretutindeni. Cum preparam maioneza in casa?
reteta video
Aproape ca ma pufneste rasul cand ma gandesc ca au trecut 10 ani de cand am acest blog si inca nu am publicat reteta de maioneza de casa.
La drept vorbind, am avut intentia de cateva ori sa o fac. Dar tot timpul ma luam cu alte retete mai cu vino incoace in loc sa povestesc cum frec la ele galbenusuri cu ulei pana le sare mustarul si se fac lunecoase, si cremoase si tepene de fericirea de a fi bagate in seama.
De cand eram mica, doua erau sarcinile mele preferate in casa: sa fac maioneza si sa bat albusurile de oua. Amandoua le faceam de mana, fara mixer (cel putin la inceput). Devenisem specialista in abordarea acestor….dificile sarcini (hihihi).
Dar recunosc. Acum folosesc mixerul. Cred ca din nevoia de a face cat mai repede, suntem in epoca vitezei doar.
Modul cum invatasem de la mama sa fac maioneza continea si un ingredient – cartoful la care, intre timp, am renuntat. Am testat si diversele mituri legate – are in jur o intreaga mitologie a spaimei, cele mai multe s-au dovedit total irelevante practic dar na….
Sfaturi excelente pentru o maioneza de casa reusita
- ouale sa fie proaspete si din surse cat mai sigure.
Doh, logic, doar folosim galbenusuri crude, normal ca suntem mai precauti cand le alegem.
Am auzit (nu am verificat) ca merge facuta si cu galbenusuri fierte, Laura Laurentiu a verificat deja si spune ca merge. Recomand maioneza cu galbenusuri fierte daca intentionati sa serviti aceasta maioneza unor copii mai mici de doi ani, unei femei gravide, unor convalencenti sau unor persoane mai in varsta care au imunitatea scazuta.
Eu sincer am folosit intotdeauna maioneza cu oua crude chiar si cand eram gravida dar aveam ouale din sursa sigura de la ai mei parinti si desi aveam obiceiul sa le mananc crude cand eram mica, n-am avut niciodata probleme. Chestie de experiente de viata. Ca cine a patit-o (la vreo toxinfectie alimentara ma refer), sigur nu e asa nonsalant ca mine.
- toate ingredientele (de la ulei la galbenusuri si sucul de lamaie) trebuie sa fie la temperatura camerei, deci scoateti-le de la frigider cu cel putin o ora inainte de a va apuca de lucru.
- din practica, am constatat ca nu e nici o problema directia in care amesteci si nici daca schimbi directia. In schimb, am constatat ca e important ca ritmul si viteza cu care amesteci sa fie constante, de aceea mi se pare mai simplu sa o fac cu mixerul.
- Uleiul se adauga treptat, in nici un caz nu turnati mult, aveti mari sanse sa vi se taie daca o faceti. Mai ales la inceput, se va pune doar o lingurita, pentru ca, daca punem mai mult, exista riscul sa se taie maioneza.
- Cantitatea de suc de lamaie e variabila in functie de cat de acra vrem maioneza. Asadar gustati si asezonati, nu puneti suc de lamaie aiurea.
Si acum ca m-am dat atotcunoscatoare, haideti sa vedem si reteta, vedem e si pe bune ca am filmat si reteta video (ce, credeati ca scapati?)
Maioneza de casa – reteta scrisa
Ca de obicei in casuta cu bunatati, aveti mai jos reteta atat in format scrisa, mai sus aveti varianta filmata. Pentru mai multe retete video, te poti abona pe canalul Youtube (click pe link), pentru a primi de veste imediat ce public ceva nou, apasati si pe clopotelul de notificare.
Maioneza facuta in casa
Ingrediente
- 2 bucati gălbenuș de ou crude
- 2 bucati gălbenuș de ou fierte, tari
- 1 lingurita mustar
- 200 – 300 ml ulei
- 1 bucata lamaie – nu e nevoie chiar de o lamaie ci de cateva linguri de zeama de lamaie
- sare dupa gust
- piper dupa gust – optional
instructiuni
- Incep intotdeauna prin a fierbe doua oua – ca sa fie tari le tin 7 minute la fiert, dupa care le scot si le bag imediat intr-o oala cu apa rece. Coaja se va desprinde mai iute si mai frumos dupa dar nu asta ma intereseaza acum ci sa le racesc mai repede ca sa le pot folosi.
- Dupa ce am scos galbenusurile fierte, le-am maruntit cu dosul unei linguri sa fie cat mai fine. Nu de alta dar daca nu sunt fine se vor vedea in maioneza.
- Punem doua galbenusuri crude intr-un bol incapator, am adaugat si o lingura de mustar peste ele.
- Am pus si o lingurita ulei si am inceput sa mixez la viteza medie. NOTA: la inceput NU puneti mult ulei, doar cate o lingurita, altfel maioneza vi se va taia. Doar cand compozitia e emulsionata si incepe a arata bine inchegata, puteti incepe sa adaugati mai mult ulei – insa nu mai mult de 2 – 3 linguri la o tura.
- Vom adauga in continuare ulei, cate o lingura doua, mixand intre timp si neadaugand urmatorul ulei pana anteriorul nu a fost absorbit bine de maioneza in formare.
- Tot adaugand ulei treptat si mixand la viteza constanta, maioneza capata un aspect inchegat si spumos.
- Din acest moment incep a adauga galbenusurile fierte. Am vazut ca sunt gospodine care le pun de la inceput. Eu una m-am obisnuit asa dar un alt motiv pentru care o fac acum este ca la un eventual ghinion de a mi se taia maioneza pana in acest stadiu, galbenusurile sunt un ajutor nepretuit in a o reface.
- Am continuat sa mixez maioneza, adaugand treptat galbenusurile si uleiul pana ajung la cantitatea dorita sau pana se termina uleiul. De obicei ma opresc cand am cantitatea dorita de maioneza.
- La sfarsit, am asezonat cu sare si am potrivit la gust adaugand suc de lamaie dupa gust. Noua ne place usor acrisoara, asa ca de obicei punem cam doua linguri de zeama dar aici fiecare face dupa cum ii place.
- Se recomanda folosirea ei imediat. Nu e chiar un produs pe care sa-l pastrezi mult la frigider, cum se pastreaza maioneza aia din magazin …Pentru mine ala e un mare mister.
Asa prepar eu clasica reteta de maioneza de casa. Voi cum procedati? Va astept sa povestim in comentarii.