Pasteis de Nata, delicioasele tarte portugheze cu crema de vanilie VIDEO
Pasteis de Nata, delicioase tarte portugheze cu crema de vanilie si ou, reteta de desert portughez clasic, una din cele sapte minuni ale gastronomiei portugheze, in fapt niste mini tarte cu baza in aluat de foietaj modelat sub forma de cescute in care turnam crema de vanilie, apoi coapte la cuptor pana se rumenesc frumos.
De ceva vreme am o mica obsesie pentru aceste mini tarte cu crema de vanilie, o savuram in oras cu o cafea ori de cate ori aveam prilejul dar adevarul este ca si asteptam sa imi fac curaj sa le incerc acasa. Cumva eram intimidata si credeam ca este mult de munca la ele si cere ceva migala. Acum ca am trecut hopul asta, nu pot spune ca nu aveam dreptate partial. Pasteis de Nata cere migala daca vrei sa prepari acest desert de la zero, in special din cauza rabdarii cu care trebuie sa preparam foietajul. Nu este o operatiune grea dar cere rabdare. Daca va faceti timp sa le preparati intr-o zi lejera si neaglomerata in care sa ii puteti dedica timp, o sa vedeti ca nu e ceva dificil.
Partea buna este ca aluatul poate fi preparat si in avans, modelat in forme si congelat pentru o folosire ulterioara. Recomand aceasta smecherie in special cand se apropie sarbatorile si urmaresti sa iti usurezi pregatirile cat se poate.
O varianta mai simpla este sa folositi aluat foietaj cumparat si aceasta este o varianta perfect acceptabila, mai ales daca nu aveti timp – personal consider ca foietajul de casa este incomparabil mai bun dar nu avem tot timpul rabazul sa il facem noi insine, asa ca aluatul din comert ne poate fi de ajutor.
Aceste tarte portugheze cu vanilie au aparut din nevoia de economie a manastirii catolice Mosterio de Jeronimos din Lisabona. Calugarii de acolo aveau obiceiul, prin secolul al XVIII-lea, sa-si apreteze hainele folosind albusuri de ou. Normal, ramaneau multe galbenusuri nefolosite iar aceste tarte sunt rezultat al acestui …fericit surplus. Normal, la inceput aceste deserturi erau pentru uz intern dar, mai ales dupa 1820, au inceput a vinde aceste delicioase pasteis de nata catre o fabrica de zahar din apropiere pentru a-si suplimenta veniturile. La 1834 cand manastirea s-a inchis, calugarii au vandut reteta catre fabrica de zahar ai carei proprietari au deschis trei ani mai tarziu fabrica de tarte Pastéis de Belém care se bucura si acum de mare succes si a ramas in familie pana in zilele noastre. Cum probabil va asteptati, reteta originara este secreta si aceasta tarta portugheza este foarte cautata si de mare succes pentru proprietari, patiseria lor vinde minim 20.000 de mini tarte pe zi. Ceea ce va recomand calduros sa experimentati la locul faptei, acolo in Lisabona! De fapt, imi recomand asta si mie, la fel de calduros desi m-as mira sa ajung vreodata in Portugalia.
Pentru o experienta cat mai autentica la voi acasa, presarati peste mica tarta un strop de scortisoara si o ceasca de bica, un soi de cafea espresso cu un gust mai suav – asta pentru ca portughezilor le place sa-si rumeneasca mai usor boabele de cafea.
Reteta VIDEO
Pasteis de nata, reteta scrisa
Cum deja v-am obisnuit, mai jos aveti atat reteta scrisa si explicata pas cu pas dar si reteta video unde, adesea, sunt chiar mai vorbareata decat in scris. Apropo, v-ati abonat la canalul de Youtube? Va astept sa ne imprietenim si acolo.
Tarte de vanilie
Equipment
Ingrediente
Aluat
- 290 g faina + faina cat sa mai presaram pe blatul de lucru
- 210 ml apa rece
- 240 g unt 80% grasime
- ¼ lingurita sare
Crema
- 250 ml lapte
- 40 g faina
- 50 ml apa
- 240 g zahar pudra
- 165 ml apa
- 1 baton scortisoara
- coaja portocalie de la o portocala
- 1 esenta vanilie
instructiuni
Prepar aluatul pentru foetaj
- Am pus in bolul mixerului faina, sare si apa si am mixat totul pana se transforma intr-un aluat omogen ce se desprinde de pe peretii bolului dar compozitia lui ramane lipicioasa si destul de moale. O puteti face si cu mana dar daca folositi robotul, alegeti paletele spiralate.
- Am scos aluatul din bol cu ajutorul unui screpar dat anterior prin faina. Si suprafata de lucru pe care punem aluatul trebuie sa fie bine infainata. Screparul ne ajuta mult sa manevram aluatul care e cam lipicios.
- Ajutandu-ma de scraper, incerc sa dau o forma patrata, modeland cu atingeri usoare lateralele aluatului si am acoperit cu o folie alimentara sau cu un prosop curat, lasandu-l sa se odihneasca pentru un sfert de ora.
- Dupa cele 15 minute trecute, dau un facalet prin faina si il rulez peste aluat pentru a obtine o foaie subtire cu dimensiunea de 40/40 cm. Daca aluatul e lipicios, mai infainati facaletul dar evitati sa adaugati faina peste aluat.
- Cu o pensula moale, inlatur de pe suprafata aluatului cu miscari usoare excesul de faina.
Ung aluatul cu unt
- Folosesc un sfert de cantitatea totala de unt (80 g mai exact) pentru a-l intinde pe 2 treimi din aluat. In reteta nu se preciza in mod expres dar eu trebuie sa o zic, dat fiind ca aluatul e foarte moale si fragil, untul de asemenea trebuie sa fie moale si usor maleabil, pentru a-l intinde cat mai bine fara a rupe aluatul.
Prima impaturire
- Impaturesc aluatul uns, aducand parte de aluat neunsa peste jumatate din suprafata aluatului unsa. Daca au ramas portiuni de aluat lipite de suprafata, folositi spraperul pentru a-l desprinde.
- Cu pensula moale, inlaturam faina in exces de pe treimea abia impaturita.
- Aducem si treimea de aluat ramasa peste aluatul deja impaturit.
- Schimb pozitia aluatului pe orizontala cu 90°. In detaliu, pentru a face asta, impaturesc capetele, infainez suprafata bine pentru a evita lipirea aluatului, desprind cu scraperul eventuale portiuni lipite de suprafata, intoacem aluatul cu 90° dupa care despaturesc capetele.
A doua impaturire
- Cu un facalet dat bine prin faina, am intins din nou aluatul la dimensiunea de 40/40cm.
- Cu o pensula moale, inlatur de pe suprafata aluatului faina in exces.
- Ung in strat subtire cu 80 g unt 2/3 din suprafata aluatului. Marginile circa 1 – 2 cm le lasam neunse pentru a evita ca untul sa asa la capete cand il intindem.
- Cu un scaper trecut prin faina, desprind e blat portiunea de aluat neuns cu unt si o asez peste jumatate din aluatul uns cu unt.
- Cu pensula inlatur excesul de faina si aduc si cealalta treime peste cele doua deja impaturite.
A treia impaturire
- Aduc capetele unul peste altul, infainez masa de lucru, desprind cu scraperul aluatul de masa de lucru si intorc aluatul la 90° dupa care desfac capetele la loc.
- Cu facaletul dat prin faina, intind din nou aluatul, de data asta intr-un dreptunghi de 45/53 cm, masurate scrupulos si margini taiate drept pentru a avea un dreptunghi perfect.
- Intind uniform restul de 80 g unt pe toata suprafata aluatului.
Rulez foietajul
- Cu pensula si craperul la indemana, rulez pornind de la latura mai mica – cea de 45 cm – la inceput rulez mai strans pentru ca la mijlocul foietajului sa nu fie nici un spatiu.
- Rulez pe lungime, desprinzand cu scraperul eventuale portiuni de aluat lipite de masa de lucru si inlatura d cu pensula faina in exces.
- Cand aluatul e gata rulat, tai capetele cu un cutit ascutit dupa care invelesc ruloul ermetic intr-o folie alimentara si il pun la rece minim 2 ore.
Modelez foietajul in forme
- Intr-o tava de briose, ung cu o pelicula subtire de ulei sau unt interiorul formelor. Fromele mele au 3 cm inaltime in interior.
- Desfac foietajul din folie si, cu ajutorul unei rigle, masor 12 bucati de 2,50 cm cu0,50 cm mai putin decat inaltimea formelor de briose. Voi trebuie sa masurati inaltimea formelor pe care le aveti si sa taiati putin mai mici.
- Punem fiecare bucata de foietaj intr-o forma de briosa cu modelul spiralat in sus si il lasam la temperatura camerei sa se inmoaie.
- Pentru a modela foietajul, inmoi mainile in apa si cu degetele mari, apas in mijlocul foietajului pana spre baza formei dupa care marim spatiul interior in foietaj, niveland baza.
Crema pentru umplutura
- Intr-un bol metalic, amestec 40 g faina cu 50 ml apa, amestecand cu un tel tip para pana se omogenizeaza.
- Intr-o oala am turnat laptele si il incalzesc pana atinge punctul de fierbere, moment in care il iau de pe foc si il adaug treptat peste amestecul de faina cu apa si amestecand ca sa rezulte un amestec omogen.
- Intr-un vas metalic, am turnat 165 ml apa si 240 g zahar pudra plus niste vanilie si niste coaja de portocala si un baton de scortisoara.
- Punem amestecul pe foc si il tinem pana atinge, masurat cu termometru de gatit, cand atinge 100°C.
- Iau de pe foc, scot batonul de scortisoara si torn amestecul peste lapte, amestecand continuu. Lasam amestecul sa se racoreasca.
- Separ 6 oua in 2 boluri. albusurile nu ne trebuie deci le putem folosi la alt preparat sau le putem pune in pungi si congela pentru alte retete mai tarziu.
- Galbenusurile le amesteca bine dupa care le turnam in amestecul racorit, mixand continuu.
- Strecor amestecul prin sita si o acopar cu folie alimentara. O pun deoparte sa se racoreasca putin.
Asamblare tarte
- Aprind cuptorul si il incing la maxim.
- Torn in fiecare forma crema de vanilie pana la 2/3 din inaltime, nu umplem mai mult deoarece se va umfla la coacere si va da in afara formei.
- Am bagat tartele la cuptor si le-am urmarit indeaproape pentru a urmari coacere care in cazul meu a durat 30 de minute. Totusi nu am obtinut rumenirea in exces de la suprafata, acea crusta usor arsa la suprafata e un fel de caracteristica a tartelor originare.
Foarte fine si delicioase aceste tarte portugheze cu crema de vanilie, sper sa testezi si tu reteta.