Tiramisu, reteta clasica italiana, rapida si fina VIDEO

Tiramisu, reteta clasica italiana, rapida, usor de preparat si cu o textura foarte fina

Tiramisu, un clasic al bucatariei italiene, un tort fara coacere cu piscoturi mascarpone si cafea, usor de facut si extrem de delicat.

tiramisu la farfurie

Tiramisu este un desert italian clasic cu o textură cremoasă și un gust intens de cafea. Și cel mai bun lucru? Este ușor de preparat, fără a necesita coacere! Combinația perfectă de piscoturi îmbibate în cafea, crema pasteurizată de gălbenușuri și brânza mascarpone creează o experiență culinară de neuitat.

In primul rand, hai sa vedem de unde aceasta denumire …Tiramisu. Nimic mai simplu, in italiana cuvantul de origine al acestei bunatati este tirami sù care inseamna “ridica-ma”. Si, clar, aceasta reteta ne ridica moralul ori de cate ori avem fericirea de a o savura. Intai prin gustul ei delicios si delicat si apoi pentru ca nu cere deloc efort pentru a o prepara si este la indemana oricui. Interesant este ca aceasta denumire dateaza cam din anii 70, deci nu de mult. Cu alte cuvinte, denumirea retetei este destul de noua dar reteta ca atare are deja o vechime onorabila.

Scurt istoric al unui celebru desert

Originea retetei coboara pana in Toscana secolului VXI cu ocazia vizitei marelui duce  Cosimo al III-lea de Médicis care l-a indragit asa demult incat la servit si promovat la toate banchetele ce le-a prezidat din acel moment incolo. Si cu ceva succes se pare, intrucat prin secolul XVIII, acest tort era deja foarte popular. Bineinteles aceasta nueste singura varianta a povestii dar mie – ca fana a familiei de Medici, generoasa finantatoare a artei – mi-a sunat foarte bine.

Cateva detalii importante

Ca orice reteta italiana care se respecta, Tiramisu isi trage savoare din ingrediente putine si proaspete.

Piscoturile

Pe post de blat, folosim piscoturi de sampania sau piscoturi Savoiardi pe care ii gasim la magazin dar care se pot face si in casa daca va ambitionati putin.

Crema mascarpone

Mascarpone este o branza preparata din lapte de vaca, avand o consistenta foarte untoasa si un gust neutru. Aceste trasaturi ale ei o fac perfecta pentru prajituri, necesitand minim de efort cu un rezultat delicios.

Cafea espresso si lichior

Pentru aromatizare folosim espresso in care turnam 2 – 3 linguri de lichior (dupa gust). Lichiorul traditional pentru Tiramisu este cel tip Amaretto.

Bineinteles, puteti pune ce arome va sunt pe plac. La noi in familie preferam romul veritabil. Pentru o vreme, cat au fost baietii mici, am inlocuit romul cu esenta dar mai nou ne-am intors la deliciosul gust de rom veritabil.

Galbenusurile

In reteta originara, crema contine si oua, eu folosesc doar galbenusurile. Si da, in varianta originara se pun galbenusuri crude. Normal, aceste galbenusuri pentru a preveni o intoxicatie alimentara, ar trebui sa fie cat mai proaspete.

In ziua de azi, multa lume este reticenta la ideea de a consuma ou crud, motiv pentru care in aceasta varianta v-am propus si aratat cum sa pasteurizati ouale, gatindu-le la abur si le vom face astfel mai sigure pentru consum. Dar cum deja v-am mai spus, in cazul retetei tiramisu, aceasta pasteurizare nu este obligatorie.

Oricum, indiferent daca aveti sau nu crema de galbenusuri pasteurizata e musai sa amestecati bine cele doua ingrediente pana cand zaharul este topit si compozitia capata o textura omogena.

Un tort foarte usor de facut cu un gust delicios si foarte fin, vi-l recomand calduros

Deci, ce mai așteptați? Încercați această rețetă delicioasă de tiramisu și bucurați-vă de o felie de paradis italian chiar acasă!

Alte retete italiene de incercat

Salata Panzanella

Lasagna cu carne tocata

Vinete a la parmigiana

Reteta video

Tiramisu, reteta clasica italiana, rapida si fina VIDEO

Timp de preparare 30 de minute Timp de coacere, fierbere, prăjire 10 minute Timp de odihnire 120 de minute Total timp 2 ore 40 de minute Dificultate: Începător Temperatură de preparare: 373  °C Porții: 8 Cel mai bun anotimp: Vară

Descriere

Tiramisu, reteta clasica italiana, rapida, usor de preparat si cu o textura foarte fina

Ingrediente

Cooking Mode Disabled

Instructiuni

Crema de galbenusuri

  1. Separ 4 galbenusuri de albusuri.

  2. Pun bolul cu cele 4 galbenusuri deasupra unei bai de abur.

  3. Peste galbenusuri adaug zaharul.

  4. Cu un tel amestec constiincios si observ cum compozitia se omogenizeaza pe masura ce creste in temperatura.

  5. Dupa ce o iau de pe aburi, las compozitia sa se racoreasca putin.

  6. Cand crema de galbensuri are coborat aproape de temperatura camerei, o turnam treptat peste crema mascarpone pregatita intr-un alt bol.

    Crema mascarpone trebuie sa fie la temperatura camerei atunci cand adaugam peste ea crema de galbenusuri.
  7. Amestecam cu un tel pana se omogenizeaza suficient.

Pregatim piscoturile

  1. Mai pregatesc si niste cafea espresso, o torn intr-un bol in care adaug si o esenta de rom.

    Daca aveti la indemana, va recomand calduros sa adaugati chiar rom veritabil
  2. Inmoi fiecare piscot in cafea pe ambele parti,

    Inmuiati-l doar pret de 1 - 2 secunde altfel piscotul are tendinta de a absorbi mult prea mult lichid.

Asamblare Tiramisu

  1. Asez un prim strat de piscoturi pe baza unui vas Jenna.

    Am rupt niste piscoturi pentru a acoperi pentru a acoperi pe latime restul spatiului.
  2. Peste piscoturi, am intins o treime din crema de mascarpone.

    Lucrez cu miscari foarte fine deoarece piscoturile peste care intind crema au o textura extrem de fragila.
  3. Dupa ce am intins uniform primul strat de crema, mai adaug un strat de piscoturi peste care intind inca o treime din crema.

  4. Adaug un al treilea strat de piscoturi peste care intind si nivelez restul de crema mascarpone.

  5. Acoperim tortul ermetic si-l punem la frigider pentru cel putin doua ore.

    Ideal ar fi sa-l lasam sa se aseze la frigider peste noapte.
  6. Inainte de a-l servi,
    presaram pe deasupra, intr-un strat subtire, pudra de cacao.

  7. Feliez, si il savuram cu mare placere.

Informații nutriționale

Mărime porție 100 g

Porții 8


Cantitate pe porție
Calorii 373.9kcal
Valoare zilnică % *
Total grăsimi 26.6g41%
Grăsimi saturate 15.8g79%
Sodiu 0.3mg1%
Total carbohidrați 18.7g7%
Fibre în regimul alimentar 0.2g1%
Zaharuri 22.5g
Proteine 5.2g11%

* Valorile zilnice în procente se bazează pe un regim alimentar de 2.000 de calorii. Valoarea ta zilnică poate fi mai mare sau mai mică, în funcție de caloriile de care ai nevoie.

Cuvinte cheie: tiramisu, tiramisu reteta, tiramisu cu crema mascarpone si galbenusuri
Add a review

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Add a question

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *