Supa crema de conopida, fina si hranitoare VIDEO
Supa crema de conopida, reteta culinara cunoscuta si sub numele de Veloute Dubarry, daca vrem sa fim simandicosi, o reteta clasica de supa cremoasa cu legume si fara carne.
reteta video
Eu, una, sunt innebunita dupa supa crema de conopida. Sincer, nu stiu exact ce legatura are (sau daca are ) cu Madam Du Barry, celebra iubita a lui Ludovic al XV-lea dar daca acest preparat era in lista ei de preferinte, pot sa spun ca nu avea deloc gusturi rele.
In orice caz, daca va place conopida, va fi o delicatesa pentru papilele voastre gustative.
Daca iti place conopida, musai sa incerci si reteta de => Chiftele de conopida cu cartofi
Ce baza folosim? Sosul Bechamel si sosul Veloute
Supele crema clasice aveau la baza sosul Bechamel. Acesta are ca ingrediente de baza untul, faina si laptele – acesta din urma e adaugat in cantitati suficiente cat sa reglam textura supei.
Tendinta mai moderna este a se inlocui laptele cu fond – de pui, legume etc. Un sos facut din unt, faina si supa se numeste Veloute. Acest, dupa cum vedeti, este foarte asemanator cu Bechamelul – au doar un ingredient diferenta dar, de fapt, diferenta intre cele doua variante e destul de substantiala cand gustam rezultatul.
Un aperitiv perfect si zi de zi si in sarbatoare => Conopida cu maioneza si usturoi
Variantele avand baza in sosul Bechamel au aroma de legume mai pronuntata intrucat laptele nu are un gust atat de pregnant. In schimb, cele preparate cu sos Veloute vor fi mai consistente si mai complexe – depinde foarte mult si de fondul folosit de voi si de cat de puternic este gustul lui. E ceva diferenta si la aspect – supele crema cu Bechamel vor avea o culoare mai pala n timp ce a doua varianta vor avea vulori mai robuste si mai vii.
La supele pe baza de sos Veloute se adauga si liaison – smantana si galbenus , tendinta, mai nou, este sa doar putina smantana la final, inainte de servire.
Prima varianta e cea clasica cu sos Bechamel, a doua e cu sos Veloute. Le puteti testa pe amandoua si vedeti care va place mai mult, dat fiind ca, desi asemanatoare, gustul final si aspectul vor fi destul de diferite.
Supa crema de conopida – reteta scrisa
Mai jos aveti supa crema de conopida in varianta scrisa – o puteti si printa – mai sus aveti si reteta video – apropo, v-ati abonat la canalul Casuta Laurei de pe Youtube? O puteti face foarte usor, apasand butonul de mai sus.
Supa crema de conopida
Ingrediente
- 1/2 kg. conopida
- 100 g ceapă
- 50 g țelină optional
- 100 g unt
instructiuni
Pregatim ingredientele
- Desfacem conopida in bucatele mici pe care le punem in apa cu sare pentru a o curata de eventualele insecte ratacite in corola, o scurgem si o punem apoi la fiert in circa 2 litri de apa cu sare.
- Taiem ceapa si telina marunt si le punem la calit in unt.
varianta 1 – supa crema cu sos Bechamel sau sos Veloute
- Punem laptele sau supa la incalzit pe alt ochi al aragazului. Daca veti folosi laptele, veti avea o supa pe baza de sos Bechamel, daca veti folosi supa veti avea o supa pe baza de sos Veloute.
- Cand ceapa si telina s-au calit si s-au inmuiat fara insa a se colora, adaug faina si o calesc, amestecand permanent timp de 1 minut. Aveti grija sa nu se coloreze deloc – daca este nevoie, dati focul mai incet.
- Torn peste rantas laptele/ supa si amestec cu un tel. Dau focul mai tare sa dea in clocot, apoi reduc focul la mic si fierb molcom 10 minute, amestecand mai mereu pentru a nu se arde.
- Buchetelele de conopida deja fierte si scurse de lichid se adauga in sosul Bechamel si se paseaza cu un blender vertical.
- Se potriveste cu sare, piper, nucsoara.
varianta 2 – cu usoare adaptari facute de mine
- Cand ceapa si telina sunt inmuiate de la calit dar nu au apucat sa se coloreze, sting totul cu 1 – 2 polonice din lichidul in care a fiert conopida si o mai las 10 minute sa fiarba pana ceapa si telina s-au gatit.
- Iau oala de pe foc si adaug in ea buchetelele de conopida si ceva din lichidul in care a fiert conopida – nu mult ci doar cat sa va ajute sa pasati bine conopida. Bine de stiut Nu pun mai mult lichid, deoarece – nepunand faina – voi obtine o textura cat de ingrosata vreau doar adaugand mai mult sau mai putin lichid dupa preferinta. Asa ca, la inceput, adaug mai putin lichid urmand ca ulterior sa ajustez densitatea, adaugand cate putin ichid pana obtin textura pe care o vreau.
- Prepar un liaison – amestec de smantana cu galbenusuri de ou – pe care il omogenizam incetul cu incetul intr-un blidisel cu supa fierbinte adaugata treptata cate un polonic, amestecam bine, apoi turnam totul in oala mare. Explicatie mai detaliata Amestecam intai liaisonul cu o cantitate mai mica de supa pentru a-i creste temperatura si a o aduce mai aproape de cea a supei din oala (procedeul se numeste temperare). Temperatura smantanii si a oului e crescuta treptat prin contact cu cate putin lichid fierbinte, astfel cand vom adauga liaisonul in oala, temperatura va fi apropiata si nu e risc ca oul sa se coaguleze. Tot pentru a evita coagularea, e recomandat sa nu adaugati liaisonul imediat ce ati luat oala de pe foc ci dupa ce se racoreste putin – cam cand supa are 80°C e perfect. Nu trebuie sa va faceti grija ca oul ramane crud, el se gateste in contact cu temperatura fierbinte a lichidului.
Pentru ambele variante ale retetei
- Potrivim la gust cu sare, piper si nucsoara.
Notite
- Supele – crema sunt cele mai bune servite imediat – mai ales cand se folosesc legume verzi.
- Daca va programati aceasta supa dupa o zi pe care o anticipati aglomerata, puteti scuti din timp daca facem baza de sos Veloute sau Bechamel cu o zi inainte si pastram in frigider maxim 2 zile. Va mai fi nevoie doar sa incalzim sosul – eventual sa il mai lungim cu putin lichid daca e nevoie si sa adaugam conopida pasata inainte de a pasa totul.
- Traditional, genul asta de supa-crema se serveste cu crutoane care acompaniaza perfect textura fina cu un strop de crocant. Le puteti face in casa si nu dureaza mai mult de 20 de minute.
Delicioasa aceasta reteta , sper sa o incercati si voi. Neaparat sa reveniti cu impresii!