| |

Supa baza de pasare (fond alb de pui, stock, supa concentrata)

Supa baza de pasare (pui, gaina, cocos, rata, gasca, curcan etc.) denumita si fond alb, stock sau supa concentrata este un lichid foarte concentrat folosit pentru a imbogati gustul a multe si diverse mancaruri.

Aceasta postare poate contine linkuri afiliate, parerile exprimate de mine sunt insa obiective si prezentate cu buna credinta.

Aceasta supa baza este varianta  făcută în casă, naturală și mult mai sănătoasa a exagerat de mult uzitatelor la noi cuburi concentrate de…pui, legume, vita. Prima oara am auzit de supa baza in emisiunile lui Jamie Oliver care avea genul asta de supe chiar din comerț, ambalat la cutii. La noi, genul asta de supa nu se găsește decât sub forma cuburilor pe care, personal, nu le recomand din cauza E-urilor nesănătoase pe care le conțin. În schimb vă propun să le gătim împreună în casă, intr-o cantitate mai mare pe care s-o portionam si s-o pastram la congelator, la indemana.

Oricum, la mine a durat ceva pana m-am hotarat sa prepar prima oara o supa baza (desi – o sa vedeti – e nimica toata) si am facut-o mai mult pentru sotul meu caci se plangea ca mancarea mea nu are asa gust intens ca la mama lui si asta pentru ca eu nu foloseam vegeta. Al doilea motiv care mi-a dat un imbold serios au fost copiii, incepusem diversificarea si imi doream sa le dau mancaruri care sa aiba gust.

A durat ceva timp si sa gasesc retete si sa ma informez. La inceput, foloseam supa clara de pui din aceea normala. In Romania supele baza sunt gatite mai ales la restaurant si foarte rar in bucatariile normale. Intr-un final, am aflat tot ce vroiam din cartile de bucate straine.

Ce vreau sa subliniez este ca nici o reteta din zona asta nu e batuta in cuie. Se pot adapta usor propriului gust adaugand sau eliminand ingrediente, fierband mai mult sau mai putin (asta e important in special la cat de concentrat e gustul) sau degresand (ori ba) supa la final.

Supa baza de pasare si  nu numai – cateva principii generale

  • Carnea cea mai potrivită pentru supa bază nu este cea mai scumpă carne – dimpotrivă, aici se recomandă a folosi spinări, aripi, gâturi. Acestea conțin oase și țesut conjunctiv care va imbogati supa baza cu muuulta gelatina. Oasele contin foarte mult colagen, minerale si aminoacizi care, in timpul fierberii, trec in lichidul de ciorba si dau acea savoare nutritiva transformandu-le, de asemenea, in adevarate alimente medicament. Tacamurile de pui ofera, in cea mai mare parte, aceste beneficii si sunt mult mai ieftine decat daca folositi doar pulpe de pui sau chiar si un pui intreg.
  • Un truc foarte ieftin și la îndemână este sa congelati oase de cate ori aveti posibilitatea – fie ca sunt oase crude de la carnea pe care tocmai ati dezosat-o, fie ca sunt oase gatite deja. Congelatile imediat ce le-ati scos din carne ca sa le puteti folosi proaspete la urmatoare pregatire a unei portii de supa baza. Cand aveti minim un kilogram de oase si resturi adunate la congelator sunteti gata pentru a gati  noua portie fara mari cheltuieli si eforturi.
  • Mirepoid este un termen francez care desemnează o combinație de legume aromatice (raportul este de două părți ceapă la o porție morcov și o parte țelină) care dau o aroma gustoasa si subtila supelor, tocanitelor sau preparate inabusite. Prin fierbere de obtin arome discrete, daca vreti ca aromele si gustul sa fie mai pregnante, caliti-le inainte de a le fierbe in putin ulei sau unt pana se inmoaie.
  • Bouquet garni sunt o combinatie de verdeturi – patrunjel, cimbru, alte plante aromatice pe care le legam laolalta inainte de a le adauga in supa pentru a le putea scoate usor ulterior.
  • O supă bază bună se obține cu ingrediente bune – carne proaspătă, legume coapte (nici prea tinere nici răscoapte), crescute cât mai natural.
  • Cea mai potrivită oală este una cu capac, adâncă și nu foarte largă.
  • Atât carnea cât și legumele trebuie să fie permanent scufundate în lichid.
  • E obligatoriu să punem apă rece peste carne la inceput pentru că anumite proteine, mai ales albumina se dizolvă numai în apă rece. Dar când apa începe să fiarbă pe foc, albumina se solidifică sub forma acelei spume ce o vedem ridicându-se la suprafață antrenând în acea rețea și alte impurități. Eu nu arunc niciodată prima apă în care a fiert puiul, mi se pare o operațiune aiurea care doar sărăcește supa de elemente nutritive. Albumina e doar inestetică, în nici un caz nu e periculoasă. Dacă punem apă caldă peste carne, albumina va provoca o supă neclară dar asta nu înseamnă că e toxică ci doar inestetică.
  • Pentru a obtine un font cât mai curat, eliminăm impuritățile, spumuind suprafața supei cu o spumieră (eu, de multe ori, folosesc pentru asta o sită de ceai) și îndepărtăm cu răbdare acele impurități până când spuma nu se va mai forma.
  • Supa bază se gătește la foc mic, în clocote domoale, puțin intense. Fiert în clocote mari, aspectul supei bază se va tulbura și va fi mai puțin apetisant.
  • Timpul de fierbere pentru o supa baza difera de la caz la caz, aveti totusi grija sa nu depasiti. Gatite conform timpilor din retete, ingredientele sunt fierte pana isi lasa gustul in supa dar depasirea acestor timpi poate duce la un gust amar care va strica bunatate de fond.

Supa baza de pasare – câteva observatii si notiuni gastronomice

Conform Cook`s Book, carnea si oasele folosite la supa baza de pasare pot fi coapte la cuptor inainte sau nu. Daca vor fi coapte, supa rezultata va avea un gust mai intens si va fi mai colorata. Eu nu le-am copt, in acest caz obtinem o supa concentrata de culoare mai deschisa, cu aroma mai putin intensa si ceva mai tulbure – acesta cu oase necoapte e un fond alb, cel cu oase coapte e un fond brun. Simplu, nu?

Supa baza de pasare – reteta printabila, detaliata

Fond alb de pasare

Supa concentrata pentru maxim de gust in orice mancare
Laura
timp de pregatire 10 minutes
timp de gatire 2 hours
timp total 2 hours 10 minutes
cantitate 6 portii

Ingrediente

  • 2,5 kg carne de pui
  • 2 bucati morcovi medii
  • 1/2 bucata telina
  • 2 bucati ceapa medie
  • 1 frunza dafin uscata
  • 1 lingurita piper negru boabe
  • 1 manunchi bouquet garni cu cateva frunze de patrunjel si telina legate laolalta

instructiuni

  • Intr-o oala de 10 litri, punem bucatile de pui si adaugam apa cat sa le acopere cu 2 – 3 cm.
  • Lasam sa fiarba la foc mic.
  • Spumam cu un polonic sau o spumiera deasa.
  • Adaugam legumele, dafinul, piperul, dam focul incet si lasam sa fiarba in jur de doua ore.
  • Transferăm totul intr-o cana mare gradata termorezistenta, un castron sau alta oala strecurand printr-o sita tapetata cu tifon. Nu presam resturile, le lăsăm doar să se scurgă natural.
  • Adunam grasimea daca folosim fondul imediat sau lasati fondul la racit complet (intr-o baie de gheata) Inainte de a-l transfera in recipiente inchise ermetic.
  • Tineti la frigider cel putin 8 ore pentru a permite grasimii sa se acumuleze la suprafata.
  • Cu cat fondul fierbe mai mult cu atat va avea gust mai puternic. Se fierbe 1 ora  1/2 pentru supele de legume sau alte mancaruri delicate (inclusiv sosuri albe) si maxim 2 ore 1/2 pentru sosuri si supe mai robuste. Atentie! Nu depasiti timpul maxim de fierbere, supa va capata un gust amar si o culoare gri, neapetisanta.
  • Degresarea fondului este opțională. Îl puteți păstra (dar va adauga la mancarea folosita un plus de grasime) sau puteti aduna grasimea solidificata inainte de folosirea sau punerea la pastrare a fondului.

Asteptam sa se intareasca……

Yep, s-a gelifiat hotărât…..

Am degresat-o și e gata de congelator.

Poate de tenteaza

5 Comments

  1. 5 stars
    Super idee. O sa o aplic si eu. Am incercat ceva asemanator in post, foloseam o supa in care am fiert muulte legume,ca sa dau anume acel „gust mai intens mancarii. Treaba cu vegeta (cea din comert) imi suna cunoscuta :)))

  2. Da, eu la inceput foloseam supa simpla, nu stiam de cea concentrata dar de cativa ani, am invatat-o si pe asta :))). Stai pe aproape ca urmeaza alte retete pe tema, vreau sa incerc toate variantele de supe cponcentrate facute in casa :)). Pe unele le testez prima data acum.

  3. 5 stars
    Wow ce idee geniala. Sunt un adept al supelor si chiar o sa incerc cu cea mai mare placere in acest weeekend ! Cred ca este foarte delicioasa !

  4. 5 stars
    Bună Laura. Cum e mai ok de depozitat supa în congelator? În recipiente de plastic, sau poate pungi să ocupe mai puțin spațiu? Cam ce perioadă se poate depozita să fie ok? Mersi!

  5. Eu o congelez in pungi, le-am mai congelat si in borcane dar in pungi ocupa mai putin spatiu. O legi bine la gura pungii sa nu se verse. Daca sta in compartiment si nu se dezgheata din accident, o poti tine si 6 luni. Peste 6 luni, isi mai pierde din calitati, 6 luni e perioada ideala.

5 from 3 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *