Go Back
+ servings
hrean in otet
Print Recipe
5 from 2 votes

Hrean ras în oțet la borcan - varianta simplă

Hrean în oţet la borcan, o rețetă tradițională de toamnă, pregatit simplu si amestecat cu morcov ras.
Prep Time15 minutes
Total Time15 minutes
Course: conserve
Cuisine: romaneasca
Servings: 2 borcanase
Calories: 90kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 100 g hrean ras
  • 50 g morcov ras - opțional
  • 100 ml oțet 9° tărie - poate fi diluat cu apă dacă vreți

Instructions

Pregătirea hreanului

  • Curăț rădăcina de hrean de coajă - cel mai ușor se face cu un peeler care ne ajută să nu luăm coajă în exces ci doar straturi subțiri.
  • Spălam rădăcina și o dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici.

Pregătirea morcovului

  • Curata, morcovul de coaja, il spalam si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici.

Preparare hrean ras in otet la borcan

  • Amestecăm cele două rădăcinoase și sunt gata de pus în borcan.
  • Torn câte un strop de oțet peste hrean, amestecând. În nici un caz nu puneți mult oțet, ci doar cât să umezească compoziția. Din același motiv, amestec cu mâinile, așa simt cum trebuie textura compoziției. Dacă nu vreți să puneți doar oțet pur, îl puteți dilua înainte de a-l amesteca cu hreanul, aveți mai jos o secțiune speciala care vă explică cum să procedați.
  • Pun hreanul cu morcov în borcane, compactându-l bine pentru a elimina golurile de aer. Bineînțeles, borcanele trebuie să fie bine spălate, eu recomand și să le sterilizați iar capacele pe care le veți folosi, recomand să fie noi sau dacă nu, măcar să nu aibă rugina și să se închidă ermetic.
  • După ce am umplut borcanul, apăs ușor compoziția - dacă nu iasă lichid la această apăsare, înseamnă că mai e nevoie de oțet, așa că mai torn puțin. Oțetul nu trebuie nici să băltească în hrean ci trebuie să apară la suprafață doar când apăsam.

Dacă doriți să diluați oțetul...

  • Dacă ideea de a pune doar oțet vi se pare foarte drastică, îl puteți dilua în raport de 2:1 adică la 50 ml oțet 9° punem 100 ml apă.
  • Punem cele două la fiert împreună pentru 2 minute într-o crăticioară.
  • Răcim amestecul, apoi amestecam cu hrean, apoi mai turnăm în borcan în același fel în care tocmai am procedat cu oțetul.

Cum il consumam

  • Acest hrean se păstrează la rece în pivniță iar după ce îi desfacem capacul, îl vom pastra la frigider. Poate fi consumat simplu, merge grozav lângă o friptură câte o linguriță de hrean ca condiment sau poate fi folosit ca ingredient pentru a prepara alte combinații sau sosuri.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 90kcal | Carbohydrates: 13.9g | Protein: 2.9g | Fat: 2.4g | Fiber: 3.2g
QR Code linking back to recipe