Unt ghee, unt clarificat, cel mai bun unt, fără lactoza, fără cazeina VIDEO
Unt ghee, rețeta simpla prin care eliminam din unt apa si impuritățile lăsând doar grăsimea pura. Vedeți mai jos VIDEO cum se prepara untul ghee, unt clarificat.
Astăzi am făcut unt ghee….adică, am clarificat niște unt. Ceea ce e minunat, dat fiind ca habar n-aveam de așa ceva înainte de acest înălțător proces.
S-a ivit însă in cale in timp ce mă pregăteam pentru un nou experiment culinar si am profitat ca sa mă mai “cultiv” si eu nițel. Poate nu știați ca untul e format din trei componente:
- grăsime (80%)
- apa (18%)
- materie solida (circa 1%)
El se obține din smântâna adunata din lapte. Despre cum se prepara untul in casa din smântână naturala am povestit aici.
Untul clarificat este untul de calitate, 80% grăsime minim, adus la un alt nivel, superior, prin eliminarea apei si materiilor solide din compoziție. Trebuie sa spun ca untul ghee si untul clarificat nu e chiar același lucru si iată de ce….
Unt ghee vs. unt clarificat
Untul clarificat este cel din care s-au înlăturat materiile solide si apa. Untul se încălzește pana la punctul in care componentele sale se separa in funcție de densitatea si structura chimica. Materia solida formează o spuma deasupra, spuma ce poate fi înlăturată cu o sita sau o lingura. La baza avem un strat subțire ce conține proteine si fosfolipide si un strat apos format din apa, lactoza si minerale.
La untul clarificat, stratul de cazeina poate fi înlăturat când untul se răcește. Untul clarificat are un punct de prăjire mai înalt decât untul obișnuit si se va păstra mai bine la frigider (pana la patru săptămâni) sau la congelator (pana la 6 luni) fără sa prindă arome si gusturi ciudate.
Untul ghee este foarte folosit in bucătăria indiana. Este, in fapt, unt clarificat al cărui proces merge mai departe prin gătirea untului pana când apa se evapora. Materia solida se rumenește, dând produsului final un gust subtil si aroma de nuca. Untul ghee e foarte apreciat in bucătăria indiana si mult lăudat de medicina ayurvedica.
Folosința
- Interesant este ca e lăudat chiar si de studii medicale care zic diverse lucruri de bine despre valoarea lui tămăduitoare. Daca va interesează toate acestea, uite un link destul de cuprinzator. Eu doar mă limitez a va spune ca e un produs ce conține doar lipide – adică grăsime si cu un punct de fierbere foarte ridicat, motiv pentru care e ideal la prăjeli.
- Partea minus este prețul destul de piperat al materiei prime – ideal e untul cu peste 80% grăsime, adică din cel scump.
- De reținut e ca, la final, vom pierde 25% din cantitatea de unt, materia ce dispare e apa sau proteine.
- Unele mâncăruri – ca ouăle, cartofii sau scoicile – se gătesc, in mod deosebit, mult mai bine in unt. După cum spuneam, untul conține si materii solide care ard ușor. Folosind unt ghee, din care s-au înlăturat acele materii solide, temperatura la care se poate prepara cu unt fără a se arde, creste semnificativ.
- Știți ca mie îmi place bucătăria indiana. Untul ghee se folosește foarte des in aceasta regiune a globului, in alimentație dar si ca aliment cu calități tămăduitoare.
Doamna Comsa despre topirea untului – operatiune de la 1925 – punctul de vedere vintage asupra problemei.
Reteta VIDEO
Si avem si rețeta video…..
Unt ghee / unt clarifiat – rețeta scrisa
Nu uitați sa va abonați si la canalul Youtube, apăsați si pe clopoțel pentru notificări, așa va aduce aminte Youtube ca aveți un nou video in care gătim împreună.
Ingrediente
- 200 g unt nesărat, peste 80% procent in grăsime
Instructiuni
- Am pus untul intr-o cratiță (de preferință cu fundul gros) pe foc mic, a început a se topi. Mda, știu, mulți zic ca nu trebuie amestecat ca sa nu zăpăcim straturile (cel de grăsime si cel apos de dedesubt) dar eu am amestecat, cel puțin la început.
- A început a se face spuma – asta e cazeina, inutila in ghee si deci cea pe care o vom elimina prin spumare, pentru asta eu am folosit o sita de ceai.
- Am găsit prin diverse locuri ca spumarea in faza asta ar elimina inclusiv din partea buna de grăsime, eu am încercat sa evit asta, scuturând ușor sita de fiecare după ce spumarăm înainte de a arunca particulele solide ce le ”pescuiam” din lichid. Părerea mea? N-am pierdut prea mult dar poate data viitoare o sa spumam doar la final sa vad daca îmi iese altfel (mai bine adică). N-am păstrat spuma rezultata dar din lecturile de documentare, înțeleg ca ar fi buna si aceea fie in cosmetica dar si culinar.
- Produsul ar cam fi gata când nu mai face spuma.
- L-am mai lăsat sa fiarbă pana când a căpătat o culoare aurie, mi s-a părut mie ca e gata, cam toata apa rămasă s-a evaporat, pe fundul cratiței mai erau niște reziduuri (normale de altfel). Atenție marein momentul asta, untul trebuie sa capete o culoare aurie dar nu sa se ardă. După cum vedeți in poza de mai sus, făcută in fapt de seara chiar când soarele apunea, produsul final e unul limpede, auriu si transparent. Si pentru asta, trebuie sa trecem la ultima operațiune: strecuratul.
- Ultima operațiune va spuneam: strecurarea lichidului rezultat printr-un tifon in vasul in care urmează a fi păstrat – acest vas musai sa fie de sticla, nu de plastic.
Notes
Nutrition
Zic eu ca tema de azi a fost chiar interesanta – sa știm sa facem unt ghee sau unt clarificat poate fi un pas important pentru sănătatea noastră, întrucât nimic nu este mai importat decât sa avem cele mai bune ingrediente la îndemână.