Concasse de rosii plus – bonus – cum se decojesc rosiile VIDEO
Concassé de rosii, adica pulpa de rosii despielitate si fara samburi, usor de facut si potrivita pentru a fi folosita intr-o gramada de retete de supe si ciorbe, tocanita, paste, sosuri. Cum blansam rosiile si cum preparam o reteta de concasser de tomate.
Blansarea rosiilor nu se face pentru a le gati si nici nu are acelasi scop ca la restul legumelor. Nici macar nu este o tehnica obligatorie, pielita de la rosii nu se digereaza dar se elimina si nu produce neplaceri. In schimb, indepartarea ei tine de un anume rafinament culinar.
Spre deosebire de blansarea obisnuita care presupune sararea apei si gatirea pentru un anumit timp al legumelor, rosiile vor sta in apa clocotita doar cateva zeci de secunde, transferul in apa rece le va soca si va opri gatirea lor iar pielita se va inlatura foarte usor.
Dar ce inseamna concasse de rosii?
Concasse sau concasser este un anume gen de a taia rosii in cubulete de circa jumatate de centimetru, asta dupa ce am inlaturat coaja si le-am curatat de semintele din interior. Este o tehnica culinara care se aplica, in principiu, la tomate dar se aplica si la alte legume sau fructe – la patrunjel de pilda, cand facem tabouleh sau la fructe cand vrem sa le taiem mai marunt pentru a le pune ca ornament pe o tarta sau in alte tipuri de desert.
Eu, mai jos, am facut un concasse de rosii dar cu o taietura nu asa de marunta cum scrie la carte. Dar in literatura de specialitate, exista si un nume atunci cand le tai ceva mai mari de 0,5 cm – la o dimensiune mai mare se numesc brunoise.
Alte recomandari
Retete delicioase cu legume
Reteta VIDEO
Concasse de rosii si tehnica lor de blansare- reteta scrisa
Ca de obicei, aici aveti atat reteta scrisa cat si cea video. Mai multe retet gasiti si pe canalul Youtube Casuta Laurei, va puteti abona dintr-un click aici si, daca vreti sa aflati imediat ce public ceva nou, puteti apasa si clopotelul penru a activa notificarile.
Instructiuni
Pregatim rosiile
- Umple o oala mare cu apa si pune-o la fiert.
- Intre timp, cu un cutit bine ascutit, crestam la baza rosiilor o cruce. O facem doar la suprafata, incercand sa nu taiem si pulpa ci doar coaja.
- Cand apa fierbe, se ia de pe foc si se scufunda rosiile in ea.
- Dupa 10 secunde, se poate deja verifica la o rosie daca pielita se indeparteaza usor. Daca nu, mai lasa-le pentru inca 10 secunde si verifica iar. Din experienta, timpul optim in care se blanseaza rosiile e de 30 secunde. O usoara curbare a liniilor taiate arata ca rosiile sunt gata.
- Intre timp, pregatim un bol cu apa rece in care punem si cuburi de gheata. Gheata e menita sa mentina temperatura apei foarte rece in timp ce noi punem in apa alimente fierbinti.
- Dupa 30 secunde, transferam rosiile din apa clocotita in apa rece, asta va stopa gatirea lor.
- Nu trebuie sa tinem rosiile in apa rece, asa ca putem incepe sa le despielitam imediat.
- Bucatile de rosii pot fi folosite intregi sau taiate si curatate de seminte.
Concasse de rosii
- Rosiile se taie pe lat si cu o lingurita se curata cu grija interiorul de seminte.
- Se feliaza apoi dupa dorinta, eu le-am taiat cubulete.
Utilizare concasse de rosii
- Rosiile blansate si concasse-ul de rosii se pot folosi intr-o mare variatate de mancaruri, de la supe si ciorbe la sosuri, paste, salate sau tocanite.