Prajitura Hassan desert de ocazie, reteta fina si aspectuoasa – VIDEO
Prajitura Hassan, prajitura deosebita, aspectuoasa, cu un blat de cacao sectionat in doua pentru a cuprinde crema fina de vanilie cu unt si o bezea cu gem de caise.
De unde a venit denumirea prajiturii si de ce Hassan, habar nu am. Sub denumirea asta am gasit-o la Mirela, de unde am aceasta reteta si de unde adesea ma inspir cand vreau sa incerc o noua reteta de prajituri.
Am facut minunata prajitura Hassan de Paste si de atunci am mai facut-o o data caci a devenit rapid preferata sotului, citez “e in top trei.” Si, credeti-ma, am un sot ultra-mofturos si pretentios. Cand spune el ca e buna, apoi stii ca e foarte gustoasa.
Presimt ca va deveni (de fapt, a devenit deja) din seria prajituri festive obligatorii pe platoul de dulciuri de mese festive. Platou care mai variaza caci imi place sa incerc mereu retete noi dar de pe el, spre multumirea familiei, nu poate sa lipseasca prajitura Snickers (adorata de copii), Cocomac si trufele de nuca cu rom. Asta e la noi lista scurta. Care lista scurta tinde incet incet sa se lungeasca. Caci mai toate retetele incercate pana acum sunt gustoase si fiecare are farmecul ei.
Cateva observatii utile
- nu e cea mai usoara prajitura de facut dar nici cea mai complicata.
- totul este mult mai usor daca planificati pregatirea ei pe doua zile. In prima facem blatul de cacao si bezeaua plus crema de vanilie. In a doua, amestecam crema de vanilie cu unt, asamblam prajitura si facem glazura de ciocolata pe care o intindem deasupra.
- Eu, la prima preparare, am sarit peste etapa glazurii, eram inainte de Paste si eram moarte de oboseala. Vreau sa spun ca nici nu s-a observat ca i-ar lipsi ceva. Acum nu ca v-as incuraja sa trageti chiulul dar, cand nu se poate altfel, o mica scurtatura de salvare e binevenita.
alte recomandari
Prajituri de ocazie
Reteta VIDEO
Prajitura Hassan – reteta scrisa
Prajiturica asta are si video – Yeeeee! ce ne bucuram – sper ca v-ati abonat deja la canalul Casuta Laurei – apasati si pe clopotel ca sa va trimita Youtube de stire cand apare o reteta noua. Public retete in fiecare saptamana (sau, in fine, macar o reteta pe saptamana) si va astept cu drag sa le pregatim impreuna.
Prajitura Hassan
Ingrediente
Blat
- 6 bucati ou
- 150 g zahar
- 4 linguri ulei
- 90 g faina
- 60 g cacao pudra
Bezeaua cu gem
- 4 albușuri
- 6 linguri zahar
- 1 linguriță otet
- 4 linguri gem caise
Crema de vanilie
- 4 bucati galbenusuri
- 100 g zahar
- 2 – 3 linguri amidon alimentar sau 4 linguri făină
- 1 esența vanilie
- 400 ml lapte
- 180 g unt 80% grăsime
instructiuni
Blatul de cacao
- Separăm albușurile de gălbenușuri, în două boluri separate.
- Mixăm spumă abusurile, adăugăm zahărul atunci când spuma e formată dar nu e încă țeapănă. Mixăm în continuare.
- Frecăm gălbenșurile cu uleiul și adăugăm peste albușurile bătute spumă.
- După ce gălbenușurile se omogenizează în spumă de albușuri, am oprit mixerul și am adăugat făină și pudra de cacao cernute, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus.
- Amestecăm cu mișcări circulare, ușoare până se încorporează toată făina. Mișcările trebuie să fie ușoare, pentru a nu distruge spumă de albușuri care va da textura pufoasă a blatului.
- Punem la copt într-o tavă tapetata cu foaie de copt ( dimensiunea tăvii e de 21 / 31 cm) în cuptorul încins la 180 °C circa 20 de minute.
- Blatul îl feliem când s-a răcit.
Crema de vanilie
- Galbenusurile le mixăm cu zahărul până au căpătat o textura aerată de culoare deschisă, galben-pal.
- Adăugăm o esență de vanilie și amidonul care va acționa că un agent de îngroșare a cremei.
- Cât am mixat gălbenușurile, am pus pe foc și 400 ml lapte pe care l-am încălzit până aproape de temperatura de fierbere fără însă a-l lasă să dea în clocot.
- Vom adaugă treptat câte un polonic din laptele fierbinte peste crema de gălbenușuri, amestecând bine. Scopul este că prin adăugare pas cu pas de lichid fierbinte să aducem crema de gălbenușuri la o temperatura apropiată de temperatura de fierbere, moment în care vom putea pune crema de gălbenușuri pe foc fără teamă de a se coagula.
- Turnam amestecul de lapte cu crema de gălbenușuri de ou într-o oală și o punem pe foc potrivit, amestecând mereu cu un tel, până când se îngroașă. E o etapă care cere o atenție sporită, dacă focul e prea tare, crema se arde, dacă e prea încet, crema face cocoloașe. De obicei, eu sunt la extremă a două, țîn focul încet că să nu se ardă. Cocoloasele, dacă apar, sunt simplu de rezolvat. Apuc mânerul țelului zdravăn și amestec foarte energic în crema, veți vedea in câteva minute că toate cocoloasele dispar iar textura devine fină și mătăsoasă.
- Luăm de pe foc și adăugăm esență de vanilie, apoi acoperim cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
Bezeaua cu gem
- Albusurile le mixăm cu un praf de sare, adăugăm zahărul, mixând până se topește și obținem o bezea fermă și lucioasă,
- Adăugăm treptat și o linguriță de oțet, puteți înlocui oțetul cu o linguriță de zeamă de lămâie. În esență avem nevoie de un acid care va da stabilitate spumei de albușuri.
- Când spuma e gata, adăugăm gemul de caise, omogenizând cu mișcări circulare, de jos în sus.
- Când compoziția e omogenă, o întindem și o nivelam în tavă tapetata cu foaie de copt. Coacem în tavă (21*31 cm), la 160°C, circa 30-40 minute. Avem grijă să nu ardem bezeaua dar să fie crocantă – pentru mai multe detalii vedeți notițele de sub rețeta.
Amestecarea cremei de vanilie cu unt – crema mousseline
- Pentru a evita să se taie, e nevoie că untul și crema să fie la aceeași temperatura. Realizăm ușor asta, scoțând cele două una lângă altă pe tejgheaua din bucătărie unde să stea la temperatura camerei pentru o ora.
- Adăugăm treptat câte o bucată de unt în crema de vanilie cu un mixer, obțînând in final o crema fină și foarte gustoasă.
Asamblarea prăjiturii
- Blatul rece de cacao l-am taiat in doua orizontal.
- Pe prima jumătate a blatului, am întins și nivelat jumătate din cantitatea de crema de vanilie cu unt.
- Peste, am așezat și bezeaua de gem și deasupra am întins și nivelat restul de crema.
- Am așezat și a două jumătate a blatului.
Glazura de ciocolată
- Prima dată când am făcut rețeta, era înainte de Sfintele Paște, eram obosită și am sărit peste glazură, trisand nitel. Doar am ras ciocolată de bună calitate pe deasupra, distribuind-o uniform. Am fost inspirată, a arată foarte bine și nu părea că e doar o improvizație, mai ales că am și însiropat puțin blatl de deasupra cu foarte puțin lapte aromat cu vanilie.
- Punem 150 g de ciocolată de bună calitate la bain marie, adăugăm 2 lingurițe smântână și o lingură unt, lăsând să se topească și amestecând din când în când ca să omogenizăm compoziția.
- În funcție de consistentă dorită la glazură, mai putem pune încă două lingurițe de smântână – eu am pus – și amestecăm pentru o compoziție omogenă.
- Glazură astfel obținută o întindem uniform peste prăjitură.
Pastrare
- Acoperim cu o folie pentru a nu prinde diverse mirosuri și băgăm prăjitura la frigider, la rece, peste noapte.
- A doua zi, o feliem.
- Pentru a avea niște bucăți frumos și curat tăiate, va trebui să înmuiem lama cuțitului în apă caldă înainte de fiecare tăiere.
Notite
- Extraumezeala adusă de gem în bezea poate cauza o uscare mai lentă a bezelei. Oprirea focului din cuptor după ce a trecut timpul regulamentar de gătire și lăsarea peste noapte în cuptorul cald poate rezolva problema. Eu așa am procedat și a mers, e drept, contează și de la cuptor la cuptor.