|

Dulceata de afine, reteta clasica, colorata si irezistibil de gustoasa VIDEO

Dulceata de afine este o conserva de fructe usor de facut, o reteta clasica, parfumata si cu un gust dulce-acrisor delicios. Un adevarat rasfat.

reteta video

Nu stiu pentru voi dar, pentru mine, dulceata de afine este in varful preferintelor de orice anotimp cand vine vorba de dulceturi. Depaseste chiar si dulceata de capsuni.

Cred ca motivul principal este slabiciunea mea de nestapanit pentru aceste mici fructe albastre-indigo pe care le-as savura dimineata la pranz si seara fara sa ma plictisesc vreodata. De altfel am si grija pe perioada lor sa bag la congelator afine ca sa ne utem bucura de ele si iarna.Mai nou, a inflorit foarte mult si industria de afinelor de cultura, le gasim mult mai usor in magazine. Totusi, eu raman cu o usoara preferinta pentru cele salbatice, de padure dar imi plac si cele de cultura. Cred insa ca dulceata de afine as face numai din cele de padure, cele de cultura mai degraba l-as pune in deserturi. Mai ales pentru decorat un tort de pilda, sunt mai aratoase cele de cultura, atrag mai mult ochiul, nu de alta dar cele de padure sunt mai mici si mai inchise la culoare – nu au acelasi potential vizual, sa punem asa – dar sunt mai aromata si mai parfumate.

dulceata de afine

Dar aici e o chestiune de gust personal, din punct de vedere al binefacerilor pentru sanatate, nu este nici o diferenta intre fructele de padure si cele de cultura.

Afinele – printre cele mai sanatoase fructe

Antocianina

Afinele contin multe vitamine si minerale dar, foarte important, contin foarte multi antioxidanti care ne mentin sanatosi si incetinesc imbatranirea prematura. Chiar culoarea mov a acestor fructe e si motivul pentru care afinele sunt atat de benefice. Aceasta culoare este data de un pigment solubil in apa numit antocianina, flavonoid care este antioxidant si protejeaza de razele ultraviolete.

Bonus: tipul de antioxidanti pe care il gasim in afine scad vertiginos riscul de tulburari neurologice si imbunatateste memoria si capacitatea de cincentrare.

Pectina

Mergand spre zona culinara, afinele contin foarte multa pectina, circa 1,1 g la 100 g de fructe. Aceasta pectina ajuta la geliefiere deci cand preparam dulceata de afine, aceasta se va gelifia in mod natural in timpul fierberii dar va trebui sa asteptam sa se raceasca dulceata pentru a vedea consistenta finala. De aceea am si ramas puti uimita cand, colindand prin cotloanele internetului, am gasit variante preparate cu gelfix. Am folosit si eu gelfix la dulceata de dovlecel da, credeti-ma, la cea de afine nu e cazul, chiar daca nimeriti niste afine mai zemoase, acestea nu pot fi in nici un caz atat de lichide ca dovlecelul si rezolvarea este usoara, v-am lasat la reteta scrisa cum sa procedati pas cu pas in cazul in care vreti un sirop mai gros.

Revenind la pectina, ma bucur sa va mai aduc o veste buna legata de sanatate: pectina din afine ajuta la scaderea colesterolului.

cheesecake New York fara coacere cu afine

Alte motive sa consumi mai multe afine

Pe langa beneficiile enumerate mai sus, afinele ne ajuta la slabire dar si la prevenirea diabetului, protejeaza tractul urinar, ajuta la reglarea tensiunii arteriale si curata vasele de sange de depuneri, combate depresiei si are efecte cancerigene importante.

Cateva detalii importante

  • Fructele sa fie proaspete si fara stricaciuni – in cazul afinelor, poate fi o treaba destul de migaloasa (mai ales daca lucram cu o cantitate mai mare) sa alegem din gramada de fructe eventuale frunzulite si alte mici mizerii ratacite printre fructe.
  • Recomand sa nu preparati o data dulceata din mai mult de 2 – 3 kg. Motivul e simple: la o cantitate mai mica, va fi mult mai sigur ca fructele se vor prepara repede dar si uniform , de asemenea, tot procesul este mult mai usor de controlat atunci cand avem o cantitate mai mica.
  • Dulceata are la baza un sirop de zahar in care vom fierbe fructele. Am gasit si variante de retete – chiar in cartea mea de capatai cand vine vorba de gatit, cea a Sandei Jurcovan, in care in loc sa adaugam apa si sa facem sirop, se extrage lichid din afine, punand la macerat fructele in zahar. N-am nici o problema nici nu aceasta varianta de dulceata de afine – desi eu practic o consider gem de afine. Doar ca, dupa parerea mea, in zelul de a ingrosa siropul exista un risc mult mai crescut de a prepara fructele in exces dar si de a scapa de sub control caramelizarea zaharului din sirop. Este foarte important sa prevenim aceasta caramelizare din doua motive: va schimba gustul final al dulcetii dar va schimba si culoare atat de frumoasa, o va face sa se inchida la culoare. Daca sunteti dintre gospodinele care prefera sa faca dulceata in varianta asta, cu siropul din afine, nu ma luati in seama, sunteti stapane in bucataria voastra, fiecare face cum gaseste de cuviinta. Totul e ca preparatul final este delicios, ceea ce – sunt convinsa – va reuseste cu prisosinta.
  • Afinele puse in siropul fierbinte nu se fierb mult, maxim 10 minute.
  • O data focul stins, vom acoperi dulceata cu o panza umeda pana a doua zi cand vom vedea cu adevarat gradul de gelifiere al preparatului.
  • Dulceata de afine se toarna in borcane cand este rece. Borcanele si capacele, bineinteles, trebuie foarte bine spalate si sterilizate. Este foarte important – daca nu sunt sterilizate cum trebuie, se va strica dulceata. De asemenea, am vazut ca sunt destule retete in care dulceata se toarna fierbinte in borcane si se inchide inainte de a i se verifica gradul de gelifiere care este clar – dupa cum va spuneam mai sus – doar cand gemul e racit. Dar poate va intrebati: de ce punem dulceata rece in borcane? Dintr-un motiv foarte simplu, daca punem dulceata fierbinte in borcan, tendinta fructelor va fi de a se ridica deasupra, lasand siropul la baza borcanului si asa vor ramane, nu se vor mai omogeniza in timp. Turnand dulceata rece, fructele vor avea o distributie uniforma in tot borcanul. Daca va e teama ca nu va rezista, puteti steriliza (dupa ce ati pus-o la borcane) la bain marie sau la cuptor . eu n-am facut-o niciodata dar, pe de alta parte, eu am o pivnita buna, uscata si foarte racoroasa.

Dulceata de afine – reteta scrisa

Urmăriți video cum se prepar acest minunat gem de afine. Nu uitati sa va abonati la canalul youtube

Dulceața de afine

Dulceata de afine, o reteta clasica, simplu de facut – aveti explicatia pas cu pas, atat in format scris (vedeti ca puteti si printa reteta) cat si video
Laura
timp de pregatire 15 minutes
timp de gatire 20 minutes
lasam sa se raceasca 9 hours
timp total 35 minutes
cantitate 8 borcane 370 ml

Ingrediente

  • 1 kg afine
  • 1 kg zahar
  • 150 ml apa
  • 1 bucată lămâie

instructiuni

Pregatirea ingredientelor

  • Am ales afinele si am eliminat resturile de frunzulite si alte impuritati ce se mai gaseau ratacite printre fructe.
  • Pun afinele într-o strecurătoare și le spăl bine sub un jet de apă curată.
  • Tai lămâia și îi storc zeama.

Prepar siropul de zahar

  • Într-o cratiță încăpătoare, torn zaharul, apa și zeama de lămâie.
  • Amestec pentru a omogeniza ingredientele si pun totul pe foc.
  • Dau focul tare pana apa da in clocot dupa care potrivesc focul in asa fel incat lichid sa fiarba constant dar nu prea tare.
  • Mai amestec, mai ales la inceput cat zaharul nu s-a topit si supraveghez indeaproape. Nu trebuie sa lasam siropul sa se coloreze, avem nevoie de el incolor si fara gust schimbat, altfel va fi influentat si gustul dulceții.
  • Dupa 5 minute, verificam daca e gata. Metoda babeasca de a verifica este sa turnam cateva picaturi pe o farfurie(grija sa nu va ardeti), daca siropul isi pastreaza forma, este gata.
  • Metoda stiintifica presupune utilizarea unui termometru de bucatarie – cu acesta masuram temperatura lichidului, siropul e gata cand termometrul indica 105 °C

Asamblarea ingredientelor

  • Cand siropul e la temperatura corecta, adaug peste el fructele si amestec cu miscari usoare.
  • Dau flacara mare si astept sa dea dulceata in fiert, la primul clocot dau focul mai incet si las sa se prepare pentru 10 minute.
  • In acest timp, amestec in dulceata des cu miscari usoare, folosind o lingura de lemn.
  • Cu o sita sau o lingura culegem constiincios spuma aparuta la suprafata siropului. Aceasta spuma se formeaza datorita impuritatilor din zahar.

Lasam dulceata sa se raceasca peste noapte

  • Dupa 10 minute de fierbere, luam dulceata de pe foc, o acoperim cu o panza curata si umeda (dar bine stoarsa) si se lasa sa se raceasca asa cateva ore (eu o las de obicei peste noapte.

Turnam dulceata in borcane

  • A doua zi incepem prin a spala foarte bine borcanele si capacele ( slava Domnului pentru asina de spalat) si le-am sterilizat la cuptor la 150 – bag borcanele (si capacele) in cuptor inca umede dupa ce le-am clatit cu apa rece, aprind cuptorul la temperatura dorita si astept, supraveghindu-le indeaproape, pana apa de pe ele s-a evaporat de la caldura cuptorului.
  • Dupa cum vedeti in video, a doua zi dulceata mea avea consistenta perfecta. Totusi din cauza fructelor care pot fi prea zemoase, uneori se poate sa constati ca e prea zemos. In acest caz, mergeti mai jos,a la notite, si urmati sfaturile date acolo.
  • Umplu borcanele sterilizate cu dulceata racita si inchid ermetic cu capacele (tot sterilizate in prealabil).
  • Etichetam borcanele – scriu produsul si anul prepararii – si le duc sa le depozitez in pivnita.
  • Teoretic, nu este nevoie de mai multe masuri de sterilizare dar daca totusi vreti sa fiti siguri, puteti steriliza borcanele de dulceata la bain marie pentru 30 de minute dupa care le acoperiti de un prosop gros si le lasati sa se raceasca pana a doua zi.
    Sau, o alta varianta este sa le sterillizati la cuptor, puneti borcanele in cuptor cat acesta este rece, aprindem focul la 150 grade C pentru 30 de minute de cand s-a incalzit cuptorul, apoi opriti focul si lasati borcanele sa se raceasca lent

Notite

Atat afinele cat si lamaia contin pectina, o substanta solubila in apa care ajuta la gelifierea naturala a dulcetii. Daca, dupa ce ati lasat-o sa se raceasca, vi se pare ca siropul dulcetii este inca prea zemos (sau e prea zemos pentru gustul vostru), faceti urmatoarele:
  1. Cu o paleta perforata, culegeti fructele din dulceata si le puneti deoparte intr-o farfurie. De ce facem aceasta? Pentru ca fructele in sine nu necesita mai multa fierbere, vom fierbe doar siropul.
  2. Punem siropul la fiert si il gatim la foc moderat pentru 10 minute.
  3. Oprim focul si il lasam sa se raceasca acoperit cu o panza umeda. Cand e rece, vom evalua gradul de gelifiere. Daca suntem multumiti, adaugam fructele, mai punem o data pe foc, asteptam sa dea intr-un clocot doua si oprim focul. Acoperim cu un prosop si lasam sa se raceasca dupa care portionam in borcane si le sigilam.
  4. Daca dupa o prima fierbere, nu suntem inca multumiti de gradul de gelifiere, mai punem o data pe foc, fierbem la foc potrivit 10 minute, stingem, lasam sa se raceasca si verificam iar gradul de inchegare. Se poate repeta acest pas pana sunteti multumiti dar personal nu cred ca e cazul, dupa cum va spuneam, afinele au pectina care ajuta la ingrosare.

Irezistibila aceasta dulceata de afine, sper sa incercati si voi reteta!

Poate de tenteaza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *