|

Pasta de ardei sau gogosari pentru iarna, reteta cu si fara fierbere VIDEO

Pasta de ardei capia sau gogosari, reteta condiment pentru iarna, 1 – 2 lingurite din aceasta pasta schimba in bine gustul oricarei mancari, e usor sarata la gust dar asta nu e o problema, intrucat abia nu mai adaugam ulterior prea multa sare. Preparata in doua variante la alegere – cu fierbere sau cu ardei cruzi si sare, fara fierbere, reteta VIDEO si scrisa.

Și, pentru că m-am cam întins cu poveștile, am pus mai sus butoane cu ajutorul căruia să derulați mai ușor postarea până la partea care vă interesează. Doar apăsați pe capitolul care vă interesează și postarea se va duce direct acolo. Puteți opta între trei variante: sa vezi direct rețeta scrisă, să vezi direct rețeta video și să tipărești direct rețeta. Spor la gospodăreală!

pasta de ardei pentru iarna

Dragii mei, pe blogul casutalaurei.ro, aveam două postări pe această temă, aici avem una. Motivul pentru care le-am unificat e relativ simplu – rețetele sunt aproximativ la fel și, probabil, și tu, la fel ca mine, vei găsi avantajos uneori să alternezi ambele variante deși, clar, ai o favorită care care apelezi 90% din cazuri.

Pentru mine, aceasta rețetă este pasta de ardei a mamei, pasta preparată mai jos în variantă călită, o prepară de când mă știu și întotdeauna am avut cantități respectabile din această pastă în cămară. In general, noi folosim foarte des pasta de ardei la mancare, mi se pare un ingredient nepretuit care da un plus de gust oricarei retete.

Pe lângă această pastă, am mai testat o rețetă pe care am găsit-o în cartea Sandei Jurcovan, este o rețetă în care folosesc ardei cruzi peste care adaug doar sare. Multă sare. Oribil de multă chiar, au comentat unele gospodine. Ei bine, ce să vă spun – așa procedau gospodinele în vechime când sarea era principalul ingredient la conservare. Acum avem și alte opțiuni, putem congela ardeii sau îi putem prepara cu mai puțină sare – cum procedez în rețeta de la mama. Dar din punctul meu de vedere, și rețeta de pastă de ardei cruzi, cu sare în exces cu tot, e o opțiune foarte viabilă. Am testat-o și mi s-a părut ok – normal, se folosesc maxim 1 – 2 lingurițe la o oală de mâncare și, logic, sare vom mai pune apoi doar daca mai simțim nevoia.

Ce prefer? Pasta de ardei fiartă sau pasta de ardei cruzi?

Pasta de ardei căliți

Evident că prefer prima variantă, cea cu ardei căliți, care este și rețeta mamei mele. Tot pe această rețetă se focusează și rețeta video de mai jos.

Motivele – pe lângă cele sentimentale, gen rețetă de familie – sunt destul de evidente. Marele plus – mai puțină sare. Rețeta e rapidă și se sterilizează ca să ne asigurăm că rezistă bine până vom avea nevoie de ea.

Pasta de ardei cruzi

Dar am testat și rețeta Sandei Jurcovan, cea de pasta cu ardei cruzi și chiar dacă multe gospodine au avut de comentat, eu continui să o consider o variantă convenabilă. Am apelat la ea de câteva ori când nu am avut posibilitatea să dedic prea mult timp preparării pastei obișnuite.

Marele punct negativ al rețetei de fapt, singurul punct negativ este cantitatea obscen de mare de sare. Dar, din punctul meu de vedere, situația se rezolvă ușor: pur și simplu, când folosiți această pastă, înainte de a mai adăuga sare în mâncare, nu uitați să gustați – s-ar putea să nu mai fie nevoie să sărați în plus – deși la mine a fost nevoie.

Oricum, cântărind opțiunile pe care le avem, suntem norocoși că trăim în vremuri în care avem multe opțiuni de a conserva ingrediente pentru iarnă. Fiecare alege ce metodă i se potrivește, în funcție de spațiul de depozitare pe care îl are sau de problemele de sănătate.

Despre sarea in bucate – beneficiile si contraindicatii

Cand am publicat reteta pe Youtube, s-au gasit cativa nemultumiti de cantitatea de sare propusa ba chiar cineva a scris ca sarea e otrava. “Pe bune?” m-am trezit vorbind singura cand am citit asa ineptie.

