Cum facem unt de casa din smantana grasa? Reteta pas cu pas cu VIDEO
Unt de casa, preparat din smântână grasa, rețeta simpla, rapida, reușita acestui produs sta in calitatea si in temperatura materiei prime. Gata in 10 minute.
Reteta video
Mă gândeam zilele trecute la cei 10 ani de blogging culinar pe care i-am împlinit anul trecut. M-am văzut pe mine însămi acum zece ani si mă compar cu cea de azi. Rad câteodată cu soțul spunând ca eu una mă simt ca un vin vechi, cu cat mai veche cu atât mai buna. Sau cum spune o vorba deșteaptă – sa am 20 de ani dar cu mintea de la 40.
Acum 10 ani credeam ca știu sa gătesc. Si chiar știam ceva mai bine ca majoritatea oamenilor. Dar gastronomia este un domeniu pe care cu cat îl aprofundezi mai mult cu atât …constați cat știi de puțin. Ajungi sa zici precum Socrate: Eu știu ca nu știu nimic.
Nu este o rușine sa nu știi. Este o rușine sa nu vrei sa știi. Oricât ai fi de experta, cu siguranța ai tot timpul ceva nou de învățat. Țin minte revelația majora pe care am avut-o când am primit de la niște rude de la tara prima roata de cașcaval făcut in casa. Wow, se poate face in casa? Si e atât de bun, mult mai buna ca in comerț…
Ce altceva se mai poate face in casa? Untul se poate face in casa? Sau iaurtul? Salamul?
Beneficiile consumului de unt de casa
Untul este plin de vitamine, minerale, antioxidanți care ajuta la combaterea efectului negativ al radicalilor liberi si grăsimi sănătoase. De asemenea, untul are un raport optim de Omega 3 si Omega 6.
Grăsimile saturate din unt au un efect antitumoral si anti-cancerigen, untul fiind o excelenta sursa de vitamina E si K. Vitamina D din unt ajuta la absorbția calciului. Ajuta tiroida având in compoziție cea mai ușor asimilabilă forma de vitamina A.
De asemenea, untul conferă energie si nu este stocat in corp ca țesut adipos daca este asociat cu proteine de calitate (carne de vita, oua) sau carbohidrați complecși (legume, hrișcă, quinoa).
Evita sa asociezi untul care este o grăsime saturata cu carbohidrați simpli – cum ar fi pâinea, porumbul, cartofii. Aceasta combinație favorizează depunerea de grăsime.
Materia prima: laptele si smantana dulce
Untul de casa este un produs derivat din lapte, mai exact din smântână dulce grasa ce se ridica din lapte.
Lapte
La baza multor ingrediente de bucătărie de la cașcaval la unt, sta laptele. Care lapte este un subiect gastronomic vast. Începând de la proveniența lui pana la conținutul esențial atunci când vine vorba de a-l folosi pentru a obține produse derivate.
Adevărul este ca atunci când vorbim de lapte, cei mai mulți dintre noi se gândesc cumva automat la laptele de vaca. Acesta este cel mai ușor de procurat si cel mai ieftin.
Laptele integral de vaca are un procentaj de grăsime intre 3.5 si 5%. In magazine găsiți si lapte la 1,5% grăsime si chiar si 0,5% grăsime. Chiar si din cel mai slab lapte se poate face brânză sau iaurt dar intr-o cantitate mai mica decât din laptele integral.
Dar exista multe animale care dau lapte: capra, bivolita, oaia.
N-o sa intram in detalii dar ce trebuie sa știți este ca daca folosiți alt lapte decât cel de vaca, produsul s-ar putea comporta cu totul altfel. Asta pentru ca diversele animale dau lapte cu procente foarte diferite de grăsime si asta influențează si rezultatul.
Laptele de capra este mai ușor de digerat decât cel de vaca pentru ca globulele de grăsime din el sunt mai mici si mai dispersate. Este chiar recomandat a fi dat copilașilor care au alergie sau intoleranta la laptele de vaca. Dar tot moleculele mici de grăsime fac ca produse foarte grase precum untul sa fie greu de extras din el.
Pe de alta parte, laptele de oaie si cel de bivoliță au un conținut mult mai mare de grăsime si mai putina apa. Ceea ce le face mai dezirabile ca material de lucru atunci când vrem sa facem produse derivate ca untul si brânza..
Despre siguranta laptelui
In primul rând, pentru a prepara unt de casa nu se folosește lapte ultra-pasteurizat UHT.
Ultra-pasteurizarea este, de fapt, un proces de distrugere a bacteriilor rele prin expunerea laptelui la temperaturi înalte. Partea negativa a acestui proces este ca, in același timp, se distrug si alte componente de baza cum ar fi enzimele, anumite microorganismele si structuri de proteine. Cu alte cuvinte, ultra-pasteurizarea prelungește termenul de valabilitate al laptelui dar face ca acesta sa nu poată fi folosit pentru a obține anumite produse derivate din lapte.
Concluzie
Așa ca cel mai bun lapte pentru produse derivate este cel crud, obținut din sursa sigura, liber de patogenii care ar putea cauza boli. Cel mai sigur lucru pe care îl puteți face este sa căutați o sursa de lapte de calitate. Veți găsi sigur ferme si țărani cu o conștiință integra când vine vorba de produse de calitate. Iar când găsiți acești profesioniști (pentru ca sunt profesioniști), țineți de ei. Un bun taran cunoaște exact starea de calitate a produsului pe care vinde. Sfaturile lor sunt mina de aur pentru ca își cunosc foarte bine produsul, de fapt sunt experți in el.
Din păcate, acești romani independenți sunt tot mai putini si asta pentru ca restul poporului, spre deosebire de străini, nu au încă conștiința clara a unei responsabilități in a sprijini producătorii locali care au produse de calitate. Mai degrabă, ca națiune, tindem sa alimentam conturile marilor corporații doar pentru ca produsele acestora sunt mai la îndemână si ușor de achiziționat.
Pe piata locala…
Eu stau la Sibiu si, din fericire, aici avem mulți producători locali cu mici magazinașe deschise in care își vând produsele. De asemenea, in piață, găsim țăranii cu descendenta ciobănească de generații.
Eu nu prea merg la piață, este o sarcina in casa ce revine soțului. Normal, e șofer si poate aduce mult mai multe alimente decât as fi eu in stare sa o fac cărând plase. Ii dau o lista cu ce trebuie si, de multe ori, nici asta nu trebuie sa fac. Am un soț suficient de implicat cat sa știe ce ne trebuie.
La raionul de lactate din piață, are un furnizor la care merge de fiecare data. A ajuns sa fie un fidel al respectivei băcițe după ce luni de zile a tot testat brânza din diverse surse. Avantajul când ajungi client fidelizat al unui mic producător local , acesta te cunoaștem, îți știe preferințele si se va strădui sa iți ofere tot ce are mai bun. Așa si la soț, nu de puține ori, doamna care i vinde brânza i-a adus cate un produs din acele specialități care se fac in casa, nu le găsești la liber pe piață.
Smantana dulce, grasa pentru unt
Smântâna este grăsimea care se ridica la suprafața laptelui. Pe vremuri, i se spunea caimac iar expresia a lua caimacul înseamnă fix a se fi servit cu ce e mai bun. Aceasta smântână e lichida si poate sa conțină pana la 40% grăsime. E aceeași smântână din care facem frișcă, de fapt ca sa ajungem la unt trebuie sa tăiem intenționat frișca. Aceeași smântână o folosesc si pentru a face sosul la preparate gen escalop de pui – delicioasa rețetă, musai s-o încercați.
In concluzie, ca sa faci unt e musai sa folosești smântână care sa aibă conținut mare de grăsime. Cu cat mai mare conținutul de grăsime cu atât mai calitativ untul obținut – minim 30% neapărat.
Putina teorie despre unt
Untul este un produs alcătuit, in mare parte, din grăsime, materie solida si apa.
Procesul de obținere a untului in sine e simplu. Globulele de grăsime din smântână sau lapte tind sa se adune laolaltă când sunt mixate/agitate. Așa încât mixând smântâna suficient de mult timp, obligam aceste globule sa creeze in final o masa mare de grăsime, arătând ca orezul…cumva. Aceasta este baza din care va ieși untul de casa.
Untul este un produs făcut de om de cel putin 4000 de ani. Se facea in gospodarie si, in esenta, cand facem unt in casa folosim cam aceeasi tehnica descrisa mai sus inca din antichitate.
Untul adevărat are un minim de procent de grăsime de 80%. Untul e printre singurele alimente care se bazează pe o emulsie intre grăsime si apa. O mica cantitate de proteine tine totul laolaltă, asta pana când untul se topește sub influenta unei temperaturi externe.
Apa e intre 16 si 18%.
Materia solida sunt toate acele componente din unt care nu sunt grăsime sau apa. Avem aici proteine, carbohidrați, vitamine, minerale, toate înlăturate atunci când facem unt ghee sau unt clarificat care este un nivel superior de grăsime si e considerat vindecător de medici dar si de medicina tradițională ayurvedica.
Laptele solid ajunge sa fie in final aproximativ 1% din alcătuirea untului
Unt de casa – reteta scrisa
Multe din retetele de pe blog – printre care si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna, voi fi asadar alaturi de voi pas cu pas de-a lungul retetei. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.
Revigorant, delicios si vitaminzant! Smoothie de avocado cu limetta
Huevo rancheros, mic dejun rapid in stil mexican. OLE!
Ciorba de fasole pastai cu afumatura, hranitoare si teribil de gustoasa. Hai sa o gatim impreuna!
Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?
Si pentru ca tot m-am gândit sa împărtășesc cu voi aceasta rețetă, am prestat si un video mobilizator de pofte culinare sănătoase. Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.
Recomand sa te ajuti atat de reteta video dar si de textul scris
Recomand sa folosesti in ajutor atat reteta video cat si cea scrisa pe care o aveti mai jos.
Mai nou, oamenii au tendinta de a urma o reteta doar in varianta video si, desi eu una am retete video, recomand insistent sa studiati atent si reteta scrisa inainte de a va apuca de treaba.
Cum tiparesti reteta de mai jos
Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.
Cum sa ai retetele preferate mereu la indemana
Va recomand sa va creati un dosar pe care sa-l aveti la indemana in bucatarie si unde sa va arhivati toate retetele pe care le-ati printat de pe internet sau de aiurea si care v-au fost de folos. Un astfel de dosar e de mare ajutor cand cautam o reteta si nu mai este nevoie sa ne chinuim a ne aminti de unde am avut o anume reteta si care varianta incercata v-a fost mai pe plac. Toate aceste informatii le veti avea in dosar si te poti apuca indata de treaba. spor si nu uita sa-mi lasi parerera ta mai jos la comentarii, atat inainte de a incerca reteta cat si dupa.
Da un semn de viata ca esti pe aici
Ti-as fi recunoscatoare sa nu uiti sa lasi un cometariu si sa dai o nota cinstita retetei, in functie de cat de mult ti-a fost de folos. O poti face foarte simplu, apasand butonul de Da nota, nota maxima este de 5 stele, precizez lucrul acesta pentru ca mi s-a mai intamplat ca oameni ce mi-au lasat un comentariu laudativ sa-mi dea totusi doar o steluta la reteta, de unde am tras eu concluzia ca acest sistem de notare nu e foarte clar in sine.
Gata cu vorbaria, sa ne apucam de treaba…
Inca o data, multumesc ca alegi sa gatim impreuna si spor la gatit unt de casa!
reteta Printabila
Unt de casa
Equipment
Ingrediente
- 1 l smântână dulce grasa -minim 30% grăsime
- sare opțional
instructiuni
- Toarnă smântâna intr-un bol.
- Cu un mixer de bucătărie cu lamele de inox, amestecam smântâna la viteza mare pana când se taie. Adică materia solida din smântâna se separa de cea lichida, zara. Operațiunea poate varia ca durata intre 2 si 8 minute, timp in care vom supraveghea atent procesul.
- Când smântâna s-a tăiat, lăsăm sa se odihnească circa 5 minute.
- Am luat o strecurătoare peste care am pus un tifon curat. La baza strecurătorii, am pus o oala sau un bol care sa colecteze lichidul ce se va scurge din unt. Nu îl aruncați, este prețios din punct de vedere nutritiv, poate fi băut ca atare (mie așa îmi place) sau poate fi folosit in diverse preparate.
- Pune untul scurs astfel in strecurătoare si vom amesteca pentru a elimina restul de lichid.
- Daca vrei sa adaugi sare, acum e momentul.
- Amesteca untul pana capătă consistenta dorita, ținând cont ca aceasta va fi diferita in funcție de daca temperatura untului – daca acesta e rece sau cald
- Se pune intr-o forma sau un recipient si ii poți da ce forma dorești.
- Se depozitează la frigider doar acoperit cu o folie, altfel capătă gust si miros de la alimentele din frigider. Daca nu vrem sa îl folosim in viitoarele zile, e mai bine sa îl congelam.
Notite
- temperatura smântânii – prea calda sau prea rece. Temperatura ideala a smântânii din care vrem s facem unt este de 15 °C.
- Daca aveți temperatura dar tot nu se bate, poate fi de vina cantitatea prea mica de grăsime din smântână. Procentajul ideal de grăsime este de minim 30%.
- Daca untul proaspăt făcut are un gust ciudat, asta este din cauza ca nu ai folosit palete curate când l-ai preparat. Eu am mașina de spălat vase si înainte de a face unt totdeauna pun paletele de mixer la spălat -pentru orice eventualitate.
Revigorant, delicios si vitaminzant! Smoothie de avocado cu limetta