Tocanita de vitel, reteta taraneasca, delicioasa, de familie VIDEO
Tocanita de vitel (manzat), reteta clasica taraneasca, simpla, cu ingrediente naturale, o mancare gustoasa, perfecta atat zi de zi sau pentru o masa de ocazie in familie. Reteta de familie invatata de a mama soacra.
Tocanita de vitel, reteta VIDEO
Prepararea carnii de vitel / manzat nu mi-a fost prea familiara inainte de a ma casatori. Mama gateste mai mult pui, porc si, ocazional, peste. De multe ori, se orienta de preferinta catre preparate rapide gen snitel. Carnea de vita, vitel, manzar se prepara rar la noi in casa – in primul rand, pentru ca se gasea mai greu, era mai scumpa dar si pentru ca avea o reputatie mai proasta, era imprevizibila cand venea vorba de timpul de preparare si, mai ales, inainte de `89 se si gasea mai greu.
Un fel rafinat si simplu de facut => Escalop de vitel
In familia sotului carnea de vita, vitel si chiar oaie este la mare cinste. Chiar si baietii mei prefera oricand un gratar de oaie unuia de pui. Ceea ce nu este de mirare, da fiind ca atat stramosii mei cat si cei ai sotului au fost ciobani. Preferinta asta e una care e bine fixata in ADN-ul nostru.Intr-adevar, din punct de vedere al prepararii, carne de vitel poate fi mai problematica decat cea de pui sau porc. Si asta pentru ca timpii de preparare pot fi imprevizibili in functie de varsta animalului. Noi cumparam viteii de la producatori locali si cel mai adesea carnea a fost foarte usor si rapid gata. Daca animalul e mai batran, pentru a grabi fierberea, o puteti gati initial in oala sub presiune si puteti finaliza adaugand-o aproape fiarta in tocana. Adaugati si cate putina apa din cea in care a fiert carnea, asta va da un plus de gust preparatului.
Reteta rapida si irezistibil de gustoasa => Escalop de pui cu smantana
Cateva detalii importante
Tocana de vitel despre care va povestesc astazi, este reteta soacrei, mostenita din familie. Este o reteta clasica, taraneasca, cu ingrediente la indemana in orice gospodarie taraneasca ce se respecta.
- cea mai gustoasa tocana de manzat se obtine gatind indelung carnea si legumele la foc mic pana cand carnea se inmoaie, devine foarte moale si frageda de se topeste in gura. Nu este o reteta rapida cu care te poti salva dupa o zi lunga si obositoare, ci mai degraba o reteta pe care sa o gatesti intr-o zi in care ai ragazul si linistea necesare sa ii dai timp preparatului sa se gateasca in propriul ritm.
- daca va grabiti si vreti totusi sa faceti aceasta tocana dar nu aveti prea mult la dispozitie, puteti grabi procesul, fierband in prealabil carnea in oala sub presiune. Am procedat si eu asa de cateva ori si iasa o tocana buna insa nu la fel de buna ca cea gatita la foc mic.Nu are acelasi sos ingrosat si bogat in arome dar totusi e chiar si asa gustoasa.
- Un truc aparte este sa va asigurati ca aveti la indemana apa fierbinte tot timpul cat gatiti tocana. Potrivit soacrei, daca adaug apa rece peste carnea de vitel, aceasta se va intari. Un bonus pentru folosirea apei fierbinti este ca eliminam timpul de asteptare cat ar dura sa dea lichidul adaugat in fiert – in plus, daca adaugam apa rece in timpul gatirii tocanitei, va opri gatirea si se va relua doar dupa minute bune cand ajunge apa adaugata la temperatura de fierbere. De fapt, acest truc este bun pentru orice tip de tocana – chiar daca apa rece nu intareste carnea, categoric incetineste gatirea si prelungeste timpul de preparare absolut inutil.
- Tot pe motiv ca ar intari carnea, nu adaugam sarea de la inceput ci cand carnea e aproape gata.
- Cand carnea e gata, puteti adauga si cartofi – curatati, spalati si taiati in 4 sferturi (sau in cuburi daca asa va place). Cartofii fiert in circa 15 – 20 de minute – poate mai devreme daca sunt bucati mai mici. Ii pun la final cand carnea este gata pentru ca, daca ii pun prea devreme, iar carnea nu e gata si trebuie gatita mai mult, cartofii vor fierbe prea mult si se vor zdrobi in zeama tocanei.
- Ce alte garnituri merg la tocana de vitel? Ceva mai simplu zic eu deoarece tocana in sine este bogata in arome, asa ca este completata perfect de o garnitura mai simpla gen piure de cartofi, paste, mamaliga -varianta noastra preferata -, orez simplu gatit cu ceapa, o garnitura simpla de cuscus sau galuste de faina din acelea pe care le folosim si la papricas. Cam aste imi vin in minte acum, avei si voi alte propuneri apetisante?
- Eu pun si vin, puteti sa puneti chiar daca veti servi mancarea si copiilor, nu de alta dar, prin gatire, alcoolul oricum se evapora si ramane aroma lui. De obicei, folosesc un vin alb sec sau demi-dulce.
Poate te tenteaza => Ceafa de porc la tigaie in smantana
Tocana de vitel, reteta scrisa
Cum deja v-am obisnuit, veti gasi aici atat reteta scrisa cat si reteta video, amandoua menite sa va ajute pas cu pas in gatirea retetei. Aprop, v-ati abonat la canalul meu Youtube? Daca nu, o puteti face simplu si rapid, dand click aici.
Ingrediente
- 1 kg carne vitel/manzat
- 2 – 3 bucăți ceapă
- 2 – 3 bucăți ardei sau 2 – 3 linguri pastă de ardei
- 1 – 2 bucăți morcov optional – eu nu mai pun dar soacra mea punea
- 1 pahar vin alb sec
- 3 – 4 linguri ulei pentru călit legumele si carnea
- 2 frunze dafin
- 1 – 2 lingurițe boia
- 1 bucată roșie coaptă sau pastă de roșii
- 4 – 5 căței usturoi zdrobiți
- 1 legătură frunze de patrunjel verde
- piper măcinat – după gust
- sare după gust
Instructiuni
Pregatim ingredientele
- Taiem carnea cuburi. Carnea pe care o folosesc eu pentru tocanita este cat mai macra, cu ocazionale bucatele grase atasate de carne.
- Am curatat, spalat si taiat marunt 3 cepe galbene.
- Am spalat 3 ardei, am eliminat cotorul si semintele din interior iar pulpa am taiat-o cubulete.
Calim ingredientele
- Intr-o cratita incapatoare, incing 2 – 3 linguri de ulei si adaug ceapa, calind-o la foc potrivit pana se inmoaie si devine translucida.
- Cand ceapa s-a calit, adaugam si ardeiul taiat marunt si il gatim pentru cateva minute pana se inmoaie.
- Cand ardeii s-au inmuiat, adaug carnea pe care o calesc laolalta cu legumele pana isi schimba culoarea.
- E momentul sa adaug vinul, las sa fiarba cateva minute pana se evapora tot alcoolul.
- Intre timp, pun pe un alt ochi al aragazului sa fiarba o oala cu apa. Aceasta apa fierbinte o voi adauga peste carne imediat ce alcoolul se va evapora si, apoi, ori de cate ori va fi nevoie pana tocanita va fi gata. Nu puneti apa rece peste carne, exista credinta ca apa rece intareste carnea de vitel.
- La cateva minute dupa ce am lasat vinul adaugat sa scada, adaugam apa fierbinte, punem suficienta apa cat sa acopere cu doua degete carnea din cratita. Nu uitati sa completati apa in oala ca sa apuce sa se incalzeasca pana vom avea nevoie sa mai adaugam.
Preparam tocana
- Am adaugat si o lingurita de boia dulce, frunzele de dafin si piperul dupa gust. Boia o adaug in special pentru o culoare mai frumoasa a tocanii. Boia e optionala.
- Punem capacul si potrivesc focul cat tocana sa se gateasca in clocote mici si constant. La nevoie mai putem adauga apa fierbinte din cand in cand.
- Timpul de gatire al carnii poate varia destul de mult deci va trebui sa ne bazam si pe a gusta si a testa textura carnii, nu doar pe un anume timp de preparare. Carne a trebuie sa fie moale, sa se topeasca aproape in gura.
- Cand carnea e gata, moale si fragezita, adaug si rosia taiata cubulete. In locul rosiei, putem folosi bulion ( o cescuta mica de bulion) sau pasta de rosii.
- Adaugam si sarea (dupa gust).
- Tocana e gata, o iau de pe foc si adaug si 5 catei de usturoi, zdrobiti marunt. Nu i-am pus cat tocana este pe foc deoarece le-ar lua din iuteala specifica.
Servire
- Tocana de vitel merge grozav cu o garnitura de cartofi, orez sau mamaliguta. Sa nu uitam si de niste muraturi acrisoare.