Panna cotta reteta cu cafea espresso si ciocolata, un deliciu rafinat VIDEO
Panna cotta rețeta de espresso cu ciocolata, un desert cu arome delicate, varianta a celebrei retete culinare italiene, cu ingrediente naturale si simple, demential de gustoasa. Se prepara rapid dar are nevoie de cateva ore la rece pana se incheaga gelatina.
Reteta noastra de astazi este panna cotta reteta italiană, un adevărat deliciu, o bijuterie gastronomică, o explozie de gusturi rafinate si …calorice. Buna rau cu alte cuvinte – dacă aveți impresia că exagerez, încercați rețeta si vorbim pe urmă. Este o opțiune minunată de desert dacă aveți o masă cu prietenii. Prepararea durează puțin dar trebuie făcută din vreme. Rezultatul final cu siguranță vă va încânta.
Click aici sa te abonezi GRATIS pentru noi retete video.
Câteva detalii despre panna cotta reteta italiana…
Panna cotta este una din retetele cele mai simple dar, in acelasi timp, rafinate pe care le puteti prepara. Originea lui este considerata a fi regiunea Piemont, una din regiunile din nord-vestul Italiei.
Ingredientele trebuie să fie de calitate
Practic, acest desert este o budincă preparată din smântână, gelatină, zahăr și diverse arome cum ar fi vanilia, fructe sau ciocolată ori/și cafea cum avem acest minunat desert de azi. Cu alte cuvinte, ideea este simplă și, ca orice idee simplă, necesită cele mai de calitate ingrediente pentru a se transforma într-un desert de neuitat. Smântâna să fie grasă și dulce – cea pentru friscă cu peste 30% grăsime este perfectă. Ciocolată folosiți din care vă place, aroma ei este puternică în acest desert, așa că folosiți fix ce ciocolată vă place mai mult să savurați.
Cantitatea de zahăr poate fi ajustată în funcție de celelate ingrediente
În cazul rețetei de față, mă refer la cafea și la ciocolată. Din start folosesc cafea fără zahăr. Da contează foarte mult și ce ciiocolată folosești. Eu am avut o ciocolată cu lapte, moderat dulce. Dacă alegi o ciocolată amăruie cu mai puțin zahăr, foarte probabil va trebui să reajustezi cantitatea necesară de zahăr. Poți gusta compoziția chiar înainte de a adăuga gelatina pentru a vedea dacă e cazul să mai adaugi.
Gelatina să fie de calitate
Zic asta pentru că am avut ceva surprize neplăcute cu anumite mărci, de aceea acum folosesc gelatina doctor Oetker – zic asta fara vreo intentie de reclama, vorbesc din experienta. Un alt detaliu de care va trebui să ții cont este că expusă la temperatura de fierbere, gelatina își va pierde calitățile de închegare. 60°C e temperatura ideală pentru a adăuga gelatina – nici prea fierbinte cât să distrugă capacitatea de închegare a produsului, nici prea rece cât să nu se topească gelatina în amestec. În acest ultim caz, putem pune înapoi crăticioara pe foc și să încalzim compoziția, amestecând continuu si având grijă să nu se încălzească prea tare și să dea în clocot.
recomandari
Alte retete de cafea
Reteta VIDEO
Panna cotta cu espresso si ciocolata – reteta scrisa
Cum v-am obisnuit deja, aveti mai jos panna cotta reteta in format scris. Click aici pentru a vedea reteta video. Va astept la povesti in comentarii, mai ales dupa ce incercati reteta dar si daca aveti ceva nelamuriri cu previre la preparare. Spor la treaba!
Pannacotta de espresso cu ciocolata
Ingrediente
- 400 ml smântână de frișcă
- 30 g zahar
- 200 g ciocolata de buna calitate
- 1 cescuta espresso
- 1 plic gelatina sau 2 folii gelatina
instructiuni
- Începem prin a pune gelatina la înmuiat într-un bol mic cu apă pentru 10 minute.
- Cat gelatina se hidrateaza, turnam intr-o cratita smantana si zaharul si le punem pe foc.
- Adaug ciocolata ruptă bucățele și o adaug în smântâna fierbinte, amestecând pentru a o ajuta să se topească.
- Când smântâna dă în primul clocot, adăugăm cafeaua espresso (a mea era neindulcita) și amestecam pentru omogenizare. La drept vorbind, aveam in cap niste modele misto marmorate, motiv pentru care, inainte sa pun espresso in smantana, am turnat in forme o mica cantitate de panna cotta alba, cu gandul sa fac un model alb – ciocolata. Tentativa mea a esuat, a mai ramas un mic semn (dunga aceea alba de pe mijlocul panna cottei), idee insa inca misuna prin mintea mea. Las ca mai incerc si alta data.
- Luam oala de pe foc si o lasam sa se racoreasca putin (sa nu mai fiarba). Unele oale cu fund gros (cum e a mea) continua cateva minute sa clocoteasca si dupa ce e luata de pe foc, aveti asadar grija sa nu adaugati gelatina decat cand compozitia nu mai fierbe, altfel dispare capacitatea gelatinei de a inchega preparatul final.
- Avem asadar oala cu smantana si espresso luata de pe foc si racorita cat sa nu mai fie chiar pe punctul de fierbere.
- Amestecam bine ca gelatina sa se topeasca si sa se omogenizeze in compozitie.
- Cand gelatina s-au topit, turnam compozitia de panna cotta in formele unde vrem sa se inchege. Aceste forme pot avea diverse dimensiuni. Eu am folosit trei forme ceramice de sufleu si au rezultat trei portii de desert. Pentru mai multe portii, puteti folosi forme mai mici sau puteti dubla cantitatea de ingrediente.
- Pune desertul in frigider si lasa-l sa se inchege cel putin 3 ore.
- Cand dorim să scoatem panna cotta din formă (dacă dorim), punem forma pentru cateva secunde in apa fierbinte, desprindem cu un cutitas marginea de forma, lovim usor marginile si ridicam forma.
- Servim panna cotta dupa propriul gust, ornata cu fructe, aromata cu scortisoara (cazul meu) sau cu un sos de fructe ori ciocolata. Fiecare dupa preferinte.
Notite
Singura chestiune la care nu ma descurc inca perfect este scosul panna cottei din forme. Adevarul e ca n-am rabdare.
Exista varianta de a tapeta formele cu folie alimentara inainte de a turna compozitia pentru inchegare, varianta care nu-mi place.
Asa ca prefer sa procedez astfel : cand vreau sa le scot, pun formele in apa fierbinte (atentie ca apa sa nu ajunga in forme), dupa care le rastorn pe farfurie. Nerabdatoare, am folosit si cutitul ca sa desprind panna cotta de margini. Promit ca data viitoare, sa fiu mai rabdatoare si sa muncesc mai mult la….convingerea bunatatii de panna cotta de espresso cu ciocolata sa se desprinda singura din forma. Dar ce mai conteaza micile imperfectiuni cand gustul e atat de buuuuuuuun…..
Pofta buna va doresc! Vedeți deja in poza de mai jos doua manute nerabdatoare să își termine mama o dată treaba cu pozatul :))))