Vinete parmigiana, mancare de vinete cu parmezan in stil italian VIDEO
Vinete parmigiana – cunoscută și ca Parmigiana di Melanzane sau Melanzane alla Parmigiana – o rețetă clasică italiană, mâncare de vinete tăiate felii, date prin făină, prăjite după care așezate în straturi, în alternanță cu sos de roșii și brânză, totul gătit la cuptor.
reteta video
Parmigiana este una din cele mai simplă mâncare de vinete pe care o puteți pregăti vara. Folosim ingrediente proaspete și de calitate și atunci gustul final nu are cum să fie decât delicios. Singurul defect pe care eu l-am detectat este că pentru finalizarea ei este nevoie de cuptor – ceea ce, să fim sinceri, în zilele toride de vară, cam evităm pe cât se poate. Metoda mea de a mă descurca în aceste zile este fie să aștept niște zile răcoroase ca să pregătesc câte o rețetă ce necesită cuptorul aprins. Asta este o variantă. A doua – cea de care mă folosesc cel mai des – necesită nițică organizare Pregătesc respectiva mâncare cu o seara înainte, o bag la frigider, a doua zi mă trezesc foarte devreme cât e încă răcoare, fac focul în cuptor și o gătesc. Așa procedez vara ori de câte ori ne vine chef de o prăjitură sau de o lasagna.
Scurt istoric …
Rețeta este una veche, atât de veche încât originile ei se pierd în istorie. Nu este clar stabilit nici măcar cărei regiuni să îi conferim titlu de creator al rețete. Există versiuni ale rețetei în mai multe zone ale Italiei. De pildă, în Sicilia și Apulia, se folosește brânză uscată de capră, o specialitate cunoscută sub denumirea de Pecorino. La Napoli, Pecorino este înlocuit cu mozzarella. În alte regiuni, se mai adaugă zuchini sau anghinare. Ori amândouă.
Ce mi se pare mie cert, este că avem aici o mâncare tipic țărănească, gătită cu ingrediente simple și la îndemână în orice gospodărie din Peninsulă. Adică o mâncare tipică bucătăriei italiene unde simplitatea și calitatea ingredientelor sunt punctul forte al oricărei rețete.
Să vorbim puțin despre ingrediente….
Vinete
Știați că, din punct de vedere botanic, vinetele sunt fructe? Mai mult, face parte din familia solonaceelor din care fac parte cartoful sau ardeiul dar și flori ornamentale ca regina nopșii sau petunia hibridă. Pulpa vinetelor contine mult aer si multa apă. Din cauza texturii de burete, ea tinde să absoarbă foarte mult din lichidul în care e gătită. Ca să evităm să absoarbă ulei în exces, există o solușie foarte simplă: după ce o feliem, e recomandat să o sărăm și lăsăm să acționeze – feliile de vinete se vor înmuia, se va extrage apa din ele și, al treilea efect benefic de care vă vorbeam deja, este că se va reduce cantitatea de ulei pe care vânăta tinde să o atragă atunci când o gătim direct fără să o deshidratăm înainte. Sarea poate masca și gustul nițel amar pe care îl poate avea vânăta – un efect secundar binevenit.
Brânza
Eu am folosit mozarella maturată dar puteți folosi cam orice brânză care se poate topi și întinde.
Sosul de roșii
Sosul de roșii poate fi preparat atât din roșii proaspete curățate de pieliță și zdrobite dar, dacă nu aveși la îndemână roșii proaspete, puteți folosi foarte bine și conserve – mai ales din acelea cu bucăți de roșii în ele.
Alte retete din bucataria italiana
Parmigiana, mancare de vinete in stil italian – reteta scrisa
Nu uita ca te aștept si sa te abonezi si pe canalul Youtube Căsuța Laurei, e simplu, dai click aici si s-a rezolvat. Pentru a afla imediat ce public ceva nou, apăsați si clopoțelul, astfel vei fi notificat ori de cate ori public ceva nou.
Vinete parmiggiana
Equipment
- 1 tigaie antiaderenta
Ingrediente
- 800 g vinete pentru 2 straturi de vinete – 1, 2 kg vinete pentru trei straturi
- 2 – 3 linguri faina
- 6 linguri ulei de masline
- 300 g mozzarella
- 200 g parmezan ras
- 800 g roșii curățate și tăiate cubulețe – ce cantitate de vinete folosiți, folosiți tot atâtea roșii
- 2 – 3 căței usturoi zdrobiți
- 1 bucată ardei iute
- 2 – 3 bucăți frunze de busuioc
- sare
- piper
- 300 g pesmet opțional
instructiuni
Pregătim ingredientele
- Dacă folosim roșii, le decojim conform instrucțiunilor de aici și, fie le zdrobim rapid într-un blender, fie le tăiem cubulețe.
- Curățăm cățeii de usturoi și îi zdrobim într-un mojar sau într-o presă de usturoi.
- Răzuim mozzarella si radem fin parmezanul.
- Spăl vinetele, le decojesc și le tai rondele groase de circa 5 – 6 mm. Vinetele se pot tăia felii sau pe lung.
- Pun feliile tăiate pe un grilaj si le săreza-le si le las să se scurgă pentru circa o oră.
- Scoate-le pe hartie absorbanta și tamponați fiecare felie în parte pentru a îndepărta excesul de umiditate.
Prăjim feliile de vinete
- Pun într-un bol 2 – 3 linguri de făină și trec prin ea fiecare felie de vânătă, scuturand usor excesul.
- Într-o tigaie încăpătoare, am încins câteva linguri de ulei și am prăjit feliile de vinete pe rând până se fac aurii pe ambele părți. Nu înghesui prea multe felii în tigaie, atunci mai degrabă vor ajunge să fiarbă în suc propriu decât să se prăjească.
- Vinetele prajite le scot pe o tava tapetata cu servetele de hartie absorbante care ne vor scăpa de excesul de grăsime.
Sosul de roșii
- Într-o tigaie încăpătoare, incing 3 – 4 linguri de ulei.
- Adaug cei doi catei zdrobiti de usturoi si cateva frunze de busuioc.
- Călim pentru 1 – 2 minute la foc potrivit pentru a-si elibera aroma.
- Adăugăm roșiile zdrobite și le gătim pe foc potrivit până când scade.
Asamblare vinete alla parmigiana
- Aprindem cuptorul și îl încălzim la 180 °C
- Intr-o tava Jena cu dimensiunea de 13/24 cm, ung baza generos cu sos de roșii – o treime din cantitatea de sos.
- Pun primul strat de vinete (jumătate din cantitate), așezate ușor încălecate, un strat de mozzarella, parmezan și sos de roșii.
- Pun un al doilea rând de vinete (cealaltă jumătate), parmezan ras si sos de roșii – – o treime din cantitate. Mai ales sos de roșii păstrați pentru un strat final.
- Am mai presărat un strat de mozzarella.
- Peste mozzarella pun din loc în loc insulițe de sos de roșii.
- Ultimul strat este de parmezan, întins pe toată suprafața vasului.
- Dăm la cuptor, la foc potrivit, pentru circa 30 de minute până se topește mozzarella iar deasupra se rumenește frumos.
Servire
- După ce scoatem de la cuptor, lăsăm circa 20 de minute să se așeze. Nouă ne place cel mai mult servită călduță la temperatura camerei dar este bună și rece – mai ales că, dacă stă puțin, dezvoltă o savoare specială.
Notite
- În loc de făină, putem folosi pesmet prin care să trecem feliile de vinete înainte de a le prăji.
- Cantitatea de vinete poate varia in functie de dimensiunea vasului dar si de numarul de straturi pe care vrem sa-l adaugam la parmigiana noastra. Pentru a fi siguri ca va ajunge cantitatea pe care o aveti, asezati feliile de vinete abia taiate in vas si vedeti daca va ajung. Eu am pus doua straturi – daca mai vreti sa puneti un strat in plus, va trebui sa recalculati si restul ingredientelor cu o treime in plus, fata de ce aveti deja la ingrediente.
- Poti folosi cascaval in loc de parmezan.
- lângă o baghetă crocantă
- cu pâine prăjită
- orez gătit simplu
- mămăliguță
Savuroasă această mancare de vinete parmigiana, va astept cu impresii după ce incercati reteta.