|

Ciorba radauteana, reteta ieftina, nutritiva si plina de gust – VIDEO

Ciorba radauteana este o rețetă ușor de preparat, lejeră, cu carne de pui. Este sora mai mică a clasicei ciorbe de burtă, are un gust asemănător și este perfectă pentru cei cărora le place ciorbă de burtă dar nu se împacă cu caloriile pe care aceasta le aduce.

reteta video

Îmi plac tare mult ciorbele de pui. Sunt mare fană a ciorbei de pui a la grec și, dacă vă vine să credeți, până anul acesta nu gustasem ciorbă rădăuțeană. Ok, nu râdeți de mine, am tendința să gătesc acasă rețetele învățate de la mama sau soacră deci pentru o rețeta nouă trebuie să mă mobilizez nițel.

Ori, ciorba radauteana nu este chiar o reteta traditionala, in fapt, este o reteta chiar recenta. Bloggeriță culinară cum mă cred, e musai să încercăm așa rețetă faimoasă – ca să nu zic legendară. Așa că uite că am rezolvat problema. Am dat o tură în dreapta și în stânga după rețete și am ajuns la rețeta de față.

Incearca si => Ciorba de fasole pastai cu carne

ciorba radauteana

Habar n-am cât seamănă cu rețeta originară dar aduce tare bine cu ciorba de burtă, trebuie să o zic. Ca să văd dacă seamănă cu rețeta originară, ar trebui să dau o fugă până la Rădăuți, la restaurantul unde doamna Claudia Dumitrescu, maestru culinar, încă activează. Dânsa este creatoarea rețetei, a început totul de la o rugăminte a soțului să îi facă o ciorbă ca cea de burtă dar cu pui. Experimentul l-a făcut acasă, s-a bucurat de succes și curând a introdus ciorbă și în meniul restaurantului unde lucra. Restul e istorie…și încă o istorie delicioasă.

Cele două mari provocări ale unei ciorbe radautene savuroase

După cum vă povesteam mai sus, ciorbă rădăuțeană a fost menită, din start, să aducă cu ciorbă de burtă dar să fie nițel mai ușurică. Pentru a obține această asemănare, trebuie să luăm aminte în primul rând, la consistența preparatului.

Cum obținem textura mai groasă dar mătăsoasă specifică ciorbei de burtă? 

Baza ciorbei este un fond alb (supa clara de pui) cât mai concentrat, făcut din mult os și țesut conjunctiv. Totuși, fiind carne de pasăre, aceasta supa va avea o concentrație mai mică decât la ciorbă de burtă unde textura mai groasă e obținută natural din oasele și carnea folosite. Pentru a obține în final o textura apropiată, fie fierbem o cantitate și mai mare de carne, fie, recomandat și de către autoarea rețetei, adăugăm 1 – 2 linguri de făină. Bineînțeles putem să nu punem făină – dar atunci nici nu vom fierbe liaisonul in ciorbă căci se va brânzi.

Cum procedăm că să nu se branzeasca liaisonul? 

De fapt, în acest caz, e chiar mai simplu ca la alte rețete.

  • În primul rând, adăugăm făină care asigura îngroșarea ciorbei dar crește și toleranța amestecului de ou și smântână la temperaturi înalte. Cu alte cuvinte, le va împiedica să se coaguleze -deci să se branzeasca în termeni populari.
  • In al doilea rand, vom tempera amestecul de oua cu faina si smantana inainte de a-l adauga in ciorba. Pentru asta, vom amesteca galbenusurile cu faina si smantana, dupa care vom adauga cate un polonic de ciorba, amestecam bine, mai adaugam inca putin ciorba si tot asa. Prin amestecare ridicam treptat temperatura ingredientelor iar atunci cand vom turna totul in oala mare de ciorba, ouale nu se vor coagula.
  • În al treilea rând, e important să fierbem ciorba la temperatura minimă după ce am adăugat liaisonul cu făină.

In principiu, faina este unul din ingredientele unei ciorbe radautene autentice. Daca totusi, din diverse motive, nu vreti sa puneti faina, recomand sa cititi recomandarile de mai jos.

  • Dacă nu dorim să adăugăm făină in ciorbă, putem pune liaisonul și fără dar va trebui să renunțăm la fierberea cu ingrosala adăugată. Daca nu punem faina si dacă lichidul e la temperatura de fierbere, mai mult că sigur că va brânzi liaisonul in ciuda precautiilor noastre.
  • Prima regula este ca nu vom pune liaisonul cat ciorba fierbe pe foc – deoarece se va branzi. Vom pune liaisonul vom pune doar după ce am luat ciorbă de pe foc și am lăsat-o nițel să se răcorească 10 minute.
  • Liaisonul il vom tempera – asa cum am explicat mai detaliat mai sus – adaugand treptat ciorba si amestecand pentru a ridica temperatura amestecului aproape de temperatura ciorbei din oala.
  • Cel mai bine, este sa luam ciorba de pe foc si sa asteptam sa se mai racoreasca – peste 85°C e așa fierbinte că se poate brânzi in lipsa amidonului – adică a făinii – care să îl stabilizeze. Temperatura la care trebuie să fie lichidul când începem temperarea liaisonului e undeva pe la 80°C. E important de precizat ca nici prea racorita nu este bine. Sub 75°C, ouăle crude nu sunt sigure, eventuale bacterii că Salmonela murind la 72°C. In concluzie, sa lasam ciorba sa se racoreasca la o temperatura intre 7680°C – daca puteti folosi un termometru de bucatarie pentru a masura temperatura ar fi minunat.

Ciorba radauteana, reteta scrisa

Rețeta are și VIDEO deci avem ocazia să gătim împreună cot la cot. Te-ai și abonat, da? Dacă nu, atunci da click aici și se rezolva cât ai zice ciorbă.

Ciorba radauteana

Ciorbă rădăuțeană, ieftină, ușoară, plină de savoare
Laura
timp de pregatire 20 minutes
timp de gatire 1 hour
timp total 1 hour 20 minutes
cantitate 8 portii

Ingrediente

  • 1, 5 kg tacâmuri de pui
  • 4 bucăți piept de pui opțional
  • 2 bucăți ceapă
  • 2 bucăți morcov
  • 1 bucata pătrunjel
  • 1/4 rădăcina țelină
  • sare
  • 1 linguriță piper boabe
  • 1 căpățână usturoi
  • 1 legătură verdeață leustean sau patrunjel verde

liaison

  • 5 bucăți gălbenuș de ou
  • 500 g smântână grasa
  • 2 linguri făina

instructiuni

  • Am spălat și curățat legumele.
  • Le-am pus într-o oală încăpătoare de 6 litri și am mai adăugat și tacamurile de pui și pieptul de pui, sare, piper boabe, am acoperit cu apă curată rece și am pus pe foc la fiert.
  • Cu o strecurătoare spumăm proteinele coagulate ce se adună deasupra până când spumă dispare.
  • Dăm focul încet și fierbem până carnea e gata și cade de pe oase.
  • Carnea și legumele sunt fierte. În funcție de carne – din comerț sau de la țară- ați folosit, gătirea poate dura între 40 de minute și 2 ore. Ce e cert, e că trebuie să fiarbă până cad de pe os. Le scoatem din supă într-o strecurătoare pentru ciorbă voi folosi doar cele 4 bucăți de piept de pui și un morcov, urmând că din carnea de pe tacâmuri și din legume să fac o delicioasă salată de boeuf. 
  • Am completat supa cu apă până la 4 litri, am adăugat o jumătate de morcov ras și pieptul de pui tăiat cubulețe. Bineînțeles, dacă nu vreți să mai folosiți piept de pui, carnea de pe spinări e suficientă și să dea gust dar și să o adăugăm apoi în ciorbă după ce am adunat-o de pe oase. Ce NU va sfătuiesc, e să gătiți ciorbă asta doar cu piept de pui, va ieși fadă și mult mai puțin hrănitoare.
  • Facem liaisonul din 4- 5 gălbenușuri de ou, 250 g smântână și 2 linguri făină. Amestecăm bine cele trei ingrediente să se omogenizeze.
  • Începem să adăugăm treptat câte un polonic de ciorbă fierbinte peste amestecul de ou cu smântână și făină amestecând continuu pentru omogenizare.
  • Ce este foarte important acum, este să amestecăm atât de bine ingrosala încât să nu existe deloc cocoloașe. Dacă acele cocoloașe ajung în supă, ne vom trezi cu găluște ciudate plutind la suprafață ciorbei, le vom putea elimina cu o strecurătoare dar și mai bine e să știm să le prevenim.
  • Liaisonul nostru e bine să îl amestecăm cu cât mai multă supă fierbinte, când a ajuns la o temperatura apropiată de cea a lichidului, turnam totul înapoi în oală, amestecând continuu.
  • Dam focul la minim si lasam ciorba sa fiarba la foc domol 2 – 3 minute pentru ca faina sa se gateasca si sa nu fie cruda si ca sa se ingroase textura.
  • Dupa ce le cateva minute de fierbere la foc mic, luam oala de pe foc. Am adaugat niste verdeata si am ras pe ochiurile mici ale razatoarei 4 – 5 catei de usturoi. Puteti sa puneti mai mult usturoi daca vreti, eu prefer sa fac un mujdei separat si sa i las pe fiecare ai casei sa isi pune in farfurie cat doreste. La fel procedez cu otetul, nu pun deloc in oala dar isi poate pune fiecare in farfurie dupa gust.
    ciorba radauteana dreasa cu ou

Minunată această ciorbă rădăuțeană, sper să o încercați și voi!

Poate de tenteaza

5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *