|

Dovlecei pane, reteta simpla si rapida VIDEO

Dovlecei prajiti pane, aperitiv sau gustare, rețeta simplă și foarte gustoasă în simplitatea ei, felii de dovlecei bine zvântate de apă, date prin făină, ou și pesmet, gătiți rapid la tigaie in ulei încins. Cum se prepară niște delicioși dovlecei pane?

retete video

De când mă știu, dovlecelul a fost una din legumele vedetă aduse din grădina din spatele casei. Mama îl cultiva în fiecare an și la fel procedează și soacră mea. Mai mult ca sigur că atunci când mă voi încumetă să mă ocup mai serios de grădinărit, dovlecelul va fi și pe lista mea de legume din grădină. E o legumă care face parte din familia curcubitaceelor – laolaltă cu castravetele, dovleacul sau pepenele și e atât de popular între grădinarii amatori deoarece este ușor de îngrijit și nu este deloc pretențios. Bonus, este și foarte sănătos, plin de vitamine, minerale și slab în calorii.

Cel mai adesea, după ce îi aducea din grădină, mama ne făcea fix acești dovlecei pane cu pesmet făcut în casă și ouă adunate de la găinușele noastre. Erau vremuri de mare penurie în magazine și să ai posibilitatea de a- ți procura toate cele necesare din ograda proprie era o adevărată binecuvântare.

La noi în familie, dovlecelul pane este și acum o rețetă tare iubită. Combinația noastră preferată este cu brânză telemea sărată sau cu brânză burduf. O alăturare perfectă, ce mai! Mai merg minunat și cu mujdei de usturoi sau/și cu roșii.

dovlecel pane cu pesmet cu rosii

Cateva detalii pentru dovlecei pane deliciosi

În primul rând, dovlecelul conține foarte multă apă, dacă nu vrem să înmoaie crusta, va trebui să eliminăm apa în exces înainte. Asta o facem foarte ușor, sarând fiecare felie după care uscând apă ce apare cu o bucată de șervețel de bucătărie absorbant. 


Bonus la procedeul de mai sus e că prin sărare, dovlecelul capătă gust, altfel, de felul lui, dovlecelul are un gust fad.


Pentru că o dată băgate în uleiul încins, feliile de dovlecel trebuie îndeaproape supravegheate, e bine dacă le treceți pe toate prin făină, ouă și pesmet înainte de a va apuca de prăjit, așezându-le una lângă altă într-o tavă pe care o punem lângă aragaz pentru o mai bună organizare a muncii.


Dacă eliminăm apa cum trebuie, dovlecelul pane își păstrează crusta crocantă chiar și până a două zi. Cel mai bun e mâncat chiar în ziua în care a fost preparat dar e bun și a doua zi.

Alte retete de incercat

Imam Bayildi

Bulgarasi de branza

Salata de branza feta cu rodie

Vinete cu ardei copt

Pasta de masline

Salata Tabbouleh

Reteta scrisa

Print Recipe

O rețetă scrisă este de mare folos dar una video este chiar mai utilă. Mai jos aveți rețeta de dovlecel pane atat în format video cat si scris.

Și nu uitați, pentru rețetele video, va puteți abona pe canalul Youtube – dacă activați și clopoțelul, veți primi o notificare ori de câte ori voi publică ceva nou. Ceea ce se cam întâmplă săptămânal. Mulțumesc pentru încredere și mă simt mai mult decât onorată dacă alegeți să gătim împreună!

Dovlecel pane

Dovlecel pane, reteta simpla si sanatoasa
Laura
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 20 minutes
timp total 30 minutes
cantitate 4 portii

Ingrediente

  • 3 dovlecei mai mici sau 1 – 2 medii sau mari
  • 3 oua
  • 3 – 4 linguri faina
  • 3 – 4 linguri pesmet
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • ulei pentru prajire

instructiuni

Pregatim dovleceii

  • Am spălat dovleceii și am înlăturat coajă cu ajutorul unui cuțit tip peeler.
  • Tai rondele de circa 1 cm grosime. Dovleceii mei au fost tineri și fragezi – dacă dovleceii sunt mari și mai târzii, voi înlătura și semințele din interior, păstrând doar pulpă exterioară de formă unui cerc,
  • Pun toate bucățile feliate pe un grătar și le presar cu sare, după care le las circa jumătate de ora, timp în care sarea va deshidrata bucățile de dovlecel și vom vedea la suprafață lor multă apă.
  • După o jumătate de ora, cu niște șervețele de hârtie absorbante usuc fiecare felie de dovlecel bine, pe ambele părți.

Pregătim ingredientele pentru pane

  • Pregătesc un bol cu făină, într-un alt bol sparg ouăle și le bat ca pentru omletă iar într-un al treilea bol pun pesmetul.
  • Sărez și piperez după gust ouăle bătute , eu nu pun prea multă sare deoarece au absorbit deja ceva când am încercat să deshidratez feliile, în plus cum nouă ne place să mâncăm șnițelele de dovlecel cu telemea sărată, mai puțînă sare in pane compensează cu brânză sărată.
  • Am trecut fiecare felie de dovlecel prin bolul cu făină, pe ambele părți, scuturând excesul ușor.
  • Dau fiecare felie de dovlecel prin ou, apoi prin pesmet. E bine să faceți toată operațiunea înainte de a va apucă de prăjit, întrucât o dată puse în baia de ulei necesită supraveghere mai atentă și atunci e bine să ne concentrăm doar la asta fără alte treburi care să ne distragă.

prăjirea dovlecelului pane

  • Pun să se încingă într-o tigaie sau cratiță – preferatele mele pentru genul asta de treburi și vasele de fontă – ulei într-un strat suficient de gros cât feliile de dovlecel să plutească în uleiul încins fără a se atinge de fundul oalei.
  • Prăjim până crusta capătă o frumoasă culoare aurie, circa 3 minute pe o parte, 3 minute pe cealaltă parte, până capătă o frumoasă crusta aurie – ușor rumenă. Nu înghesuiți prea multe bucăți la prăjit, se fac mai bine și sunt mai arătoase dacă au spațiu în ulei.
  • Când dovleceii pane sunt gata, îi scot pe o sită tapetata cu prosoape de hârtie absorbante care să absoarbă uleiul în exces.

Servire

  • Nouă ne plac aceste șnițele de dovlecei să le servim calde, abia făcute, dar sunt bune și reci, merg de minune combinat cu un sos cremos de usturoi și iaurt, cu un răcoros tzatziki grecesc. Și bineînțeles, încercați și cu niște brânză telemea sau burduf – mai mult că sigur că o să va placă.
dovlecei pane servit in bol negru

Poate de tenteaza

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *