NOTĂ! Eu nu am clătit orezul ci l-am pus direct în mâncare. Voi îl puteți clăti dacă vreți, îl puneți într-o sită și îl treceți prin apă curată. Prin spălare, amidonul de pe orez se va spală iar rezultatul că fi că boabele de orez vor fi mai separate. Dar mie una îmi place pilaful ușor legat, textura aceea îmi aduce aminte de mâncarea bunicii mele de aceea prefer să nu clătesc.Și legumele sunt curate și pregătite, o dată ce ne-am apucat de pilaf, trebuie să avem totul la îndemână. Într-o oală încăpătoare de fontă, am încins 3 linguri ulei și am adăugat ceapă, puțină sare, gătind-o la foc potrivit circa 7 - 8 minute fără a o lasă să se rumeneasca.
În acest moment am adăugat ardeiul sau pasta de ardei (ce aveti), am mai gătit 1 minut - două și am adăugat și morcovul. În timp ce se călește, morcovul ras eliberează betacarotenul, un pigment organic colorând uleiul într-o frumoasă nuanță portocalie.
Am amestecat des că să nu se ardă, când morcovul s-a înmuiat, punem și orezul.
Când orezul călit câteva minute capătă un aspect mat, e momentul să adăugăm carnea de pui, mai amestecăm puțin pentru omogenizare, am pus și o linguriță mică de sare și puțin piper.
Am măsurat trei măsuri apă la o măsură de orez, eu am pus acea apă măsurată și am încălzit-o până la punctul de fierbere și abia apoi o voi adauga peste orez, astfel nu va mai fi nevoie să așteptăm ca lichidul din oală să atingă punctul de gătire.
Punem capacul ermetic și băgăm totul în cuptorul preîncălzit. Este foarte important că vasul să fie cât mai ermetic acoperit, astfel lichidul din oală nu se va evaporă și va fi acolo pentru a fi absorbit de orez.
Cât timp pilaful a fost la cuptor, am tăiat și frunzele de la o legătură de pătrunjel verde.