Hrean la borcan în oțet , din maxim trei ingrediente – rețeta simplă VIDEO
Hrean la borcan în oțet, cu morcov ras (opțional), rețeta simplă, din doar trei ingrediente – în funcție de gustul fiecăruia, oțetul adăugat poate fi diluat sau nu cu apa – voi alegeti aici. Sănătos și ieftin. Rețeta scrisă și video.
Hreanul este una din legumele mele preferate. Greu de spus de ce dar il găsesc irezistibil. Asta e cu atat mai surprinzator cu cat, in mod obisnuit, nu imi place gustul picant. In schimb dupa iutimea hreanului ma dau in vant.
Si mai ciudata e atractia mea pentru casnica sarcina a raderii hreanului. Pe vremuri, de treaba asta se ocupa tata. Nu era el prea implicat de felul lui in treburile casnice dar raderea hreanului era printre ritualurile anuale. Ajunsă la casa mea, am zis sa incerc sa o fac chiar eu inainte de a cere ajutorul sotului. Experienta a fost una de …neuitat – taria hreanului a facut ca sinusurile mele sa o ia razna si la un moment dat simteam ca ochii or sa-mi iasa din orbita. Am inceput sa-mi suflu nasul tot la doua minute si canalele lacrimare era la turatie maxima. A trebuit sa iau si niste pauze, la un moment dat din cauza congestiei, nu mai vedeam nimic. Pe moment mi-am jurat ca nu ma mai apuc de asa ceva in toata viata mea dar… dupa ce-am terminat treaba si am apucat sa-mi trag nitel sufletul, am constatat cu uimire cat de curate imi simteam sinusurile, parca si mintea mi se curatase de orice negativitate. Asa ca, de atunci, am ramas cu o mica pasiune pentru rasul hreanului: e o activitate cu multe emotii tari dar te alegi cu sinusuri curate. Daca va mai bantuie si o raceala, e medicament curat.
Ceva botanica utila
Nu pare la prima vedere dar hreanul face parte din familia cruciferelor, verisor bun cu legume precum varza si conopida. Gustul lui este intepator si aroma iritanta. Dar ce provoaca acea reactie extrema atunci cand il radem?
Radacina de hrean contine un compus numit sinigrina care eliberat din tesuturi se transforma in izotiocianat, adevaratul responsabil pentru stare de congestie ce apare atunci cand radem hrean.
Acelasi compus este cel responsabil pentru propritatile anticancer ale legumei, antibacteriene si pentru sustinerea sistemului respirator. Are si ceva contraindicatii: nu poate fi consumat de copiii sub 4 ani, nici de persoanele cu afectiuni digestive precum ulcerul sau gastrita.
Personal, recomand sa pastrati hreanul netaiat in ladite cu nisip, intocmai cum procedau pe vremuri bunicii nostri. Cand radacina de hrean e taiata, zdrobita, compusii de izotociamat se evapora in aer si, de aceea, reanul ras isi pierde cu vremea iuteala. De aceea recomand sa faceti portii mici pe care sa le consumati cat mai proaspete. Asa ne asiguram ca vom avea parte de toate beneficiile de sanatate pe care consumul de hrean ni le poate oferi.
Cateva detalii despre reteta noastra
Reteta de fata, cea cu hrean la borcan in otet, e reteta pe care am invatat-o de la mama. In reteta video, am mai propus o a doua varianta de reteta pe care o stiu de la soacra mea – dar acea reteta o voi posta separat.
Pentru reteta de fata aveti doua variante:
- sa folositi doar otet pur de 9 grade tarie
- sa diluati otetul cu apa – am dat detalii despre asta in reteta scrisa mai jos.
Personal prefer varianta ci otet nediluat, asa m-am invata de la mama si preferintele din copilarie greu sunt schimbat. Voi testati si vedeti care varianta vi se potriveste mai bine, sa imi lasati si mie vorba la comentarii care a fost alegerea voastra – chiar sunt curioasa.
Reteta VIDEO
Hrean la borcan în oțet – rețeta scrisa
Această se face foarte ușor și o să vă fac sarcina și mai ușoară cu rețeta în format video de mai sus. În rețeta VIDEO, am pus două variante de rețetă și multe extra-sfaturi care să vă ajute să vă personalizați propriul preparat în funcție de gustul propriu.
Va astept aici la comentarii ( sau pe Youtube – de ce nu?) sa-mi povestiti care varianta de hrean o preferati, neaparat abonați-vă la canalul de YouTube, activati si clopotelul si veti primi notificari cand pun o reteta noua…ceea ce fac chiar des ! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Hrean ras în oțet la borcan – varianta simplă
Ingrediente
- 100 g hrean ras
- 50 g morcov ras – opțional
- 100 ml oțet 9° tărie – poate fi diluat cu apă dacă vreți
instructiuni
Pregătirea hreanului
- Curăț rădăcina de hrean de coajă – cel mai ușor se face cu un peeler care ne ajută să nu luăm coajă în exces ci doar straturi subțiri.
- Spălam rădăcina și o dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Pregătirea morcovului
- Curata, morcovul de coaja, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.
Preparare hrean ras in otet la borcan
- Amestecăm cele două rădăcinoase și sunt gata de pus în borcan.
- Torn câte un strop de oțet peste hrean, amestecând. În nici un caz nu puneți mult oțet, ci doar cât să umezească compoziția. Din același motiv, amestec cu mâinile, așa simt cum trebuie textura compoziției. Dacă nu vreți să puneți doar oțet pur, îl puteți dilua înainte de a-l amesteca cu hreanul, aveți mai jos o secțiune speciala care vă explică cum să procedați.
- Pun hreanul cu morcov în borcane, compactându-l bine pentru a elimina golurile de aer. Bineînțeles, borcanele trebuie să fie bine spălate, eu recomand și să le sterilizați iar capacele pe care le veți folosi, recomand să fie noi sau dacă nu, măcar să nu aibă rugina și să se închidă ermetic.
- După ce am umplut borcanul, apăs ușor compoziția – dacă nu iasă lichid la această apăsare, înseamnă că mai e nevoie de oțet, așa că mai torn puțin. Oțetul nu trebuie nici să băltească în hrean ci trebuie să apară la suprafață doar când apăsam.
Dacă doriți să diluați oțetul…
- Dacă ideea de a pune doar oțet vi se pare foarte drastică, îl puteți dilua în raport de 2:1 adică la 50 ml oțet 9° punem 100 ml apă.
- Punem cele două la fiert împreună pentru 2 minute într-o crăticioară.
- Răcim amestecul, apoi amestecam cu hrean, apoi mai turnăm în borcan în același fel în care tocmai am procedat cu oțetul.
Cum il consumam
- Acest hrean se păstrează la rece în pivniță iar după ce îi desfacem capacul, îl vom pastra la frigider. Poate fi consumat simplu, merge grozav lângă o friptură câte o linguriță de hrean ca condiment sau poate fi folosit ca ingredient pentru a prepara alte combinații sau sosuri.
Delicios acest hrean la borcan in otet , sper sa incercati si voi reteta! Va astept cu impresii!
Super idee cu morcovul!