Sarea e departe de a fi otrava. Cred ca domnul care a comentat ineptia aia, confunda sarea cu zaharul. Si nici macar zaharul nu e otrava, ca orice ingredient trebuie dozat si folosi cu cumpatare pentru a ne fi de folos. Sarea poate fi, cel mult, daunatoare in cazul in care abuzezi sau ai anumite probleme de sanatate. Caz in care e bine sa nu procedezi de capul tau si sa urmezi indicatiile medicului. Aici e vorba in mod special de problemele cardiace. De asemenea, cand avem probleme de sanatate care pot fi acutizate de consumul de sare, e bine sa stim ca cel mai sigur mod de a evita consumul excesiv este sa ne preparam singuri mancarea si sa evitam cat putem consumul de alimente procesate. Multe din produsele ce se vand in comert contin mult mai multa sare decat am pune noi daca am prepara aceleasi produse. Aceeasi regula se aplica si la zahar – cu cat consumati mai multa mancare facuta in care gatiti cu ingrediente naturale ca materie prima, cu atat veti putea controla nivelul consumat de sare si zahar.

Si sa nu uitam ca un deficit de sare e de asemenea daunator. Cand sarea e in cantitate insuficienta, apar crampele musculare, oboseala, stari de depresie, ametelile, durerile de cap, convulsiile, transpiratii excesive, diaree si varsaturi.

Dupa cum vedeti, nici prea multa nici prea putina sare nu e bine. Specialistii zic ca in jur de 6 g pe zi ar fi optim. Deficitul apare sub 3 g pe zi. Cumpătarea e cheia – ca mai intotdeauna.

Câteva sfaturi binevenite

Despre ingrediente

  • pentru această rețetă se recomandă să folosim ardei capia sau gogoșari. De fapt, eu mai totdeauna am ambele variante în pivniță, deoarece gătesc porții mici din această pastă toată vara și toamna cât timp mai găsesc legume proaspete pe piață. Putem folosi una din legumele de mai sus sau un amestec al lor, nu conteaza, ce e important este sa alegem bucati sanatoase, bine coapte, fara stricaciuni – ce pot duce ulterior la fermentatie – si sa le curatam de cotor si de seminte inainte de a le folosi.
  • Legumele să fie sănătoase, eventuale porțiuni bolnave trebuie complet înlăturate – altfel pasta fermentează.
  • Vom folosi sare neiodată, din aceea grunjoasă, pentru murături.

Despre preparare

  • Nu preparați cantități mari. La cantități mici, prepararea durează mai puțin și este mai ușor de controlat întregul proces de preparare. Cu cât cantitatea preparată este mai mare, cu atât există mai mare risc să o preparăm în exces și să pierdem culoare frumoasă, roșie pe care ar trebui să o păstrăm în pastă. Același sfat vi l-am dat și la gemul de căpșuni din fix același motiv.
  • Pentru preparare, recomand o cratiță cît mai largă – care va asigura o distribuție mai uniformă a compoziției cu care lucrăm si o suprafață mai mare de evaporare. V-am zis deja să nu preparați cantități mari, da? Să nu uitați. Eu una prepar pastă o tură din maxim un kilogram de legume.
  • Pentru preparare folosesc de obicei o cratiță de inox. Se poate folosi și o cratiță emailată dar aveți grijă să nu fie ciobit emailul. De asemenea, e bine de știut că emailul tinde să pocnească cînd gătim la foc iute.

Sterilizare și depozitare

  • pentru genul asta de pasta, la depozitare folosesc borcănele mici. Sunt cele mai practice pentru că atunci când deschid un borcănel cu pastă, folosesc cantități mici – o lingură – două la o rețetă. O dată borcanul deschis trebuie ținut la frigider. Chiar dacă e în borcan mai mare, pasta nu se alterează la frigider căci sarea o conserva foarte bine, numai că borcănelele mici sunt mult mai practice – părerea mea.
  • Spălăm și sterilizăm atent borcănelele și capacele aferente înainte de folosire. Nici nu există discuție aici. Peste jumătate din reușita unei conserve este procesul de sterilizare – atît la partea de spălare și sterilizare a borcanelor cât și la sterilizarea produsului după ce a fost depozitat și închis în borcane. Inainte de a ne apuca de prepararea pastei, spălăm și sterilizăm borcanele în care vom pastra aceasta pasta. Le vom spala bine cu apa si detergent indepartand orice impuritate, apoi vom clati de cateva ori in apa rece. Punem borcanele spalate in cuptor cu gura in jos si aprindem focul in cuptor. Vom supraveghea cuptorul, cand observam ca apa s-a evaporat de pe suprafata borcanelor, stingem focul si lasam sa se raceasca. Este indicat sa tinem cont de temperatura compozitiei pentru conservei cand o punem la borcan, in aceasta situatia, pasta fiind la temperatura camerei, o vom pune in borcane doar cand acestea se vor raci si vor ajunge la temperatura camerei. 
  • Verificați capacele să fie ermetic închise, să nu răsufle.
  • O alta modalitate de a conserva aceasta pasta este la congelator – eventual in forme din acelea mici pentru gheata (preferabil din silicon). Nu se recomada sa congelati in bucati mari deoarece pasta o utilizam in cantitati limitate (o lingura – doua maxim) la retete.
  • Eu am la casă o pivniță nu exagerat de răcoroasă dar suficient pentru o sterilizare simplă – cum vă arăt în rețetă. Fac rețeta de ani de zile și nu necesită extra-precauții pentru a se păstra luni de zile (deși, recunosc, la noi pasta asta nu are viață lungă pentru că o folosim la aproape orice mâncare). Dacă nu aveți încredere că spațiul de depozitare e suficient de rece, putetți lua o masură suplimentară de precauție, sterilizând borcanele la abur după care scoateți pe masă și acoperiți cu o pătură groasă să se răcească încet minim 8 ore.
  • V-am zis mai sus că, o dată desfăcut borcanul, se va păstra la frigider? V-am spus. Dar mai repet o dată, poate v-a scăpat accidental detaliul din vedere.

Extra-sfat

  • Ma repet ca papagalul: cand folositi aceasta pasta la mancare, nu mai adaugati sare decat dupa ce vom gusta preparatul. Nu de alta dar, gustand, s-ar putea sa constatam ca nu mai e nevoie.

Reteta VIDEO

Pasta de ardei sau gogosari cu fierbere sau fără – reteta scrisa

Sunt simplu de facut ambele rețete dar va fi si mai simplu caci puteti vedea cum se fac într-un videoclip. Ai mai jos atât varianta scrisă a rețetelor, cât și pe cea în format video.

Asa ca va astept si pe canalul Youtube, va puteti abona foarte usor dand click pe acest link! Abia astept sa gatim impreuna.

Pasta de ardei sau gogosari cu fierbere sau fara

Pasta de ardei sau gogosari, 2 retete simple si foarte utile tot anul
Laura
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 20 minutes
timp total 40 minutes
cantitate 2 portii

Ingrediente

Ingrediente pasta de ardei cu fierbere

  • 500 g ardei pulpa curatata de cotor si seminte
  • 1 linguriță sare
  • 2 – 3 linguri ulei in functie de cat de larg e borcanul

Ingrediente pasta de ardei cruzi, fara fierbere

  • 1 kg ardei rosu ardei gras rosu, ardei kapia rosu sau gogosari
  • 220 g sare neiodată, pentru murături

instructiuni

Pregatirea ardeilor sau gogosarilor

  • Spalam ardeii / gogosarii si ii lasam sa se scurga si sa se usuce.
  • Curat ardeii de cotoare si samburii din interior.
  • Acum e momentul sa cantaresc pulpa ardeilor, e important sa stim exact ce cantitate avem ca sa stim cata sare trebuie sa punem.
  • Pulpa ardeilor o feliez in fasii subtiri.

Prepararea pastei

  • Pulpa ardeilor o dau prin masina de tocat – daca vreti o textura mai fina, il puteti marunti intr-un blender. Personal prefer textura data de masina de tocat.

Preparare pasta de ardei FĂRĂ FIERBERE

  • Turnam ardeiul maruntit intr-un bol curat si adauga sarea. Atentie! Cantitatea de sare de mai sus, de la ingrediente, este pentru ardeii deja curatati si facuti pasta. Ajustati cantitatea de sare in functie de cata pasta de ardei aveti. Eu am pus la 500 gr. ardei pasta 110 gr. sare.
  • Am amestecat ca sa se topeasca sarea. 
  • Am acoperit cu o folie si am lasat cateva ore.
  • Intre timp ne putem ocupa de sterilizarea borcanelor (daca n-am facut-o deja)….

Sterilizam constiincios borcanele pentru pasta de ardei FĂRĂ FIERBERE

  • Punem pasta in borcanele sterilizate si inchidem bine capacele, asigurandu-ne ca am sigilat ermetic.
    preparare pasta de ardei cruzi

Depozitare si pastrare pasta de ardei FĂRĂ FIERBERE

  • O pastram in pivnita si o putem folosi la cel putin doua saptamani dupa ce am preparat-o. Dupa ce deschidem borcanul, il vom pastra la frigider.
    pasta de ardei cruzi intr-o linguriță

Preparare pasta de ardei pentru iarna CU FIERBERE

  • Pun pulpa ardeilor cu sucul lor cu tot intr-o cratita, e bine ca vasul sa aiba un diametru mai mare caci atunci stratul de ardei va fi mai subtire iar fierberea va dura mai putin si evaporarea lichidului se va face mai iute si mai uniform.
  • Pun pe foc si las sa se gateasca pana cand tot lichidul scurs se evapora. Vom supraveghea atent si vom amesteca – din cand in cand la inceput, apoi, cand lichidul e aproape de tot evaporat, tot timpul – fara lichid, exista riscul sa arda pasta.
  • Pasta de ardei nu se fierbe mult ci doar pana cand se evapora tot lichidul. E usor de recunoscut momentul, cand trecem cu lingura de lemn prin compozitie prin cararea lasata de lingura se vede baza oalei, fara lichid care sa umple acel spatiu.
  • Cand lichidul e aproape in totalitate evaporat, am adaugat si 2 lingurite sare mare, neiodata, la 1 kg pasta de ardei (sper ac nu ati uitat sa cantariti cantitatea de ardei inainte de a o pune pe foc).
  • Mai gatesc doar cat sa se topeasca sarea in pasta, dupa care iau oala de pe foc.

Sterilizarea pastei de ardei in borcan pentru reteta CU FIERBERE

  • Intr-o craticioara, pun la incins 2 – 3 linguri de ulei la un borcanel de pasta (necesarul de ulei depinde de cat diametrul borcanelelor folosite).
  • Am pus pe un suport metalic cele trei borcanele deja steriliate. Trebuie puse pe un suport metalic pentru ca, in momentul in care punand pasta fierbinte in borcane direct, sticla sa nu se sparga de la caldura in exces, metalul va prelua si va ajuta la disiparea caldurii in exces.
  • Umplu borcanele cu pasta de ardei, lasand un spatiu de 2 cm pana la buza borcanelor.
  • Torn peste pasta de ardei 5 ml de ulei incins cat sa sfaraie cand e turnat.
  • Inchidem ermetic capacele, folositi manusa de bucatarie si aveti grija sa nu va ardeti.
  • Acoperim borcanele cu un prosop gros de bucatarie si lasam sa se raceasca incet peste noapte.

Depozitare si pastrare pasta de ardei pentru iarna CU FIERBERE

  • A doua zi, le depozitez in pivnita rece si intunecata de unde le iau cand am nevoie sa gatesc din ele.

Notite

Valabile pentru pasta de ardei cu fierbere
  • Aceasta pasta e grozava atat cu ardei capia cat si cu gogosari.
  • Neaparat sterilizati borcanele inainte de a le umple cu pasta de ardei.
  • Daca nu vreti sa puneti ulei incins peste pasta, puteti sterilia simplu, inchizand capacele dupa ce am pus pasta si intorcand borcanele cu capacele in jos dupa care acoperim cu prosop gros si lasam sa se raceasca peste noapte.
  • Daca pivnita voastra nu e foarte rece si va e teama ca nu s-ar pastra bine, le puteti steriliza inca o data la abur pentru 20 de minute.
  • Cand o folosim la gatit, e suficienta o cantitate de 1 -2 linguri la o oala de mancare.
 
 

Poate de tenteaza

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *