Go Back
+ servings
Print Recipe
No ratings yet

Sirop de menta

O reteta vintage de sirop de menta 
Prep Time10 minutes
Cook Time5 minutes
0 minutes
Total Time15 minutes
Course: sirop
Cuisine: clasica
Servings: 1 sticla
Calories: 140kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 1 legatura menta
  • apa
  • zahar
  • lamaie

Instructions

  • Legatura de menta am spalat-o eventale impuritati si praf.
  • Pun menta intr-un litru jumatate de apa, intr-un vas de inox si pun le fiert, in clocote mici, pentru 20 de minute, timp calculat din momentul in care incepe sa fiarba.
  • Spalam foarte bine si sterilizam la cuptor sticlele in care intentionam sa punem siropul. La fel procedam si cu capacele sticlelor.
  • La un litru de ceai foarte concentrat de menta fiert 20 de minute si pastrat o zi intr-un loc racoros si intunecat, se adauga un kilogram de zahar, raportul celor doua ingrediente este de 1:1.  Masuram cantitatea de lichid pe care o avem la dispozitie, pentru putea vedea de cat zahar avem nevoie.
  • Punem ceaiul cu zahar pe foc si amestecam pentru a ajuta la topirea zaharului.
  • Fierbem la foc potrivit pana siropul va avea o consistenta legata.
  • Daca apare spuma la suprafata lichidului, o adunam cu o strecuratoare de ceai. Aceasta spuma lasata poate duce la zaharisirea siropului.
  • Timpul de fierbere poate fi variabil dar ce poate fi usor de masurat, folosind un termometru de gatit, masurati temperatura apei. Siropul este gata cand atinge temperatura de 105℃. Nu va puteti lua musai dupa consistenta ochiometrica a siropului - de ci nu asteptati sa ajunga vizibil mai gros - intrucat se mai ingroasa si dupa ce se raceste. De baza este temperatura masurata a lichidului pentru a sti daca siropul este gata sau nu.
  • Cand este gata, luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca putin.
  • Am adaugat sucul stors de la o lamaie.
  • Sub sticlele pregatite pun un suport metalic care sa preia din fierbinteala siropului si sa previna spargerea sticlelor.
  • Siropul se toarna fierbinte in sticlele bine spalate si uscate in cuptorul fierbinte, se sigileaza cu un capace sterilizate si se acopera cu o patura groasa, lasandu-le sa se raceasca incet pana a doua zi cand le mutam in camara.
  • Se pastreaza ce mai bine daca se depoziteaza intr-un loc racoros si intunecos din pivnita. 
  • Optiunile mentionate in reteta de a-l utiliza fie diluat in apa minerala, fie in combinatie cu alte siropuri de fructe mi se par saracacioase daca ma gandesc ca gustul puternic si racoros de menta poate fi ideal ca topping pe o inghetata, la salata de fructe, pe un grisulet simplu dar si intr-un cockteil elegant.

Video

Notes

Precautie: chiar daca s-ar putea sa va placa mult siropul acesta, e bine sa il consumi cu precautie deoarece prea mult poate duce la constipatie.

Nutrition

Serving: 100ml | Calories: 140kcal
QR Code linking back to recipe