|

Pate de ficat de pui, facut in casa, rapid, sanatos, fara E-uri – VIDEO

Pate de ficat de pui, reteta rapida, simpla, mai mult dureaza sa o fierbem in duncht si sa asteptam sa se raceasca, reteta de pate preparat in casa, din ingrediente naturale.


reteta video



Cred ca am ratat luna asta la parada Virtual Hugs (gazduita luna asta de Aura). Asa ca nu stiu exact unde se incadreaza postarea asta la luna trecuta sau la luna viitoare. Cert este ca e musai sa-i transmit imbratisari virtuale multe si satule catre Violeta, sefa peste Caietul cu retete de unde am “imprumutat” reteta de mai jos, pate de pui – mai exact pate de ficat de pui – si mai exact ficatei de curcan.

Este unul din blogurile pe care le vizitez in tura obligatorie, imi place stilul ei de a gati dar si ea ca persoana, este o adevarata stapana a casei si o mamica devotata.

Recomand calduros si reteta de Muschi tiganesc

pate de ficat de pui

Gustos si usor de pregatit acasa => Kaizer de casa

Cateva observatii pe marginea retetei noastre de pate de ficatei de pui

Pate vs. pateu

Una din nedumeririle mele din scoala era diferenta dintre un pate si un pateu. Mi se pareau acelasi lucru. Ma tarziu mi-am lamurit diferentele. In fapt, suna asemanator dar sunt doua preparate complet diferite. Avem, in primul rand, varianta paté (din franceza) prin care intelegem o pasta de ficat sau carne. A doua varianta, este cuvantul pateu care ramane in sfera culinara dar desemneaza ceva total diferit si anume un preparat culinar din aluat, cu mult unt, asezat in foi si umplut cu branza, carne sau alte umpluturi.

Interesant este de observat ca cele doua cuvinte sunt diferite la singular, nearticulat. In schimb atunci cand il folosim articulat – adica pateul, cele doua cuvinte arata identic.

Tinem ficateii in lapte inainte de a-i gati. Sau nu.

Cand am gatit primele dati reteta, am tinut la inceput ficateii in lapte. Iata ce povesteam in 2014: “Cu privire la reteta, eu una am spalat ficateii, i-am curatat si i-am pus in lapte. In principiu, ii tineti acolo circa o ora. Eu, din motive independente de mine (mi-am facut un plan dar n-am mai reusit), i-am tinut o zi si jumatate in lapte. De aici si culoarea mai stearsa (cred eu). Ma uitam la pateul lui Vio ce roz frumos, ficateii mei mai aveau putin si deveneau albi de la atata stat in lapte……..”

Trebuie sa recunosc ca, in ultimii ani, am cam renuntat la inmuierea ficateilor in lapte – in primul rand pentru ca nu am sesizat sa fie mare diferenta la gust. Din experienta mea care se poate sa nu fie corecta pe deplin, ficateii devin seci si amari daca sunt gatiti excesiv sau, in cazul gustului amar, daca fierea nu a fost indepartata corect. Doar ma stradui sa ii curat cum trebuie si sa nu gatesc excesiv ficateii si ies foarte buni.

Borcanele si capacele in care punem compozitia de pate trebuie sa fie foarte bine sterilizate. La fel si capacele.

Borcanele trebuie spalate foarte bine ( eu le spal in masina de spalat vase), le sterilizez la cuptor. De asemenea, trebuie verificate cu atentie capacele – le inlaturam pe cele care au urme de rugina sau care nu inchid ermetic borcanele.

Compozitia de pate de ficat inchisa ermetic in borcane o vom gati la bain marie.

Am pus la fiert la bain marie borcanele cu pate – cam o ora. Alegem pentru asta o cratita incapatoare, ii tapetam baza cu prosopae mai groase, asezam borcanele si turnam apa pana la 3/4 din inaltimea borcanelor. Obisnuiesc sa torn apa calda pentru ca sa mai elimin din timpul cat ar dura sa dea apa in fiert. Din momentul in care da apa in fiert, calculam timpul cat vor sta borcanele la bain marie.

Borcanele cu pateu se pastreaza la rece.

Cand sunt gata, le lasat sa se raceasca complet. Nu e voie sa deschideti borcanele inainte de a se raci.

Cand il deschidem, punem borcanul la frigider si e musai sa il consumam in maxin o saptamana din momentul in care l-am deschis.

Alte cateva detalii importante

Trebuie sa recunosc ca, in ultimii ani, am cam renuntat la inmuierea ficateilor in lapte – in primul rand pentru ca nu am sesizat sa fie mare diferenta la gust. Din experienta mea care se poate sa nu fie corecta pe deplin, ficateii devin seci si amari daca sunt gatiti excesiv sau, in cazul gustului amar, daca fierea nu a fost indepartata corect. Doar ma stradui sa ii curat cum trebuie si sa nu gatesc excesiv ficateii si ies foarte buni.

Cel mai des, am primit intrebari privind pastrarea. Eu, personal, am recomandat pe termen lung pastrarea la congelator. Daca aveti o pivnita foarte rece, poate fi pastrat si acolo dar eu recomand la congelator pentru ca cu carnea la borcan in general trebuie maxim de precautie. Am vazut acum vreo luna la stiri ca un barbat a murit de botulism dupa ce a mancat o conserva de peste facuta in casa. Despre botulism si masuri sa prevenim contaminarea putem citi aici, aici mai subliniez inca o data importanta sterilizarii corecte a borcanelor si capacelor si vidarea corecta. In plus, ori de cate ori deschideti o conserva noua iar mirosul sau aspectul vi se par suspecte, nu mancati. Urmariti, de asemenea, la borcane sa nu fie deteriorate, crapate sau cu capacele umflate in afara. Daca vedeti asemenea semne, aruncati borcanul cu totul, nici nu il mai deschideti. Este valabil la toate conservele, inclusiv cele cu legume si fructe.

Desi initial, fiert fiind, pateul nu parea sa fie foarte omogen, era doar o aparenta. Este un pate foarte cremos. Mie si copiilor ni s-a parut teribil de bun. Singurul care a facut nazuri a fost iubi. Dar el este cartitor in general cand vine vorba de mancare. Nu e exclus ca dupa o vreme sa devina mare amator. Mai ales daca mai modificam pe ici pe colo reteta dupa gustul nostru.  N-ar fi prima oara:)))))))))))))))).

Am pastrat un borcan la frigider sa mancam cam doua zile. Restul borcanaselor cu pateu le-am pus la congelator. Puteti pastra un borcan deja deschis la frigider pentru maxim 7 zile. Ale mele nu rezista niciodata atat, cand le deschidem, se cam manaca rapid. Miam, miam!


Pate de ficat de pui facut in casa – reteta scrisa

Mai jos este scrisă rețeta de mușchi țigănesc și, pe lângă varianta scrisă, aici este și varianta video, pe care o gasiți si pe Youtube, explicată pas cu pas. Hai să o spunem drept, orice rețeta e mai ușor de urmărit când e și un filmuleț care explică rețeta pas cu pas de urmărit. Multe din retetele de pe blog – printre care si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna, voi fi asadar alaturi de voi pas cu pas de-a lungul retetei. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.

Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?

Si pentru ca tot m-am gândit sa împărtășesc cu voi aceasta rețetă, am prestat si un video mobilizator de pofte culinare sănătoase. Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.Dacă va abonați, nu uitați să apăsați și pe clopoțel pentru notificări – astfel Youtube va va trimite de știre ori de câte ori public ceva nou.

Recomand sa te ajuti atat de reteta video dar si de textul scris

Recomand sa folosesti in ajutor atat reteta video cat si cea scrisa pe care o aveti mai jos.

Mai nou, oamenii au tendinta de a urma o reteta doar in varianta video si, desi eu una am retete video, recomand insistent sa studiati atent si reteta scrisa inainte de a va apuca de treaba.

Cum tiparesti reteta de mai jos

Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.

Cum sa ai retetele preferate mereu la indemana

Va recomand sa va creati un dosar pe care sa-l aveti la indemana in bucatarie si unde sa va arhivati toate retetele pe care le-ati printat de pe internet sau de aiurea si care v-au fost de folos. Un astfel de dosar e de mare ajutor cand cautam o reteta si nu mai este nevoie sa ne chinuim a ne aminti de unde am avut o anume reteta si care varianta incercata v-a fost mai pe plac. Toate aceste informatii le veti avea in dosar si te poti apuca indata de treaba. spor si nu uita sa-mi lasi parerera ta mai jos la comentarii, atat inainte de a incerca reteta cat si dupa.

Da un semn de viata ca esti pe aici

Ti-as fi recunoscatoare sa dai o nota cinstita retetei, in functie de cat de mult ti-a fost de folos. O poti face foarte simplu, apasand butonul de Da nota, nota maxima este de 5 stele, precizez lucrul acesta pentru ca mi s-a mai intamplat ca oameni ce mi-au lasat un comentariu laudativ sa-mi dea totusi doar o steluta la reteta, de unde am tras eu concluzia ca acest sistem de notare nu e foarte clar in sine.

Gata cu vorbaria, sa ne apucam de treaba…

Inca o data, multumesc ca alegi sa gatim impreuna si spor la gatit si la savurat acest delicios pate de ficat de pui!

reteta printabila

Pate de ficat de pui, facut in casa, o reteta simpla, rapida si gustoasa

Pateu facut in casa, cu ingrediente naturale
Laura
timp de pregatire 15 minutes
timp de gatire 1 hour
timp total 1 hour 15 minutes
cantitate 4 portii

Equipment

Ingrediente

  • 500 g ficat de pui – eu am folosit ficatei de curcan
  • 4 bucati oua
  • 250 ml smantana grasa pentru frisca 30% grasime
  • 150 ml ulei
  • 200 ml lapte ­ optional
  • 1 bucata ceapă mica
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

instructiuni

  • Spalam ficateii, ii curatam si ii punem in lapte pentru  o ora. Parte cu laptele e optionala, se poate sari peste ea.
  • Am curatat si taiat marunt ceapa.
  • Asezonez dupa gust cu sare si piper cei 250 ml smantana.
  • O data timpul scurs, scurgem ficateii de lapte (laptele il aruncam) si ii punem in vasul blenderului. 
  • Eu pentru ca nu am incredere in puterea aparatului meu, am pus ficateii in trei ture cu putina smantana dupa care cand au fost tocati ca lumea, am adaugat restul ingredientelor: ouale, ceapa, toata smantana, uleiul. 
  • Blenduim, blenduim, blenduim pana se transforma totul intr-o pasta groasa si (oarecum) lichida – pe care am fost nevoita sa o gust asa cruda ca sa o pot asezona cu sare si piper in cantitati potrivite.
  • Compozitia astfel obtinuta o turnam in borcane – se intelege ca borcane foarte curate (doh!) – cu capace metalice etanse.
    pate inchis in borcane bine sigilate
  •  Infiletam bine capacele (foarte important- sa fie bine inchise).
  • Fierbem toate borcanele cu pateu (deocamdata crud) in bain marie……Adica punem borcanele intr-un vas pe fundul caruia vom aseza un prosop gros, umplem vasul cu apa astfel incat borcanele sa fie trei sferturi scufundate in apa. 
    pateu e preparat la bain mari
  • Punem la fiert – cam o ora- dupa care la lasam sa se raceasca complet. Nu e voie sa deschideti inainte de a se raci.

Notite

  • se pot adauga si alte condimente – cimbru, paprika etc. in functie de gustul personal, verdeturi (oregano, cimbru, patrunjel etc.), cred ca merg si legume ca ardei sau ciuperci

Delicios acest pate de ficat de pui, musai sa incercati reteta!

Nutrition Facts
Pate de ficat de pui, facut in casa, o reteta simpla, rapida si gustoasa
Serving Size
 
100 g
Amount per Serving
Calories
149
% Daily Value*
Fat
 
10.1
g
16
%
Carbohydrates
 
3.8
g
1
%
Protein
 
10.8
g
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Poate de tenteaza

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *