Kaizer de casă, mezel delicios din piept de porc VIDEO
Kaizer de casă, rețeta simplă și savuroasă, mezel natural preparat în casă, fără conservanți chimici nu e greu de făcut, ia timp minim efectiv de muncă dar necesită ceva răbdare până este gata.
reteta video
Incearca si reteta de => Muschi tiganesc. Nu o sa regreti!
Mie și copiilor ne place tare mult acest mezel, cel din comerț are de multe ori un gust chimizat, nenatural. Așa că cea mai sănătoasă și la îndemână opțiune este să-l facem în casă. Am încercat această rețeta acum câțiva ani, este reteta maestrului bucatar Horia Varlan. A iesit delicioasa – ca toate retetele maestrului pe care le-am testat – asa ca de atunci o fac de câte ori pot cu mici modificări pe ici pe colo. Habar n-am cum a scăpat de la publicare până acum, că de făcut îl fac chiar des iarna.
Delicioasa si usor de facut. Vezi reteta de => Slanina fiarta cu boia si usturoi
Trebuie să știți că este o variantă ce necesită nițică răbdare dar obținem o bunătate de kaizer de casă care merită așteptarea cu prisosință și nu este deloc complicată. E drept că ia ceva timp, ziceam că durează….ei bine, da, durează circa o săptămâna. În timpul asta se ține pieptul în saramură după care îl definitivăm la cuptor – dacă aveți posibilitatea, în loc de cuptor, îl puteți ține în afumătoare. Eu una, încercând să mai evit afumăturile, îl prefer făcut la cuptor. Kaizerul preparat astfel e absolut delicios și merită tot efortul, vă asigur.
Traditional si gustos => Pasta de jumari
Kaizer de casa – reteta scrisa
Mai sus aveti si varianta VIDEO a retetei, apropo, v-ati abonat la canalul Youtube Casuta Laurei? Multe din retetele de pe blog – printre care si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna, voi fi asadar alaturi de voi pas cu pas de-a lungul retetei. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.
Ceafa marinata la cuptor, pregatire minima si rezultate delicioase
Revigorant, delicios si vitaminzant! Smoothie de avocado cu limetta
Huevo rancheros, mic dejun rapid in stil mexican. OLE!
Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?
Si pentru ca tot m-am gândit sa împărtășesc cu voi aceasta rețetă, am prestat si un video mobilizator de pofte culinare sănătoase. Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.
Recomand sa te ajuti atat de reteta video dar si de textul scris
Recomand sa folosesti in ajutor atat reteta video cat si cea scrisa pe care o aveti mai jos.
Mai nou, oamenii au tendinta de a urma o reteta doar in varianta video si, desi eu una am retete video, recomand insistent sa studiati atent si reteta scrisa inainte de a va apuca de treaba.
Cum tiparesti reteta de mai jos
Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.
Cum sa ai retetele preferate mereu la indemana
Va recomand sa va creati un dosar pe care sa-l aveti la indemana in bucatarie si unde sa va arhivati toate retetele pe care le-ati printat de pe internet sau de aiurea si care v-au fost de folos. Un astfel de dosar e de mare ajutor cand cautam o reteta si nu mai este nevoie sa ne chinuim a ne aminti de unde am avut o anume reteta si care varianta incercata v-a fost mai pe plac. Toate aceste informatii le veti avea in dosar si te poti apuca indata de treaba. spor si nu uita sa-mi lasi parerera ta mai jos la comentarii, atat inainte de a incerca reteta cat si dupa.
Da un semn de viata ca esti pe aici
Ti-as fi recunoscatoare sa dai o nota cinstita retetei, in functie de cat de mult ti-a fost de folos. O poti face foarte simplu, apasand butonul de Da nota, nota maxima este de 5 stele, precizez lucrul acesta pentru ca mi s-a mai intamplat ca oameni ce mi-au lasat un comentariu laudativ sa-mi dea totusi doar o steluta la reteta, de unde am tras eu concluzia ca acest sistem de notare nu e foarte clar in sine.
Gata cu vorbaria, sa ne apucam de treaba…
Inca o data, multumesc ca alegi sa gatim impreuna si spor la gatit si la savurat aceasta delicioasa kaizer de casa!
reteta printabila
Kaizer de casa
Ingrediente
- 1,2 kg piept de porc cu sorici forma dreptunghiulara
- 250 gr. sare
- 1 lingurita zahar
- 2 foi dafin
- 2 linguri chimen macinat
- 2 linguri boia de ardei dulce
- 2 catei usturoi curatati
- 1 lingura piper negru macinat
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- 3 linguri vin alb
instructiuni
- Încep prin a cântări 70 gr. sare pe care o amestec cu zahărul.
- Frecăm bine pieptul pe ambele părți și îl lăsăm la rece 24 ore.
- A doua zi, am preparat o saramură din restul de sare (180 gr. adică) pe care am topit-o într-un litru de apă.
- Am clatit pieptul de porc cu puțină apă rece, l-am așezat într-un vas încăpător și am turnat deasupra saramură. Ținem astfel carnea până la o săptămâna, întorcându-l din când în când. Notă: o săptămâna se ține la saramură dacă facem pieptul de porc întreg. Dacă îl tăiem in două (cum am făcut eu), se poate ține mai puțin, circa 3 – 4 zile.
- După perioada de stat la saramură, scoatem carnea și o opărim câteva minute în 3 litri de apă clocotită.
- Între timp, am încins cuptorul la 160° C.
- Preparăm o pastă din cățeii de usturoi curățați și pisați la care adăugăm și restul condimentelor.
- Ungem kaizerul pe partea fără șorici.
- Așezăm un grătar pe baza tăvii, am adăugat o jumătate de pahar cu apă și vinul.
- Am pus kaizerul pe grătar, am sigilat cu folie de aluminiu tava.
- Punem la copt kaizerul la cuptor timp de 1, 5 – 2 ore.
- Cele două ore scurse, lăsăm kaizerul să se răcească după care am pus-o la frigider.
- Când kaizerul s-a răcit, prefer să mai pun încă o dată un strat subțire de condimente, acum se prinde mai bine de suprafață – cel puțin, așa mi se pare mie. De obicei, folosesc paprica în care mai adaug verdeață uscată (cimbru, rozmarin, busuioc) și puțin piper măcinat.
- De obicei, păstrez la frigider o bucată cât să consumăm două – trei zile, restul portionez în bucăți și pun la congelator în pungi.
Rezultatul final? Un deliciu de kaizer – afumat sau nu – de casa…
Ceafa marinata la cuptor, pregatire minima si rezultate delicioase