Gem de capsuni cu rabarbur, reteta simpla si naturala VIDEO
Gem de capsuni cu rabarbur, reteta explicata pas cu pas, cu ingrediente naturale, cu o culoare vibranta si un gust dulce-acrisor, plin de prospetime, preparat in casa, fara conservanti chimici, daunatori.
Ce este rabarbura?
Posibil sa nu fi auzit la voi in regiune de rabarbur. In zona in care am crescut si locuiesc eu, la Sibiu, aceasta planta este chiar foarte populara. Romanii au facut cunostiinta cu ea prin intermediul sasilor care o foloseau foarte des in alimentatie. Datorita gustului acrisor, este perfecta pentru pus in ciorbe dar este perfecta soi in compot. De asemenea, e minunata in prajituri dar si in gemuri precum cel de mai jos. In mai orice gradina de sas se gaseau bine ingrijite tufe de rabarbura. De folosit se foloseau doar tulpinile, frunzele se inlatura deoarece sunt otravitoare. Tulpinile au un gust acrisor, foarte inviorator. Un alt atu de care ne putem bucura cand adaugam rubarbura in gem este continutul ei mare de pectina. Aceasta este o fibra solubila care da textura gemului si o gelifierea mai uniforma. Asta va ajuta ca gemul nostru sa fie mai bine legat.
Cat zahar punem in gem?
In general pun cam 600 g la 1 kg de fructe curatate dar cantitatea poate varia in functie de cat de dulci sunt fructele. zaharul are si rol de conservant dar deshidrateaza si fuctele din care extrage acel sirop in care vom gati gemul, fara a mai fi nevoie de alte adaosuri de lichid.
De ce punem suc de lamaie?
Sucul de lamaie opreste oxidarea fructelor si impiedica pierderea culorii – de fapt, nu doar impiedica pierderea culorii, ci chiar ne asigura si culoare vibranta si extrem de frumoasa. Sucul de lamaie se pune in gem de la inceput.
Gem de capsuni cu rabarbur, reteta scrisa si VIDEO
Cum deja v-am obisnuit, reteta scrisa de mai jos e insotita de varianta VIDEO care, sper, va va face intreaga procedura a gatirii mult mai usoara si placuta. Daca va place si va e de folos, va puteti abona si pe canalul Youtube aici, pentru noutati apasati si clopotelul.
Gem de capsuni cu rabarbur
Ingrediente
- 1 kg capsuni curatati de codite si eventuale stricaciuni
- 500 g rabarbura tulpini
- 900 g zahar
- 1 bucata limetta sau lamaie galbena
instructiuni
Pregatim rabarbura
- Spal tulpinile de rabarbura si le usuc cu niste prosoape absorbante de bucatarie.
- Cu un cutit tip peeler, inlatur coaja si micile imperfectiuni de pe tulpina. Recomand sa folositi un peelert pentru ca stratul de pielita inlaturat sa fie cat mai subtire. De asemenea, e bine de precizat ca inlaturarea pielitei nu e obligatorie, se recomanda mai degraba la tulpinile mai batrane, cele tinere tind sa fie foarte fragede.
- Am taiat tijele cubulete si le-am pus intr-un vas pana ma ocup de capsuni.
Pregatim capsunii
- Spalam capsunele bine bine in apa rece si ii clatim bine
- Inlatur coditele si eventualele stricaciuni de pe fiecare fruct in parte.
- Feliez fiecare fruct in 2 – 4 bucati in functie de cat de mare este.
- Cantarim ce cantitate de fruct a ramas. In functie de cat fruct este, cantaresc si cantitatea de zahar necesara.
Prepar gemul de capsuni cu rabarbura
- La 1 kg de capsuni si 500 g rabarbura am adaugat 900 g zahar, asta inseamna cam 600 g la 1 kg de fructe. Rabarbura si capsunele pot fi pune in ce cantitati vreticum depinde foarte mult si in functie de cata rubarbura puneti, aceasta fiind acrisoara, poate veti vrea sa puneti mai mult zahar.
- Pun fructele cu zaharul in cratita,- eu folosesc o cratita de inox.
- Storc peste fructele din cratita si sucul de la o lamaie verde – puteti folosi lamaie galbena daca vreti – puneti de care va place.
- Cu o lingura de lemn amestec totul pentru a se uniformiza ingredientele.
- Acopar totul cu un prosop curat si las cateva ore sa se macereze si sa isi lase zeama.
- Pun pe foc mare si astept sa dea in clocot.
- Cand da in clocot, potrivesc focul in asa fel incat sa fiarba constant si amestec des.
- La suprafata va incepe sa apara o spuma, rezultat al impuritatilor din zahar. Vom inlatura aceasta spuma cu o sita de ceai sau cu ajutorul unei linguri. Acest pas nu e obligatoriu, puteti sa nu o faceti dar asta va influenta aspectul gemului, cel spumat va fi mai curat
- Timpul necesar gemului sa fie gata poate varia destul de mult, avem doua metode prin care putem stabili ca e gata:1. cea stiintifica – masurarea cu un termometru de gatit a temperaturii siropului de zahar, cand acesta indica temperatura de 105°C, gemul e gata.2. cea babeasca – punem intr-o farfurioara 1 – 2 linguri de gem, asteptam sa se raceasca putin pana ajunge la temperatura camerei, moment in care trasam cu degetul o carare – daca gemul nu curge, e gata.
Punerea in borcane si sterilizarea
- Am spalat bine si am sterilizat si borcanele la cuptor, la o temperatura de 150°C.
- Cu un polonic, torn gemul fierbinte in fiecare borcan deja sterilizat.
- Inchid ermetic cu capace sterilizate si il intorc cu capacul in jos.
- Ca masura suplimentara de protectie, acoperim borcanele cu o patura groasa si lasam sa se raceasca incet cateva ore bune – de obicei peste noapte.
Delicios acest gem de capsuni cu rabarbur, dulce-acrisor, cu un gust inviorator!