Crema de zahar ars, rețeta simpla si delicioasa VIDEO
Crema de zahar ars, rețeta clasica, ușoară, creme caramel, era una din rețetele de desert fruntașe in preferințele copilăriei mele. O rețetă foarte simpla cu zahar caramelizat, lapte si oua, se transforma la cuptor intr-o delicata si cremoasa crema, acompaniata maiestos de un sos caramel minunat.
RETETA VIDEO
Pentru mine, crema de zahar ars este in top 5 deserturi mega-ușor de pregătit. Caramelizam zaharul si turnam deasupra crema de oua cu lapte si zahar. Restul face cuptorul, chimia si răbdarea.
Câteva notițe personale
De obicei prepar aceasta crema intr-o cratiță smăltuita, ocazional am făcut-o si in forme termorezistente – asta mai ales pentru mese de ocazie.
Sincer, eu una nu țin ca crema mea flan de zahar ars sa fie fără cusur. Ba chiar îmi place sa fie nițel poroasa, așa cum – nu râdeți – îmi place si ca zaharul sa fie chiar puțin ars si cu o tenta ușor amăruie. Cred ca asta mi se trage din copilărie când mama ardea cam mult zaharul, m-am obișnuit cu gustul. Si, moama, ce-mi mai plăcea. Știu, sunt ciudata sa-ti placa zaharul cam ars dar cu gusturile copilăriei nu te pui.
Ha ha, asta îmi aduce aminte de un banc.
Era un soț care tot zicea soției: “Draga mea, mama făcea cele mai bune sarmale.” Se ambiționează ea sa le facă cat mai bune, caută variante, caută secrete, se agita de mama focului…dar nici una nu era cum o făcea mama soțului. Mai face o tura de sarmale dar se ia cu treaba si nu le ia de pe foc la timp, le cam arde, le cam pârlește. Vine soțul acasă, plina de căință ii servește sarmalele. Soțul gusta o data si exclama: ” Ei, nevasta, de data asta ai nimerit-o perfect. Sarmalele tale sunt exact cum le făcea mama.” Ha, m-a apucat rasul….
Scuzați de tura de hahaiala, redevenim serioși.
De data asta, pentru ca vin cu rețeta pe blog, am zis sa arate cat de cat ireproșabil. Dar adevărul este ca de nu va deranjează textura poroasa si uneori neuniforma a cremei aveți un singur lucru de făcut, nu băgați crema de zahar ars la cuptor in vas cu apa. Puneți-o direct așa cum e ea.
Dar cum eu am in casa niște pretențioși, in ultimii ani, crema noastră a căpătat cea mai fina si mai neteda structura.
Daca va place acest desert, atunci e musai sa încercați si prăjitura imposibila, supranumita si Chocoflan, care, in fapt, este crema de zahar ars gătită cu un blat de cacao, un răsfăț absolut delicios.
Crema de zahar ars – reteta scrisa
Multe din retetele de pe blog – printre care si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna, voi fi asadar alaturi de voi pas cu pas de-a lungul retetei. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.
Revigorant, delicios si vitaminzant! Smoothie de avocado cu limetta
Huevo rancheros, mic dejun rapid in stil mexican. OLE!
Ciorba de fasole pastai cu afumatura, hranitoare si teribil de gustoasa. Hai sa o gatim impreuna!
Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?
Si pentru ca tot m-am gândit sa împărtășesc cu voi aceasta rețetă, am prestat si un video mobilizator de pofte culinare sănătoase. Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.
Recomand sa te ajuti atat de reteta video dar si de textul scris
Recomand sa folosesti in ajutor atat reteta video cat si cea scrisa pe care o aveti mai jos.
Mai nou, oamenii au tendinta de a urma o reteta doar in varianta video si, desi eu una am retete video, recomand insistent sa studiati atent si reteta scrisa inainte de a va apuca de treaba.
Cum tiparesti reteta de mai jos
Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.
Cum sa ai retetele preferate mereu la indemana
Va recomand sa va creati un dosar pe care sa-l aveti la indemana in bucatarie si unde sa va arhivati toate retetele pe care le-ati printat de pe internet sau de aiurea si care v-au fost de folos. Un astfel de dosar e de mare ajutor cand cautam o reteta si nu mai este nevoie sa ne chinuim a ne aminti de unde am avut o anume reteta si care varianta incercata v-a fost mai pe plac. Toate aceste informatii le veti avea in dosar si te poti apuca indata de treaba. spor si nu uita sa-mi lasi parerera ta mai jos la comentarii, atat inainte de a incerca reteta cat si dupa.
Da un semn de viata ca esti pe aici
Ti-as fi recunoscatoare sa dai o nota cinstita retetei, in functie de cat de mult ti-a fost de folos. O poti face foarte simplu, apasand butonul de Da nota, nota maxima este de 5 stele, precizez lucrul acesta pentru ca mi s-a mai intamplat ca oameni ce mi-au lasat un comentariu laudativ sa-mi dea totusi doar o steluta la reteta, de unde am tras eu concluzia ca acest sistem de notare nu e foarte clar in sine.
Gata cu vorbaria, sa ne apucam de treaba…
Inca o data, multumesc ca alegi sa gatim impreuna si spor la gatit si la savurat aceasta delicioasa crema de zahar ars!
RETETA PRINTABILA
Crema de zahar ars
Ingrediente
- 8 bucăți ou
- 1 l lapte
- 300 g zahar
- 1 esență vanilie
instructiuni
- Pentru cantitatea de ingrediente de mai sus, avem nevoie de o oala cu volum de 2 litri in care sa coacem crema la cuptor. Țineți cont de acest reper daca faceți modificări de cantități.
- Pe foc mediu, punem cratița si adăugăm 100 gr. zahar.
- Trebuie sa stați cu ochii pe zahar, eu una mai folosesc si un disc de fonta pus pe foc, ca sa mai tempereze căldura si sa puteți tine sub control topirea zaharului.
- Când începe sa se topească, amestecați continuu cu o lingura de lemn. Nu lăsați nesupravegheat, lucrurile o iau razna foarte repede la stadiul asta.
- Când zaharul s-a topit, are o culoare maro- deschis si deasupra se formează putina spuma – acum e gata, luați de pe foc si, ca sa opriți fierberea, scufundați fundul cratiței in apa rece 3 secunde.
- Cu mâinile îmbrăcate in mănuși termice si cu multa grija in cuget, începem a învârti cratița in așa fel încât zaharul sa tapeteze pereții cratiței pana la jumătatea înălțimii ei.
- Punem pe un suport si lăsăm sa se răcească.
Prepararea cremei
- Aprindem cuptorul si îl preîncălzim la 180°C.
- Intr-un bol mare, mixam ouăle cu 200 gr. zahar si vanilia timp de 2 minute pana când compoziția se deschide la culoare si la suprafața formează putina spuma.
- Adăugăm treptat laptele mixând intre timp pentru omogenizare.
- Compoziția de oua cu lapte se toarnă apoi in cratiță peste zaharul caramelizat.
Coacerea cremei
- Cratița o băgăm cu baza intr-o tava cu apa rece si băgăm totul in cuptorul preîncălzit.
- Coacerea la cuptor va dura circa o ora.
- Ce trebuie sa avem noi grija este ca din 10 in 10 minute sa mai turnam niște apa rece ca sa împiedice fierberea ei – asta va face ca textura cremei sa fie una poroasa – pe mine una nu mă deranjează, v-am spus dar e bine de reținut detaliul asta in caz ca vreți sa faceți crema pentru o masa festiva, mai simandicoasa, unde vreți sa aveți o crema perfecta ca aspect.
- Când e gata, crema e închegată, scoatem la cuptor si lăsăm sa se răcească la temperatura camerei (preferabil peste noapte) după care se baga la frigider pentru încă o zi pentru o consistenta mai mare.
Notite
- Când servim, întâi trecem cuțitul pe marginea cratiței, punem deasupra o farfurie cu marginea mai înaltă (caci va fi mult suc) si cu o mișcare rapida, răsturnam.
- Crema se servește rece, scăldată generos in propriul suc.
Revigorant, delicios si vitaminzant! Smoothie de avocado cu limetta