Pilaf de orez cu pui, 4 secrete pentru cel mai bun pilaf cu pui VIDEO
Savuros pilaf de orez cu pui, rețeta explicată pas cu pas, simplu de făcut, clasică, preparată la cuptor. Cu ingrediente la îndemână, ieftine, gust delicios. Cum preparăm cel mai bun pilaf de orez cu pui?
reteta video
Rețeta de orez cu pui este una foarte iubită la noi în familie. Și e atât de simplu de făcut. E rețeta ideală dacă ai și alte treburi prin casă căci în mare parte se gătește singură la cuptor. Iar pentru reușită nu trebuie decât să știm câteva secrete care sunt, de fapt, izvorâte din cunoașterea ingredientelor pe care le folosim și folosirea lor optimă.
Ce ingrediente folosim
Orezul
Structura biologica a orezului
Orezul este bobul unei plante pe numele ei Oryza sativa. Când îl culegem, e învelit într-o coajă protectoare pe care, dacă o dăm la o parte, obținem orezul brun. Aceste este compus din trei părți:
- tărâța ce cuprinde celule bogați în uleiuri esențiale și enzime
- germenul
- endospermul
Când vine vorba de orez, e musai să știm să alegem cel mai potrivit tip de orez pentru mâncarea pe care trebuie să o facem.
Totul se reduce la cele două componente de amidon ale orezului: amiloza și amilopectina. Acestea două dau textura finală a orezului.
Orezul cu bob lung are 22% amiloză și 8,5% proteină. Cu cat are mai multă amiloză și conținut mare de proteină cu atat orezul are o textura mai pufoasă, ușoară, cu boabele separate.
Orezul conținând mai puțină amiloza tinde să creeze un sos cremos – acea mâncare delicioasă numită risotto. Orezul cu bobul lung se umflă și se gătește la 70 grade C, temperatura mai mare decât cere orezul cu coc mic. Orezul cu bob lung are nevoie de mai multă apă că să se gătească. Cea mai bună varianta de a găti orezul cu bob lung mai ales in pilaf este într-un vas acoperit într-o cantitate măsurată de lichid. Acoperirea asigura că lichidul nu se evaporă și că in final va fi absorbit de orez. Dacă prea multă apă se evaporă, orezul se va arde înainte de a deveni moale.
Inmuiem sau nu orezul inainte?
Când eram mică, mama obișnuia să înmoaie orezul înainte de a-l găti. La început, făceam și eu așa dar, sincer, între timp am renunțat. Foarte rar o mai fac și asta doar când o cere rețeta în mod expres.
Când înmuiem orezul, clar timpul de gătire al acestuia este mult diminuat. Ceea ce se întâmplă însă este că timpul necesar pentru un orez perfect gătit devine imprecis și, de cele mai multe ori, vom avea un orez gătit prea mult, cu un aspect… explodat.
Prin înmuiere, orezul absoarbe prea multă apă. Și în fond, orezul, mai ales cel de calitate chiar nu ia mult timp să îl gătim și de obicei avem clar precizat pe pachet cât timp durează.
IMPORTANT
Când facem pilaf, adăugăm doar atâta apă încât atunci când e gata orezul e perfect gătit și moale. O oală acoperită este esențială aici. Fără un capac ermetic, apa se va evapora din oală înainte să apuce să fie absorbită de orez iar orezul se va arde înainte de a se găti.
Cel mai ușor să măsurăm apa este să punem orezul într-o cană și apoi în aceeași cană, punem și apă. Trebuie 3 căni de apă la 1 cană orez – din ce am măsurat eu, asta înseamnă 700 ml.
Cel mai ușor este să alegeți de pe piață un orez care vă place și să experimentați asupra cantității ideale de apă pe care acel orez o cere ca să se gătească perfect. Așa veți ști – după una două încercări – cantitatea exactă de apă necesară că să iasă totul perfect.
Clătim orezul?
Din start va spun că eu nu o fac dar nici nu e ceva greșit dacă voi o faceți. Clatind orezul într-o sită în mai multe ape până rămâne limpede, va face să avem un orez frumos, separat bob cu bob.
Sotarea pentru câteva minute va da orezului cu ceapă un plus de gust și savoare.
Carnea de pui
Pentru genul acesta de rețetă prefer, de obicei, pulpele. Se poate folosi și pieptul de pui și încă cu rezultate foarte delicioase. Prefer să gătesc carnea fără piele și să o călesc nițel înainte de a o amestecă cu orezul. Aripioarele merg și ele cu orezul dar ar arată ciudat amestecate în orez. Mai bine – zic eu – le gătim la grătar pe aragaz și le adăugăm la final pe farfurie să le servim alături de orez.
Legumele
Pentru pilaf folosesc cele mai comune legume. Ceapă, ardei, morcov, mi se par cele mai potrivite. Nici ciupercile nu sunt de lepădat. Normal că puteți jongla și varia cu ingredientele aici și în funcție de preferințe și de sezon.
idei de retete
Alte retete recomandate
Pilaf de orez cu pui, rețeta scrisa
Rețeta are și VIDEO deci avem ocazia să gătim împreună cot la cot. Te-ai și abonat, da? Dacă nu, atunci da click aici și se rezolva cât ai zice pilaf.
Pilaf de orez cu pui
Ingrediente
- 150 g orez cu bob lung
- 500 g pui pulpe sau piept de pui fără piele și oasele eliminate
- 1 ceapă mare sau două mai mici
- 1 ardei mare, roșu sau 2 – 3 linguri pastă de ardei
- 1 morcov mărime medie
- ulei
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- apa la 1 măsură orez 3 măsuri apă
instructiuni
- Începem prin a aprinde cuptorul, îl încingem la 180°C.
Pregătirea puiului
- Pentru patru porții, avem nevoie de 500 g carne dezosata, eu folosesc pulpe, puteți folosi și piept sau inimi și pipote de pui.
- Am eliminat pielea și osul și am tăiat pulpa bucăți cât să poată fi luată ușor în furculiță.
- Am încins trei linguri de ulei într-o tigaie antiaderentă, am adăugat puiul și l-am gătit circa 5 minute până își schimbă culoarea, amestecând des cu o lingură de lemn. Bineînțeles, puteți pune puiul direct în oală cu orez dar eu una prefer să îl călesc înainte pentru că dezvoltă o textura și un gust aparte care vor îmbogăți în final pilaful.
Pregătirea legumelor
- Am curățat cele două cepe și le-am tăiat mărunt.
- Dacă folosiți ardei roșu, îndepărtăm cotorul și semitnele din interior iar pulpa o tăiem cubulețe.
- Morcovul l-am tăiat la extremități, l-am curățat, apoi l-am dat pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Călirea legumelor cu orezul și carnea
- NOTĂ! Eu nu am clătit orezul ci l-am pus direct în mâncare. Voi îl puteți clăti dacă vreți, îl puneți într-o sită și îl treceți prin apă curată. Prin spălare, amidonul de pe orez se va spală iar rezultatul că fi că boabele de orez vor fi mai separate. Dar mie una îmi place pilaful ușor legat, textura aceea îmi aduce aminte de mâncarea bunicii mele de aceea prefer să nu clătesc.Și legumele sunt curate și pregătite, o dată ce ne-am apucat de pilaf, trebuie să avem totul la îndemână.
- Într-o oală încăpătoare de fontă, am încins 3 linguri ulei și am adăugat ceapă, puțină sare, gătind-o la foc potrivit circa 7 – 8 minute fără a o lasă să se rumeneasca.
- În acest moment am adăugat ardeiul sau pasta de ardei (ce aveti), am mai gătit 1 minut – două și am adăugat și morcovul. În timp ce se călește, morcovul ras eliberează betacarotenul, un pigment organic colorând uleiul într-o frumoasă nuanță portocalie.
- Am amestecat des că să nu se ardă, când morcovul s-a înmuiat, punem și orezul.
- Când orezul călit câteva minute capătă un aspect mat, e momentul să adăugăm carnea de pui, mai amestecăm puțin pentru omogenizare, am pus și o linguriță mică de sare și puțin piper.
- Am măsurat trei măsuri apă la o măsură de orez, eu am pus acea apă măsurată și am încălzit-o până la punctul de fierbere și abia apoi o voi adauga peste orez, astfel nu va mai fi nevoie să așteptăm ca lichidul din oală să atingă punctul de gătire.
- Punem capacul ermetic și băgăm totul în cuptorul preîncălzit. Este foarte important că vasul să fie cât mai ermetic acoperit, astfel lichidul din oală nu se va evaporă și va fi acolo pentru a fi absorbit de orez.
- Cât timp pilaful a fost la cuptor, am tăiat și frunzele de la o legătură de pătrunjel verde.
Odihnirea pilafului și servirea
- După 45 de minute, pilaful nostru cred că este gata.
- Îl scot de la cuptor, înlătur capacul cu grijă, să nu mă ard de la aburii din oală.
- Ce trebuie să mai facem acum, este să îl răscolim ușor cu o furculița și să îl mai lăsăm timp de 15 minute să stea la temperatura camerei, timp în care orezul va continuă să absoarbă lichidul rămas în oală.
- Pilaful nostru de orez cu pui merge de minune cu niște murături acrișoare alături sau cu o salată verde proaspătă.
Sper că veți încerca rețeta de orez cu pui și legume, este o rețeta excelentă de pilaf de orez cu pui, musai să reveniți după ce o încercați și să va spuneți impresiile!