Salata de fasole pastai cu maioneza si usturoi (sau fara – dupa preferinte) VIDEO
Salata de fasole cu maioneza, o reteta simpla perfecta dimineata, la pranz si seara, cu fasole pastai si maioneza aromatizata cu usturoi. Se poate si fara usturoi, doar potriviti la gust cu zeama de lamaie, sare si piper. Cum preparam salata de fasole cu maioneza si usturoi.
Am primit de la soacra, adunata din gradina, o galetusa de fasole pastai, proaspete, fragede, o frumusete. Imediat m-am gandit ce as vrea sa fac cu ele: aceasta salata de fasole cu maioneza si usturoi. Miam miam! Un aperitiv foarte iubit de tot familionul. Noi il facem cu usturoi dar nu e musai, se poate si fara. Lao adica, poti pune usturoi ca nu-ti place sau, cazul meu, din motive sociale, pentru ca urmeaza sa ies in lume. Usturoiul se inlocuieste in acest caz cu zeama de lamaie, nu e asa buna cum este cu usturoi (parerea mea) dar, ce sa afci, cand trebuie, trebuie.
A fost o cantitate mare de fasole si mi-a ajuns nu doar pentru aceasta salata ci si pentru o mancarica cu fasole pastai usurica, nici carne nu am pus, musai sa o incercati si voi.
Ingrediente necesare
Fasole pastai
Pentru aceasta reteta, se poate folosi fasole diversa: eu am folosit fasole galbena lata dar la fel de bine merge si fasolea fideluta – din cea verde sau din cea galbena. Dupa ce o spalam si curatam, o punem la fiert in apa cu putina sare si o fierbem pana e gata. Se poate folosi si fasole pastai de la conserva dar in acest caz nu mai trebuie fiarta, intrucat e deja gatita, doar se clateste bine in apa.
Un pas mic dar foarte important este sa scurgem bine fasolea de apa in strecuratoare inainte de a o amesteca cu maioneza, apa in exces va dilua maioneza.
Maioneza
Maioneza am preparat-o dupa reteta de aici si i-am adaugat dupa ce am amestecat maioneza de a prins textura potrivita, restul uleiului care urma sa il folosesc la maioneza, l-am pus in cuva mixerului vertical, am adaugat si cateii de usturoi si am mixat pana s-au zdrobit. Acest amestec l-a adaugat in continuare in maioneza, aromatizand-o. Daca ramane maioneza dupa ce am adaugat la fasole, nu e bai, poate fi folosit foarte bine pe post de mujdei de usturoi, eventual o mai puteti lungi cu putin iaurt sau smantana.
Pasta de usturoi
Cu pasta de usturoi aromatizam salata noastra. Se prepara din catei de usturoi curatati si zdrobiti cat mai fin cu un pistil. Adaugam apoi putin sare si cate un strop de ulei, adaugat din cand in cand, si amestecam energic pana cand se formeaza o pasta spornica, matasoasa si bine legata. Aceasta pasta de usturoi poate apoi fi adauga in diverse sosuri pentru aromatizare, am mai adaugat-o in salata de cartofi cu patrunjel si este baza popularului mujdei de usturoi.
Ca de obicei, aveti aici atat reteta scrisa, explicata pas cu pas, reteta video o aveti mai jos. Daca doriti sa ne imprietenim si pe Youtube, eu va astept sa va abonati aici.
Salata de fasole cu maioneza si usturoi
Ingrediente
- 500 g fasole pastai
- 150 g maioneză cu aproximatie
- 2 linguri verdeață tocata marunt
- sare dupa gust
- piper dupa gust
pasta de usturoi
- 3 catei usturoi
- 2 – 3 linguri ulei
instructiuni
Pregatirea pastailor de fasole
- Fasolea pastai am spalat-o in cateva randuri de apa curata si am scurs-o intr-o strecuratoare.
- Am inlaturat extremele, atat coditele cat si mustatile, pastaie de pastaie dupa care am rupt fiecare pastaie in 2 – 3 bucati in functie de cat de lunga era.
- Fasolea curatata o pun intr-o oala cu apa curata in care pun si o lingurita sare.
- Punem cu pe foc si fierbem pana fasolea e gata, poate dura circa 10 minute pana este gata. timpul de preparare poate varia in functie de cat de frageda este fasolea, de aceea, dupa 5 minute este bine sa incepeti si testati prin gustare, acesta este testul suprem.
Prepararea maionezei
- Cat timp fierbe fasolea, ne apucam si de maioneza: punem intr-un bol 2 galbenusuri, 1 lingurita mustar si ulei turnat treptat cate un strop o data.
- Cand amestecul s-a emulsionat, adaug treptat si 2 galbenusuri fierte, maruntite cat mai fin.
Prepararea pastei de usturoi
- Cateii de usturoi curatati i-am maruntit cu un pistil.
- Adaugand putin ulei din cand in cand, frec energic usturoiul pana acesta va incepe sa se inmulteasca si capata o consistenta cremoasa si legata.
Asamblarea salata de fasole cu maioneza si usturoi
- Pasta de usturoi, fiind gata, se adauga in maioneza.
- Potrivesc la gust maioneza cu sare si ,optional, piper.
- Peste fasolea racita bine scursa de lichid (musai, caci altfel apa lasata de fasole va lichefia maioneza), adaugam maioneza, cate o lingura o data. Nu este nevoie sa adaugam toata maioneza, este suficient sa punem cat sa imbracam pastaile in maioneza iar salata sa capete un aspect legat.
- Adaug si niste patrunjel verde tocat marunt
- Variatie: zeama de lamaie in loc de usturoi. Daca din diverse motive nu vrem sa adaugam usturoi, punem in maioneza doar zeama de lamaie dupa gust.daca vreti un sos mai light: inlocuiti jumatate din cantitatea de maioneza su smantana sau iaurt cremos scurse bine de lichidul in exces si continuati reteta ca de obicei.
Notite
- Am masurat pentru voi orientativ, am folosit circa 150 gr. maioneza dar adevarul e ca, de obicei, ma orientez dupa cum arata salata. Noua nu ne place prea multa maioneza, asadar punem cat sa lege fasolea , poate o lingura in plus pentru cremozitate. Aici fiecare poate face dupa propriul gust, unora le place cu mai multa maioneza, altora cu mai putina.
Musai sa incercati deliciosenia asta de salata de fasole cu maioneza – cu usturoi sau fara, dupa cum va place si ce….viata sociala aveti in plan!