Castraveti murati de vara, reteta in saramura – acrisori, crocanti VIDEO
Castraveti murati de vara, la soare reteta in saramura, reteta simpla de muraturi de vara, castraveti acriti in saramura. Sunt crocanti, dulci-acrisori si deliciosi. Mai jos aveti si reteta VIDEO explicata pas cu pas.
reteta video
Reteta de față e a soacrei, nu sunt niste muraturi de iarna ci de vara. Ies niste castraveti deliciosi cu o textură crocantă. Noi punem si zahar – nu e obligatoriu dar nouă ni se par mai buni asa. Ce e interesant e ca am vazut, explorand internetul, o varianta foarte asemanatoare cu aceasta iar gospodinele respective pretindeau ca borcanele lor tin si trei ani. Singura diferență intre muraturile danselor si a mea este ca dansele oparesc castravetii de trei ori. Mi-am propus sa incerc si asa sa vad daca se tin intr-adevar. Dupa ce verific, revin cu impresii, e foarte posibil sa se tina si peste iarna.
De treisprezece ani de cand suntem casatoriti, nu a fost vara in care sa nu savuram acesti castraveti. Nici nu stiu ce mi-a luat atata vreme sa îi scriu aici pe blog. Anul acesta, e totusi prima oara cand le-am pus cu manuta mea, normal cu supravegherea vigilenta a soacrei.
Muraturile de fata cer cam aceleasi ingrediente cu muraturi normale: sare gema neiodata, hrean si frunze de visin plus condimentele care ajuta si la aromarea ingredientelor din borcan dar blocheaza si dezvoltarea bacteriilor.
alte recomandari
Alte conserve bune si vara si iarna
Reteta VIDEO
Castraveti murati de vara, la soare reteta in saramura, scrisa
Apropo la canalul Youtube v-ati abonat?
Castraveti murati la soare reteta in saramura
Ingrediente
- 3 kg castraveti
- 3 – 4 bucăți ardei iuti
- 4 – 5 căței usturoi in video n-am pus dar se recomanda
- 4 – 5 rămurele cimbru uscat
- 3 – 4 rămurele mărar uscat
- 2 radacini hrean si cateva tulpini de frunze de hrean verde
- 3 – 4 frunze țelină verde
- 1 – 2 rămurele frunze de visin
Saramura
- 1 l apă curata
- 45 g sare grunjoasa, fara iod
- 2 linguri zahar intre 2 si 4 linguri – circa 30 g o lingura
- 1 – 2 linguri piper boabe
- 1 – 2 frunze dafin
instructiuni
Prepararea saramurii
- La un litru apă rece, curată, am pus o lingură jumătate sare gemă, neiodată și câte două linguri de zahăr.
- PRECIZARE – Am cantarit lingura ca avand 30 g. Cantitatea de zahar ideala indicata de catre soacra este de 4 linguri, eu pun jumatate, presupun ca se poate si fara.
- Am mai adaugat si 2 linguri de piper negru boabe si 2 frunze de dafin.
- Punem totul la fiert pana sarea si zaharul se topesc omogen in lichid.
Punem castravetii in borcan
- Intre timp, am pregatit un borcan mare de 5 litri. Borcanul trebuie sa fie doar foarte curat, nu neaparat sterilizat pentru ca aceste muraturi nu sunt menite a fi pastrate mult timp ci pentr un consum rapid vara.
- Spal foarte bine castravetii in cateva ape curate si inlatur de la varfuri eventuale flori uscate ramase.
- Putem folosi castravete de diverse dimensiuni, pe cei mai mari sau mai grosi, ii vom cresta in cruce din varf spre mijloc pentru a se mura mai usor. Cei mici nu au nevoie de preparative speciale in afara de ai spala bine
- Am inceput sa umplu borcanul, punand la baza marar uscat, frunze de telina si un ardei iute.
- Am inceput sa adaug castravetii, intercaland printre ei, cimbrul uscat, frunzele de telina verde, mararul, tijele de tulpina de hrean si ardeiul iute.
- Deasupra am fixat intregul continut sub nivelul saramurii cu doua radacini de hrean pus in cruce si fixat de marginile borcanului.
Prima oparire a castravetilor
- Am pus borcanul deja umplut cu castraveti pe un suport metalic, acesta va impiedica spargerea borcanului de la saramura fierbinte pe care o adaugam – nu uitati acest detaliu, e foarte important pentru siguranta voastra.
- La inceput treptat, am turnal saramura fierbinte, pana peste nivelul castravetilor, am acoperit cu o farfurioara sau o sita deasa lasand-o sa stea la soare o zi maxim doua.
A doua oparire
- Dupa o zi jumatate, am turnat saramura din borcan intr-o oala incapatoare si am pus-o pe foc sa dea in clocot.
- Dupa cum observati, saramura a devenit tulbure, dar asta e departe de a fi o problema. Este un fenomen natural, dovada faptului ca a inceput fermentatia la finalul careia vom avea niste deliciosi castraveti crocanti, acrisori, cu o nuanta usor dulceaga. De fapt, principalul motiv pentru care nu se foloseste la muraturi sare iodata, este ca iodul distruge microrganismele responsabile de fermentatie, stopand procesul si deteriorand materia prima.
- Saramura fiarta molcom 2 – 3 minute o turnam inapoi peste castraveti, acoperind cu o farfurioara pana ajunge la temperatura camerei, acoperim apoi cu un capac sterilizat si tinem pe balcon de unde mutam intr-un spatiu mai rece cand muraturile sunt gata.
- Intervalul de timp in care sa tineti muraturile pe balcon la soare este cam de 3 – 5 zile in functie de cat de cald este afara.
Notite
- Noua ne plac tare mult acesti castraveti acri si ii consumam toate vara. Imediat ce am deschis un borcan, preparam deja inca unul care sa fie gata pana il terminam pe anteriorul.
- Merg grozav ca garnitura dar si pe sandwichuri iar copiii mei de multe ori ii rontaie pe post de gustare.
Deliciosi acesti castraveti murati la soare reteta asta merita incercata, parol!