|

Sirop de menta, reteta de la 1925 VIDEO

O reteta vintage de sirop de menta 

Sirop de menta, reteta simpla, cu ingredinete naturale, ieftine, reteta preparata dupa cartea de bucate a bunicii, de la 1925.

reteta video

Am gasit-o aceasta reteta in cartea doamnei Comsa, o carte de retete de la 1925, ramasa de la bunica mea. Ochisem reteta de ceva vreme, deja – am zis sa merita sa o incerc, mai ales ca anul acesta am avut o tufa generoasa de menta din gradina mamei. Asadar m-am pus pe facut sirop de menta.

Siropul ca atare nu se face greu. Vascozitatea lui specifica se obtine prin legarea lichidului cu zaharul. Pentru un incepator, poate fi problematic sa il prepare dar mai jos va dau cateva puncte de reper in care toate neclartatile va vor fi lamurite si prepararea unu sirop de menta (si al ocicarui alt sirop de altfel) va va parea o joaca de copii.

sirop de menta

Siropul de menta – cateva detalii importante

  • In privinta aromei, este foarte important sa avem o menta cu aroma puternica sau sa punem o cantitate mai mare de fruna. Nu tate soiurile de menta au aceeasi concentratie de gust si, in final, e bin sa gusti ceaiul preparat pentru a avea o idee despre rezultatul final. Daca, gustand, nu esti mutumita de cat de concentrat e gustul, mai adauga frunza.
  • Raportul intre cele doua ingrediente este de 1:1. Cantitatea de zahar adaugata este egala cu cantitatea de infuzie lichid pe care o avem deja.
  • Stim ca siropul este gata cand atinge temperatura de 105 °C, temperatura la care, de altfel, orice sirop de zahar este legat. Ochiometric este mai greu de evaluat, intrucat nu trebuie sa asteptam ca siropul sa devina prea gros. El oricum se va mai ingrosa dupa ce se raceste.
  • Depozitarea se face in sticle inchise ermetic si asezate intr-un spatiu intunecos, racoros si uscat.

Sa ne amintim de ce e bine sa consumam menta

Ceaiul de mentă este o băutură foarte populară din plante, cunoscuta pentru efectele sale calmante și liniștitoare, ajutand la reducerea anxietății, oboselii și depresiei. Pe lângă efectele sale calmante, ceaiul de mentă conține și câteva vitamine și minerale benefice care vă pot ajuta să vă îmbunătățiți sănătatea generală, intarirea sistemului imunitar si la îmbunătățirea digestiei. Nu numai că are potențialul de a vă îmbunătăți sănătatea mintală, dar vă poate ajuta și să rămâneți plin de energie pe tot parcursul zilei. Tot consumul moderat de menta a fost asociat cu o claritate mentală și vigilență îmbunătățite, precum și cu un nivel crescut de energie. În plus, este o sursă excelentă de antioxidanți, care vă pot proteja celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

sirop de menta

Ceva contraindicatii

Consumul de mentă în cantități mari poate provoca alergii, probleme digestive și chiar poate interacționa cu anumite medicamente. Astfel, in special, cei care iau medicamente cardiace pot fi expuși riscului de apariție a unei aritmii sau a unui atac de cord. Cei care au probleme digestive cum ar fi sindromul colonului iritabil (IBS) ar trebui să evite consumul de mentă, deoarece poate agrava simptomele gastrointestinale. De asemenea, cei care au predispozitie la constipatie. În plus, cei cu alergii la mentă pot fi, de asemenea, expuși riscului de reacții alergice sau anafilaxie. În cele din urmă, copiii mici nu ar trebui să consume prea multa mentă din cauza potențialelor efecte secundare asupra sistemului lor nervos.

Sirop de menta – reteta scrisa

Mai jos aveti atat reteta scrisa pe care o puteti printa usor apasand butonul Tipareste reteta dar, ca sa fie si mai simplu, aveti si reteta VIDEO mai sus, reteta in care aveti toti pasii retetei explicati detaliat. Daca aceste retete video va ajuta, va astept sa va abonati si pe canalul Youtube, daca activati si clopotelul, Youtube va va trimite notificari ori de cate ori voi publica ceva nou.

Sirop de menta

O reteta vintage de sirop de menta 
Laura
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 5 minutes
0 minutes
timp total 15 minutes
cantitate 1 sticla

Ingrediente

  • 1 legatura menta
  • apa
  • zahar
  • lamaie

instructiuni

  • Legatura de menta am spalat-o eventale impuritati si praf.
  • Pun menta intr-un litru jumatate de apa, intr-un vas de inox si pun le fiert, in clocote mici, pentru 20 de minute, timp calculat din momentul in care incepe sa fiarba.
  • Spalam foarte bine si sterilizam la cuptor sticlele in care intentionam sa punem siropul. La fel procedam si cu capacele sticlelor.
  • La un litru de ceai foarte concentrat de menta fiert 20 de minute si pastrat o zi intr-un loc racoros si intunecat, se adauga un kilogram de zahar, raportul celor doua ingrediente este de 1:1.  Masuram cantitatea de lichid pe care o avem la dispozitie, pentru putea vedea de cat zahar avem nevoie.
  • Punem ceaiul cu zahar pe foc si amestecam pentru a ajuta la topirea zaharului.
  • Fierbem la foc potrivit pana siropul va avea o consistenta legata.
  • Daca apare spuma la suprafata lichidului, o adunam cu o strecuratoare de ceai. Aceasta spuma lasata poate duce la zaharisirea siropului.
  • Timpul de fierbere poate fi variabil dar ce poate fi usor de masurat, folosind un termometru de gatit, masurati temperatura apei. Siropul este gata cand atinge temperatura de 105℃. Nu va puteti lua musai dupa consistenta ochiometrica a siropului – de ci nu asteptati sa ajunga vizibil mai gros – intrucat se mai ingroasa si dupa ce se raceste. De baza este temperatura masurata a lichidului pentru a sti daca siropul este gata sau nu.
  • Cand este gata, luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca putin.
  • Am adaugat sucul stors de la o lamaie.
  • Sub sticlele pregatite pun un suport metalic care sa preia din fierbinteala siropului si sa previna spargerea sticlelor.
  • Siropul se toarna fierbinte in sticlele bine spalate si uscate in cuptorul fierbinte, se sigileaza cu un capace sterilizate si se acopera cu o patura groasa, lasandu-le sa se raceasca incet pana a doua zi cand le mutam in camara.
  • Se pastreaza ce mai bine daca se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecos din pivnita. 
  • Optiunile mentionate in reteta de a-l utiliza fie diluat in apa minerala, fie in combinatie cu alte siropuri de fructe mi se par saracacioase daca ma gandesc ca gustul puternic si racoros de menta poate fi ideal ca topping pe o inghetata, la salata de fructe, pe un grisulet simplu dar si intr-un cockteil elegant.

Notite

Precautie: chiar daca s-ar putea sa va placa mult siropul acesta, e bine sa il consumi cu precautie deoarece prea mult poate duce la constipatie.
sirop de menta

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *