|

Ciorba de fasole pastai cu carne, reteta hranitoare si lejera

Ciorba hranitoare de teci de fasole pastai cu carne de porc, reteta usoara si hranitoare, dupa o reteta de la 1925. Cum se face o ciorba de fasole pastai savuroasa si gustoasa

reteta video



Si pentru ca reteta de ciorba de fasole pastai e jenant de simpla, m-am gandit sa mai citim impreuna din o reteta din cartea doamnei Comsa (ca tot n-am mai facut-o de mult).

O reteta de la 1925

Prietenii care ma insotesc pe bloguri inca de la inceputuri, adica din 2008, poate isi aduc aminte ca aveam – si am inca – pe blogul casutalaurei.ro o rubrica intitulata ” Gastronomie cu arome de odinioare” unde redam fragmente dintr-o carte de bucate din 1925. Erau foarte multe articole despre cum sa aranjezi o cina, un ceai, un pranz dar si sfaturi vintage de pastrare a legumelor peste iarna. dintre retetele incercate din aceasta carte atunci, a fost si aceasta ciorbita de fasole pastai. Reteta de atunci variaza pe alocuri fata de cea pe care o am aici iar schimbarile vin din experienta mea de zi cu zi.

ciorba de fasole pastai

Mai toate ciorbele doamnei Comsa incercate de mine in varianta propusa de dansa au iesit delicioase chiar si cand avea variante ciudate, totusi eu prefer sa le adaptez in viata de zi cu zi caci noi mancam mai usor, fara rantas, fara untura in exces si ma bazez mult pe ierburi si condimente pentru un gust optim. Asadar textele intre ghilimele si cu bold ii apartin doamnei Comsa, cele cu scris normal sunt eu.

Ciorba de fasole verde

Taem in bucatele un pui, sau un kg. carne de vitel sau de miel, le saram si le punem intr-o oala cu 2 kgr. apa sa fearba.

Cand carnea este pe jumatate fearta, curatim un kgr pastai de fasole verde apoi spalate si taiate in jumatate de-alungul, le punem sa fearba in oala cu carne, adaogandu-i si putin patrunjel verde tocat. Cand fasolea este fearta, facem un rantas rumen, dintr-o lingura untura si 2 linguri faina, in care punem o capatana mica da usturoi, tocata marunt precum si putina boia de ardei, apoi imediat punem peste tantas tot cate putin ciorba din oala, in acelas timp mestecand bine, sa nu ramana cocoloase, apoi intors in oala mestecand bine, si lasat sa mai fearba ca 10 minute.

Batem in supiera 3 linguri smantana si 3 linguri otet, peste care punem si ciorba din oala; nefiind ciorba destul de acra, ii mai adaugam otet, dupa plac, apoi servim.”


O reteta versatila

Citind reteta scrisa acum aproape o suta de ani (uite ca la anul se fac chiar o suta de ani de la acea editie a cartii), ne putem da seama dintr-o privire cat de mult s-a schimbat gastronomia. Cartile de bucate erau la inceputurile lor, observati cum nici nu se dau ingredientele decat pe masura ce avansam in reteta si nici macar atunci nu ni se dau cantitati clare. Acum, ca sa fiu drepata, cand vine vorba de ingrediente, recunosc ca, cel putin la ciorbe, nu cantaresc ci pun din ochi. De aceea, o sa dau niste cantitati aproximative, voi putandu-le ajusta dupa preferinte si nevoi.

Oarecum e putin si comic, intrucat multi bloggeri culinari se confrunta azi cu critici venite de la cititori ce la reproseaza (probabil din cauza unor esecuri personale in prepararea respectivei retete) ca nu spun toata reteta ci, mai mult ca sigur, “pastreaza niste secrete” esentiale. Comparati acum reteta de mai sus cu retete publicate pe diverse site-uri culinare, mai ales cele mai bine cotate. Veti observa cat de multe detalii se ofera pe blogurile culinare acum cititorilor fata de vechile carti de bucate. Multitudinea de detalii ce se cer acum redate pas cu pas se datoreaza si faptului ca, odinioara, toate fetele (si uneori si baietii) experimentau la prima mana gatitul inainte de casatorie sub indrumarea mamei sau bunici, invatau retete diverse sub indrumarea lor iar de o gospodina simtea nevoia sa consulte

O alta diferenta este abandonarea rantasului ce, cum o suta de ani, era foarte folosit in bucatarie. Oamenii de odinioara isi doreau supe si ciorbe consistente. In ziua de atazi, simtim mai degraba nevoia de usor si hranitor.

Fotografia retetei publicata initial de mine pe casutalaurei.ro in anul 2015 – am publicat reteta pe 28 august daca e sa fim precisi

In Ardeal, e foarte populara dresatura cu galbenusuri si eventual smnatana ce da nitel de consistenta si aspect estetic. Una din intrebarile care mi s-au pus adesea este cum impiedic galbenusul sa se coaguleze cand reincalzim ciorba. In primul rand, nu vom pune galbenusul decat dupa ce il vom amesteca treptat cu lichid fierbinte adaugat din ciorba. La un moment dat, cand temperatura galbenusului amestecat cu lichid e aproape de temperatura ciorbei din oala, putem turna amestecul in oala fara teama ca oul se va inchega. Ca sa ramana asa, la o eventuala reincalzire ai grija ca ciorba sa se infirbante dar fara sa dea in clocot – abia la fierbere, oul se poate inchega.

Pentru aceasta ciorba, putem folosi ce fasole pastai avem la indemana. Cel mai des folosec fasole lata galbena si fasole fideluta, ambele soiuri fiind cultivate atat de mama cat si de soacra mea in gradinile lor. Mama si soacra au multa fasole in fiecare an, asa ca punem din belsug si la congelator – varianta preferata a soacrei (curatata, spalata si uscata, pusa in punga si bagata simplu la congelator) sau sub forma de conserve – varianta mamei. Eu prefer sa o congelez din motive de comoditate, as avea ceva de munca vara la facut conserve. Oricum ambele variante ne permit un gust varatic in miez de iarna. De asemenea, se poate gati foarte bine si fara carne, deci poate intra asa si la categoria de post.


Ciorba de fasole pastai cu carne – reteta scrisa

Multe din retetele de pe blog – printre care si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna, voi fi asadar alaturi de voi pas cu pas de-a lungul retetei. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.

Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?

Si pentru ca tot m-am gândit sa împărtășesc cu voi aceasta rețetă, am prestat si un video mobilizator de pofte culinare sănătoase. Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.

Recomand sa te ajuti atat de reteta video dar si de textul scris

Recomand sa folosesti in ajutor atat reteta video cat si cea scrisa pe care o aveti mai jos.

Mai nou, oamenii au tendinta de a urma o reteta doar in varianta video si, desi eu una am retete video, recomand insistent sa studiati atent si reteta scrisa inainte de a va apuca de treaba.

Cum tiparesti reteta de mai jos

Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.

Cum sa ai retetele preferate mereu la indemana

Va recomand sa va creati un dosar pe care sa-l aveti la indemana in bucatarie si unde sa va arhivati toate retetele pe care le-ati printat de pe internet sau de aiurea si care v-au fost de folos. Un astfel de dosar e de mare ajutor cand cautam o reteta si nu mai este nevoie sa ne chinuim a ne aminti de unde am avut o anume reteta si care varianta incercata v-a fost mai pe plac. Toate aceste informatii le veti avea in dosar si te poti apuca indata de treaba. spor si nu uita sa-mi lasi parerera ta mai jos la comentarii, atat inainte de a incerca reteta cat si dupa.

Da un semn de viata ca esti pe aici

Ti-as fi recunoscatoare sa dai o nota cinstita retetei, in functie de cat de mult ti-a fost de folos. O poti face foarte simplu, apasand butonul de Da nota, nota maxima este de 5 stele, precizez lucrul acesta pentru ca mi s-a mai intamplat ca oameni ce mi-au lasat un comentariu laudativ sa-mi dea totusi doar o steluta la reteta, de unde am tras eu concluzia ca acest sistem de notare nu e foarte clar in sine.

Gata cu vorbaria, sa ne apucam de treaba…

Inca o data, multumesc ca alegi sa gatim impreuna si spor la gatit si la savurat aceasta delicioasa ciorba de fasole pastai cu carne!

reteta printabila

Ciorba de fasole pastai cu carne

Ciorba de fasole pastai cu carne de porc, reteta usoara si hranitoare, cu carne afumata si multe legume. Cum se face o ciorba de fasole pastai savuroasa si gustoasa
Laura
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 1 hour 30 minutes
timp total 1 hour 50 minutes
cantitate 6 portii

Ingrediente

  • 400 g os afumat cu carne
  • 2 bucati ceapa curatata si taiata marunt
  • 800 g fasole pastai spalate, curatate de coditele de la ambele capete si rupte la o dimensiune convenabila
  • 2 linguri frunze de patrunjel verde
  • 3 fire frunze de telina sau 1/4 radacina telina
  • 1 bucata rosii sau o cana bulion
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • zeama de lamaie sau otet pentru acrit dupa gust

instructiuni

  • Am pus osul afumat la fiert intr-o oala cu 4 litri de apa. Pe langa os puteti adauga boabe de piper si dafin daca vreti o ciorba mai aromata, eu nu am pus deoarece doream arome simple si varatice.

Pregatim legumele pentru ciorba

  • Curatam, spalam si taiem cubulete 2 cepe.
  • Am curatat, spalat si taiat cubulete 3 morcovi, 2 radacini de patrunjel, 1 radacina de pastarnac, radacina de telina (daca aveti) si 1 – 3 rosii.
  • Am spalat si curatat pastaile de fasole.
  • Am spalat bine si am lasat la scurs frunzele de telina (daca folosim) si alte verdeturi.

Calim radacinoasele

  • Intr-o craticioara, am pus 2 – 3 linguri de ulei si am asteptat sa se incinga.
  • Adaug ceapa si o calesc pe foc potrivit cu putina sare pana cand devina translucid – operatiune care va lua circa 10 minute.
  • Adaug  legume radacinoase taiate cubulete si le calesc pana se inmoaie.
  • Cand sunt gata, opresc focul si verific carnea sa vad daca e gatita.

Preparam ciorba

  • Daca osul cu carne e gatit suficient (adica avem carnea desprinzandu-se foarte usor de pe os), o scoatem din oala si adaugam in lichid legumele calite, frunzele de telina si patrunjel ( legate cu sfoara intr-un buchet pentru a le extrage usor din lichid mai tarziu) si pastaile de fasole. NOTA Dupa ce scoateti osul din lichid, poate vreti sa culegeti cu o sita si spuma ce pluteste deasupra – aceasta fiind in fapt proteinele din carne coagulate in lichidul fierbinte. Pasul nu este obligatoriu dar poate ajuta la o ciorba cat mai limpede. La supe, spumuirea este esentiala pentru un rezultat aspectuos si impecabil.
  • Adaug sare dupa gust.
  • Adaug pastaile de fasole, las focul mic, acopar si las sa se gateasca.
  • Intre timp, curatam carnea de pe os si o taiem cubulete pe care le adaugam inapoi in ciorba.
  • Cand  legumele sunt aproape fierte, adaug rosiile si mai las sa fiarba 10 minute.

Finalizarea retetei si diverse variatii

  • Dupa ce luam ciorba de pe foc si o lasam sa se racoreasca nitel, o putem drege cu galbenus de ou amestecat cu lichid din ciorba pana cand temperatura se apropie de cea din oala supa care turnam amestecul inapoi in oala. Puteti drege ciorba daca o doriti mai consistenta sau, pur si simplu, o preferati asa decat simpla. Mie imi place in ambele variante.
  • E momentul sa adaugam si verdeata tocata marunt, personal prefer tarhonul (crud sau  in otet) dar merge di patrunjel verde sau frunze de leustean (acesta din urma nu este atat de popular la mine in zona).
  • Optional puteti adauga direct in farfurie o lingura – doua de smantana – fiecaruia dupa cum ii place.
  • Pentru acreala, putem pune fie zeama de lamaie dupa gust, fie otet (fie si din acela in care am tinut tarhonul). 

Notite

  • In functie de osul si carnea afumata folosita, se poate ca inainte de a le folosi la ciorba sa fie nevoie sa le puneti la desarat cu o seara inainte intr-o oala cu apa pentru ca gustul de fum sa se atenueze iar gustul de sare sa nu fie foarte puternic. Normal, facetia sta daca mirosul de fum este foarte puternic si carnea este exagerat de sarata. Daca folositi oase/coaste afumate din comert, acestea in general nu este necesar o inmuiere prealabila, mai mult se aplica la cele preparate in casa.
  • Carnea la aceasta reteta e optionala, e bine cu carne dar merge foarte bine si fara. Se poate folosi carne de porc, asta am folosit eu dar  pot fi si alte tipuri de carne – doamna Comsa de pilda recomanda vitel sau miel.

Poate de tenteaza

One Comment

5 from 1 vote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *