Ou posat – numit si ou romanesc VIDEO
Ou posat – cunoscut si sub numele de ou romanesc, o reteta simpla, rapida si gustoasa, perfecta pentru micul dejun si nu numai. Cum preparam un ou posat perfect.
Tocmai redactam reteta de la toast cu avocado si ou posat, cand m-a….lovit o revelatie….cum mi se mai intampla din cand in cand. Dom’le, am nu stiu cate retete cu ou posat, il fac destul de des si….inca nu am un tutorial pe blog despre cum sa faci un simplu ou posat. La drept vorbind, am avut acest gand de cateva ori. ”Cum iti iasa, draga, oul ala asa adunat in jurul galbenusului?” a fost cea mai frecventa intrebare, de multe ori pusa fata in fata, pe marginea fotografiilor de pe blog. Ei bine, am si eu niste mici secrete, care nu or sa mai fie secrete, ca vi le spun azi pe indelete, punct cu punct.
Eu si oul posat – o relatie complicata
Va spun drept, eu in copilarie uram oul tip ochiuri in apa. Ma gandeam zilele trecute de ce si mi-am adus aminte ca ouale posate facute de mama aveau un usor iz de otet. Nu stiu cat otet folosea dar se simtea. Cand a fost nevoie sa fac oua posate pentru reteta de Oua Benedict, sincer eram cam cu strangere de inima, convinsa ca o sa-l urasc, surpriza a fost cand am constatat ca e delicios si…nu are deloc gust de otet. reteta mea de Oua Benedict, pentru reteta vezi linkul de mai sus
De atunci il fac mereu, mai ales ca e mai dietetic decat cel prajit, poate fi mancat si asa simplu, fara alte farafastacuri dar se preteaza la o gramada de retete cum ar fi la oua turcesti cu iaurt, spanac cu ochiuri sau la toast cu avocado.
Secretele unui ou posat perfect
Pai, sunt cateva secrete -putine si bune.
- Oua (cat mai) proaspete
Daca vreti oua posate cu aspect de revista – stiti voi, din acelea de forma unei picaturi de apa, cu galbenusul invelit in albus, va trebuie oua proaspete. Cat mai proaspete.
Explicatie
Oul proaspat are un albus mai concentrat, mai greu ca greutate. Pe masura ce oul se invecheste, albusul incepe sa devina mai lichid, ca atare la posare va tinde sa fie mai imprastiat.
Cand vreau sa fac poze pentru blog, folosesc oua foarte proaspete, de la mama (care are gaini in ograda). Asa sunt sigura ca imi ies faine pentru poze frumoase. Altfel, daca imi gatesc un ou pentru micul dejun, folosesc ce ou sunt la indemana. Poate nu vor iesi totdeauna perfecte dar nici nu tin atat de mult la asta. De fapt, in video, folosesc un ou proaspat (cel stropit cu sos olandez) si unul mai putin proaspat, cel care arata ca un ochi prajit.
Truc – Pentru unul mai putin proaspat, cand il introduceti in vartjeul de apa, il puteti lasa putin sa se invarta dupa care sa il opriti brusc punand o spatula in cale si, oprindu-se brusc in obstacol, posibil ca albusul si galbenusul sa capete laolalta o forma mai compacta.
- Putin otet
Da, stiu, tocmai ce v-am povestit ca uram oul posat pentru ca cand il gatea mama, avea un usor iz de otet. Ei bine, eu pun maxim jumatate de lingura de otet si vreau sa va spun ca nu se simte. Se poate si fara dar e mai bine cu otet.
Explicatie
Otetul ajuta la stabilizarea albusul de ou in apa.
- O posare corect facuta
De fapt, vorbim aici de o tehnica culinara, posarea fiind gatirea alimentelor in lichid aflat chiar sub temperatura de fierbere. In nici un caz, nu punem ouale in apa clocotinda, daca fierbe, apa va sparge omogenitatea oului si il va imprastia in toata oala, intr-un mod deloc apetisant.
Truc 1– daca simtiti ca nu puteti stapani apa si puterea ei de fierbere si va e teama ca va da in clocot si va distruge bunatate de oua, puteti linistiti sa stingeti focul. Daca aveti doar trei – patru oua de facut, se vor face foarte bine si in apa fierbinte, luata de pe foc. Daca aveti mai multe oua, cat pentru o cantina, e suficient sa reincalziti din cand in cand, apa. A doua sugestie e probabil sa nu trebuiasca nimanui.
Truc 2 – Puteti controla temperatura apei, folosind un suport de aragaz din fonta, eu am doua si sunt foarte bune deoarece mentin o temperatura constanta sub vas si le folosesc ori de cate ori e nevoie de atentie la mentinerea unei temperaturi constante la gatit.
- Timpul corect de tinere al oului in apa
3 minute il tin eu. Acum oul va avea un galbenus moale, lichid si albus inchegat bine. Dar chestiunea asta e una personala. Puteti testa voi insiva ce consistenta preferati, incepand sa verificati oul de la minutul 2. Dupa trei minute, galbenusul va incepe sa se inchege. Notati intr-un caiet la ce timp are oul consistenta voastra preferata ca sa nu uitati pana la urmatoarea gatire. Nu uitati sa intrebati si familia cum il prefera.
Reteta VIDEO
Ou posat – cunoscut si sub numele de ou romanesc – reteta scrisa si VIDEO
De ce ouale posate se mai numesc oua romanesti, habar n-am. Cert este ca ele nu sunt doar apanajul bucatariei romanesti, ci este popular cam peste tot in lume. E si mai sanatos si mai dietetic gatit asa. Mai jos aveti reteta explicata pas cu pas atat in scris.
Reteta VIDEO o puteti vedea aici.
Daca nu v-ati abonat inca la canalul meu Youtube, o puteti face gratuit si fara nici o alta obligatie aici. Va astept cu drag.
Ingrediente
- 2 bucati ou 1 ou /portie
- 1/2 lingura otet sau suc de lamaie
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- apa cat sa acopere ouale
Instructiuni
- Punem intr-o oala apa la fiert, adaugam otet si sare.
- Cand apa incepe sa fiarba, dam focul mai incet si asteptam sa nu mai clocoteasca. Daca credeti ca nu puteti stapani temperatura, o puteti si lua de pe foc.
- Intr-un bol, spargem oul.
- Cand apa fierbe extrem de incet, cate o bolboroseala slaba la cate 5 secunde (in nici un caz sa fiarba tare), amestecam in apa cu un tel in forma de para ca sa formam un vartej.
- Dam drumul oului in mijlocul vartejului.
- Il gatim pentru 3 minute sau pana cand oul pluteste si albusul e gatit dar galbenusul inca e moale. Consistenta de albus inchegat si galbenus moale o obtineti in 3 minute.
- Scoatem oul cu o spumiera, apa scurgandu-se pe langa ou prin gauri.
- Punem oul pe farfurie si asezonam cu sare si piper.
- Se serveste imediat. P.S. – daca nu vreti sa il mancati imediat ce e gata, cititi musai notitele de mai jos.
Notes
Nutrition
Foarte sanatos, rapid si nutritiv acest ou posat, numit si ou romanesc!