Salata tabbouleh este o reteta libaneza cu bulgur, patrunjel verde si rosii, sanatoasa, satioasa si usor de facut. Preparata in casa nu se compara cu nimic din ce ai putea cumpara din comert.
Salata Tabbouleh este, in primul rand, un preparat cu o savoare foarte proaspata dar este si foarte nutritiv si satios. Are multe fibre, carbohidrati buni si licopen. Se face foarte repede si poate fi savurat de sine statator, in perioade de post sau daca nu vrem sa mancam ceva prea consistent dar merge grozav si ca garnitura langa cam orice tip de carne.
Cateva detalii interesante
- E de la sine inteles, dat fiind simplitatea retetei, ca savoare ei vine din prospetimea ingredientelor, de aceea se recomanda sa si fie consumata in aceeasi zi in care a fost preparata.
- Totusi, daca mai ramane, se recomanda a fi depozitata in caserole inchise ermetic si consumata in maxim 2 zile.
- Nu se congelează întrucât își pierde textura.
- Ingrediente cum ar fi bulgurul se poate prepara chiar și cu o zi înainte în avans și păstrat până la folosire la frigider.
- Principalul ingredient al salatei, cel care nu poate lipsi, este pătrunjelul verde. Spălat și lasat să se scurgă, desprindem frunzele de pe tija groasa și le tăiem mărunt. Nu este o regulă precisă a raportului bulgur/pătrunjel. Adică nu exista niste cantități obligatorii de respectat. Bulgurul poate fi mai puțin sau mai mult în funcție de cât de sățios vreți preparatul însă frunzele de pătrunjel e musai să fie din belșug, nu fiti zgârciți cu acest ingredient.
- Un alt ingredient pe care, personal, îl recomand deși eu, în video, l-am avut doar în forma uscată este menta. Frunzele de la 1 – 2 tulpini de mentă vor da salatei o aromă delicioasă și foarte plăcuta. Puteți înmuia sau fierbe bulgurul în ceai de mentă neindulcit pentru a capătă o ușoară aromă mentolată.
- Bulgurul este partea de consistență a salatei noastre, este cel ce da sațietate. Pare a fi vedeta dar nu este, de asemenea îl puteți înlocui cu cus cus sau quinoa. Bulgurul este o cereală rezultată din grâu de mai multe tipuri. Este foarte puțin procesat, motiv pentru care este o optiune nutritivă, conține o cantitate mare de fibre, acizi grași Omega 3 și 6, magneziu, vitamina B6, fier, niacina și mangan. Consumul de bulgur ajută la reglarea digestiei și combaterea constipației, susține sănătatea inimii și sistemul imunitar și ajuta la reglarea metabolismului. Pe de altă parte conține gluten deci cei care au alergie, trebuie să îl evite.
- Un alt ingredient sunt roșiile. La acestea elimin semințele și zeama și folosesc doar pulpa. Zeama tinde să dea salatei un aspect prea lichid de aceea l-am eliminat.
- În funcție de ce aveți la îndemână sau de ce aveți pofta, puteți folosi și alte legume cum ar fi castraveți sau avocado. Roșiile le puteți înlocui cu semințele de rodie sau, de ce nu, le puteți folosi pe amândouă.
- Pentru zeama de lămâie folosesc lămâie verde, aroma ei îmi place mai mult și e mai puțin acră și mai aromată. Folosiți cu precauție deoarece roșiile pot fi deja destul de acrișoare, puneți cate puțin și gustați pentru a vedea dacă mai trebuie. Daca puneți fructe ca avocado, dați sucul de lămâie peste pulpă imediat ce ați tăiat-o, altfel se va înnegri destul de repede și nu vă arăta apetisant.
Reteta VIDEO
Salata Tabbouleh, reteta scrisa
Mai jos aveti reteta in format scris, o puteti si printa apasand pe butonul “Tipareste reteta” si, de mare ajutor, aveti si reteta in format video, explicata pas cu pas. Ne putem imprieteni si pe Youtube, dati click aici si se rezolva imediat, daca activati si notificarile, Youtube dragutul va va trimite de veste ori de cate ori public ceva nou.
Salata Tabbouleh
Ingrediente
- 50 – 100 g bulgur in functie de cat de satioasa vrei sa fie salata ta
- 2 – 3 legaturi frunze de patrunjel verde, tocat marunt
- 10 bucati frunze de menta proaspata tocata sau un pumn menta uscata
- 3 bucati rosii mari – sau mai multe rosii cherry mici coapte, curatate de seminte si taiate cuburi
- 4 fire ceapa verde fin tocate sau 1 -2 cepe galbene
- 1 lingurita zeama de lamaie sau dupa gust
- sare dupa gust
- 3 – 4 linguri ulei
Reteta VIDEO
Mod de preparare
Pregatim bulgurul
- Se clateste graul bulgur intr-o sita.
- Se scurge bine, apoi se transfera intr-un oala incapatoare. Se toarna deasupra circa 200 ml apa, bulgurul are nevoie de multa apa pentru a se inmuia.
- Se pune in apa si o lingurita sare si un pumn de menta uscata menita sa dea bulgurului o aroma mentolata.
- Voi pune la fiert bulgurul pentru circa 5 minute dupa care sting focul si il las sa se umfle pana atinge consistenta dorita. Daca este nevoie mai adaugati apa.
Pregatim restul ingredientelor
- Se curata si se spala o ceapa dupa care se taie marunt.
- Se spala rosiile , se taie pe jumatate , cu ajutorul unei lingurite se elimina semintele si zeama din interior, folosim doar pulpa pe care o taiem cubulete mici.
- Se spala patrunjelul verde, se lasa se se scurga bine.
- Se curata frunzele de pe tije si se toaca marunt frunzele de patrunjel. Daca aveti menta, procedati la fel si cu ea.
Asamblarea salatei
- Toate ierburile se pun intr-un bol incapator, impreuna cu rosiile taiate cuburi si ceapa verde.
- Se scurge bine bulgurul si se adauga peste restul ingredientelor.
- Adaug sare si zeama de lamaie dupa gust. Adaug si 3 – 4 linguri de ulei
- Se amesteca bine, verific daca mai trebuie ajustat gustul si se serveste.
Nutritie
Foarte gustoasa si savuroasa aceasta salata Tabbouleh, merita sa o incercati si voi.