|

Ciorba de pui a la grec, reteta delicioasa, explicata pas cu pas VIDEO

O ciorba lejera si absolut delicioasa
ciorba de pui a la grec

Ciorba de pui a la grec, o reteta de mancare delicioasa dreasa cu smantana si ou, o ciorba acrisoara de pui, cu zarzavaturi sanatoase.

reteta video

Ieri am gatit aceasta zeama lejera in stil a la grec. Noua ne place atre mult si am zis ca e musai sa va impartasesc reteta si voua, este usurica, extrem de delicioasa. O recomand calduros.

Ciorba de pui la grec are cu o savoare usoara, acrisoara. Un gust foarte fresh la care contribuie si ingredientele naturale si (cat mai) proaspete. Daca este sa identificam caracteristicile acestei ciorbe fata de altele asemanatoare – gen ciorba radauteana,  ciorba a la grec contine musai orez dar nu are intre ingrediente usturoiul. Se drege cu smantana la final si uneori mai adaug patrunjel verde tocat, pentru un plus de savoare.

Irezistibila si usurica la stomac => Ciorba de perisoare cu zeama de varza

ciorba de pui a la grec

Mai putin cunoscuta dar foarte gustoasa => Ciorba de ardei umpluti

Reteta o am din cartea de bucate a maestrului Horia Varlan. Eu n-am gatit-o chiar in ordinea de mai jos. Am fiert laolalta toate ingredientele pentru ciorba de pui a la grec in pretioasa oala sub presiune – cu exceptia liezonului si al lamaii, bineinteles. Cand s-a mai facut, am astepta sa se racoreasca nitel de-am scos capacul (regula importanta dupa cum stiu toti detinatorii de oale minune). Am scos carnea de pui. Dupa ce s-a racorit nitel, am dezosat-o, am inlaturat pielita (din motive de grasime excesiva), am adaugat liezonul cu ritualul de cuviinta. Am acrit cu lamaie si gata.

Gasesc de multe ori mai comoda formula de a gati in oala sub presiune. Mai ales ca oala pe care o detin are doua programe. Unul este cel low pressure in care mancarea se fierbe optim pentru a pastra cat mai bine vitaminele si nutrientii.

Incearca reteta asta si nu vei regreta => Ciorba de varza cu afumatura

Mai jos este varianta clasica de reteta, asa cum o gatesc cand nu apelez la oala cu presiune (din cand in cand, cand e suficient timp, facem si o ciorbita in stil clasic fara oala si gadgeturi moderne)….

O ciorba nutritiva si lejera = > Ciorba de salata

Si acum cateva cuvinte despre diferenta dintre ciorba radauteana si ciorba a la grec

Am preparat deja aici pe blog reteta de ciorba radauteana de pui si am observat ca multa lume confunda aceasta delicioasa ciorbita cu cea de pui a la grec despre care povestim astazi. Cred ca aceasta confuzie vine din faptul ca cele doua retete sunt destul de asemanatoare ca aspect, totusi intre ele sunt destule diferente.

  • Prima diferență este legată de originea lor.

Ciorba rădăuțeana, așa cum indică titlul ei și cum vă povesteam când am preparat-o împreună, este o rețetă românească, nu foarte veche. Ea datează din anii ’70, fiind inventată la Rădăuți, de doamna Cornelia Dumiterscu, bucătăreasă profesionistă. Rețeta era menită să imite ciorbă de burtă dar să fie preparată cu pui.

Ciorba a la grec este, deloc surprinzător, de origine grecească. Istoricii sugerează că aceasta a fost o rețetă tradițională a evreilor sefarzi, adică evrei migrati din Spania din cauza persecuțiilor religioase și răspândiți în tot bazinul mediteranean. Inițal, această ciorbă era acrită cu aguridă, adica struguri necopti, ulterior doar folosindu-se suc de lămâie. În Grecia este cunoscută sub numele de avgolomeno, versiuni ale acestei rețete existând atât în Turcia și în întregul Balcani cât și Italia unde o regăsim sub denumirea de bagna brusca, brodettato sau brodo brusco.

  • A două diferență este legată de ingrediente. Mă refer aici atât la ingredientele diferite dar și la cum le adaug în ciorbă.

Astfel, la ciorbă de pui a la grec legumele se adaugă tăiate cubulețe în vreme la a ciorbă rădăuțeană le curățăm ,spălăm și le punem întregi la fiert laolaltă cu carnea. Pentru a obține consistentă mai groasă care să imite ciorbă de burtă, la ciorbă rădăuțeană se adaugă 1 – 2 linguri făînă care vor îngroșa lichidul suficient. În ciorbă de pui a la grec nu se pune făînă dar se pune orez.

Sigur te tenteaza si reteta de => Ciorba de miel cu leustean si tarhon

Ciorba de pui a la grec – reteta SCRISA

Mai jos aveti reteta in scris, varianta video o aveti mai sus.

Daca nu ati facut-o deja, va puteti abona aici, va astept cu drag sa schimbam retete.

ciorba de pui a la grec
O ciorba lejera si absolut delicioasa
5 from 1 vote
pregatire 20 minutes
timp de preparare 45 minutes
0 minutes
timp total 1 hour 5 minutes
fel supe si ciorbe
bucatarie romaneasca
portii 10 portii
calorii 126 kcal

Ingrediente
  

  • 1 1/2 kg carne de pui tacamurile sunt cele mai potrivite – spate, gat
  • 1 bucata ceapă
  • 1 – 2 bucati morcov
  • 1/2  radacina  țelină
  • radacina  pătrunjel
  • lingura  orez
  • 200  ml  smântână
  • 2 – 3 bucati  gălbenuș de ou
  • frunza dafin
  • 5 – 6  bucati piper boabe
  • sare  dupa gust
  • zeama de lamaie  dupa gust
  • verdeata marar, patrunjel
Vrei sa tinem legatura? %Click pe Youtube si te abonezi imediat%

Instructiuni
 

Fierbem carnea

  • Spalam carnea si o taiem in bucati, dupa care o punem la fiert in apa rece la un loc cu boabele de piper, foaia de dafin si putina sare.
  • Cat fierbe, din cand in cand, o putem spuma.
  • Cand carnea e complet fiarta o scoatem intr-o sita, o lasam sa se racoreasca putin (ca s-o putem manevra) si o taiem bucati mai mici – eventual, daca ati fiert pulpe (ca mine) ori alte bucati de carne pe os, le si dezosam.

Pregatim legumele

  • Intre timp, taiem zarzavaturile cubulete de 2 -3 cm…..dupa ce am scos carnea s-o maruntim (vezi pasul urmator), adaugam in ciorba zarzavaturile sa fiarba pana taiem noi carnea
  • Ceapa taiata cat mai marunt o calim in putin ulei incins pana se inmoaie usor, dupa care o adaugam in apa in care a fiert carnea.
  • Un extra pas pe care eu il fac (nu intotdeauna dar destul de des) dar nu este obligatoriu este calirea radacinoaselor inainte de a le pune in ciorba. Radacinoasele le-am calit in ulei incins pentru a se inmuia si a capata un plus de gust. Calite, vor fierbe si mai repede dar nu este o operatiune obligatorie, daca doriti, puteti sa nu le caliti.

Punem laolalta ingredientele

  • Punem carnea curatata de pe os si taiata bucati inapoi in ciorba si fierbem in continuare la foc mic, dupa 10 minute adaugam si orezul si mai lasam ciorba sa fiarba 10 minute dupa care oprim focul.

Dregem ciorba

  • Pregatim liezonul, amestecand 400 g smantana cu 3 galbenusuri.
  • La circa 10 minute dupa ce am luat ciorba de pe foc, adaugam treptat 4 – 5 polonice ciorba fierbinte peste mixul de smantana cu ou si amestecam bine pentru omogenizare.
  • Cand amestecul de lichid cu smantana si galbenusuri e ajuns la o temperatura apropiata de cea a ciorbei din oala, il turnam peste lichidul din oala si amestecam. Pentru a evita coagularea oualor, ciorba trebuie sa aiba o temperatura de circa 80℃. P.S. Foarte important este ca, daca reincalzim ciorba ulterior, pentru a evita branzirea ei, sa o reincalzim pana aproape de temperatura de fierbere dar fara a o lasa sa dea in clocot.

Ultimele retusuri: acrirea si adaugarea de verdeata

  • Zeama de lamaie sau otetul e recomandat sa-l adaugati doar in farfurie inainte de servire, intrucat ciorba se poate pastra mai bine mai multe zile fara acreala adaugata.
  • Chiar inainte de a fi servita presaram verdeata tocata deasupra farfuriei aburinde.

Nutrition

Serving: 100gCalories: 126kcalCarbohydrates: 13.3gProtein: 16.9gFat: 6.7g
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Minunata ciorbita. Pofta buna!

Similar Posts

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *