Ciorba de salata verde cu lapte dulce si afumatura, savuroasa – VIDEO
Ciorba savuroasa de salata verde, dreasa cu gălbenuș, cu afumătură si muuuulta verdeață, o rețeta nutritiva, ieftina si delicioasa. Cum fac eu rețeta de ciorba de salata verde cu lapte, dreasa cu ou si cu multa verdeață.
reteta video
Ciorba de salata verde era un fel de sperietoare a copilăriei mele. Si nu pentru ca nu era o rețetă gustoasa ci pentru ca eu detestam sa mănânc prea des un fel iar ciorba de salata era gătită foooooarte des de mama, mai ales vara. Lucru normal, mai ales ca ai mei au gradina unde cultiva cu sârg tot felul de verzituri intre care salata este foarte spornica si la mare prețuire.
Intre timp, aceasta ciorbiță savuroasa mi-a devenit mai familiara, chiar pot spune ca m-am mai împrietenit cu ea. Clar nu e zilnica la mine in casa dar e bine primita si mai dieteticoasa decât alte variante pe care le-am văzut pe ici pe colo. Mai ales daca mai renunț din când in când la slănină si o înlocuiesc cu nițel ulei. De fapt, daca aveți curiozitatea sa dati search pe google, veți constata ca, cel puțin in Ardeal, este foarte populara si cunoaște nenumărate variante. Nici nu e de mirare daca ne gândim ca are cel mai proaspăt gust posibil. Cu așa delicatesa sigur simți ca a venit primăvara.
Este o mica problema când e sa dau rețeta, referitor la cantitățile de ingrediente. Adevărul este ca apreciez totul din ochi. Ceea ce, fără probleme, puteți sa faceți voi.
alte recomandari
Poate te tenteaza….
Ciorba de salata verde – reteta scrisa
Ca de obicei, rețeta scrisa are alăturată si varianta video. Rețetele video le găsiți si pe canalul Youtube, va puteți abona apasand pe butonul de mai sus, eventual ca sa aflați imediat ce public ceva nou, apăsați si pe clopoțelul de notificări.
Ciorba de salata verde
Ingrediente
- 2 – 3 căpățâni salata verde in funcție de mărimea lor, doua căpățâni daca sunt mari, 3 daca sunt mici
- 4 – 5 bucăți ceapa verde
- 150 g costiță afumata sau 1 bucata slănină, mărime mica, ușor afumata
- 1, 5 l lapte
- 2 bucăți gălbenuș de ou
- 5 – 6 caței usturoi
- 2 – 3 linguri oțet de vin alb sau zeama de lămâie
- 1 linguriță sare sau după gust
- 1 legătură mărar sau pătrunjel
opțional
- 1 lingura faina
instructiuni
Pregătirea ingredientelor
- Începem prin a desprinde frunzele de salata de pe cotor si le spălăm foarte bine. Trebuie destul de multa atenție deoarece in pliurile frunzelor se găsește nisip si murdărie care nu vrem sa ajungă in mâncare.
- După ce le spăl una cate una, le mai clătesc in câteva ape.
- Am curățat, spălat si tăiat rondele ceapa verde.
- Am tăiat costița fâșii. Pentru ca soțului nu ii place sa aibă costiță in ciorba ci doar sa ii simtă gustul, tai felii bucata dar nu o desprinde șoric si astfel e foarte ușor de extras din mâncare, după ce i-a dat gust.
Călirea ingredientelor
- Intr-o oala pusa pe foc mediu, am rumenit costița, amestecând des circa 3 – 4 minute.
- Am adăugat ceapa verde si am călit-o pana se înmoaie ușor.
- Am adăugat si salata si am călit circa un minut – doua.
- Se adaugă faina (opțional) si se amesteca bine pana se incorporează in grăsimea lăsată in oala de costiță. La început puneam, intre timp am renunțat, îmi place mai mult așa.
- Când nervurile de la salata s-au înmuiat, adaug laptele. EXTRASFAT – se poate încălzi laptele pe un ochi separat de aragaz. si sa se adauge deja fierbinte in ciorba. Nu de alta dar astfel economisesc timp, adăugând laptele cald in ciorba, va începe sa fiarbă mult mai repede.
- Se adaugă laptele cald peste salata călită cu costiță, se așteaptă sa dea in clocot, se reduce flacăra si se lasă sa fiarbă la foc domol circa 10 minute.
- In timpul asta, tocam mărunt verdeața (eu am pus mărar) si o punem in oala.
- Se toarnă treptat din ciorba fierbinte peste gălbenușuri, amestecând sa se omogenizeze. Scopul este sa aducem gălbenușurile la o temperatura apropiata de a lichidului, pentru a le putea turna in ciorba mai apoi, fără riscul de a le transforma in omleta.
- Tip: Daca nu urmați ultimii pași, va veți trezi cu niscaiva omleta in ciorbiță dar vreau sa spun ca nu este ceva neapărat greșit, multa lume o prefera așa. Eu nu agreez deloc ciorba laolaltă cu omleta dar e doar opinia mea si gustul meu (si al familiei ca așa i-am obișnuit).
- De asemenea, când încălziți a doua zi ciorba nu o lăsați sa dea in clocot si va fi la fel de buna ca in prima zi. Daca o lăsați sa dea in clocot, se va brânzi dar si varianta asta e comestibila (unii chiar o prefera așa). Eu una știu ca nu suport asta, așa ca am totdeauna grija sa opresc focul înainte sa dea ciorba in clocot la reîncălzire.
- Se toarnă castronul cu liaisonul de gălbenușuri si verdeața peste ciorba de salata si amestecam, după care potrivim la gust cu sare si usturoi zdrobit.
- Se mai pune oțet sau zeama de lămâie, noi preferam sa ne acrim ciorba fiecare in farfurie după gust,
Notite
- Familia soțului nu lasă costița in ciorba si ca atare, nici soțul nu o voia deși, altfel, e mare amator de așa ceva. Mie una îmi plăcea sa simt costița crocanta in ciorba dar, na, a fost o concesie mica ce i-am făcut-o lui iubi, a fost ca n-am lăsat slănina in ciorba. Așadar o folosesc sa dea gust, dar când o tai, n-o desprind de șoric si astfel îmi e foarte ușor sa o “pescuiesc” la final din oala aburinda. E drept ca costița poate fi pus ulterior in farfuria cu ciorba de cine dorește dar eu am zis sa n-o mai fac, abia mănânc si eu nițel mai dietetic.