paine de casa feliata
Rețeta detaliată de pâine de casă fără frământare
paine de casa feliata

Paine fara framantare, pâine de casă, rețeta simplă, cu minim de efort din partea noastră, toată operațiunea de frământare se bazează pe chimia naturală a ingredientelor, noi doar dându-le timpul necesar să își desăvârșească magia apoi coaptă în oală închisă ermetic.

pâine fără frământare

Într-o vreme, aveam în casă o mașină de pâine dar s-a stricat destul de repede și am cam lăsat-o baltă cu subiectul pâine făcută in casă.

Motivul principal a fost lipsa de timp, doi copii mici, casă mare de întreținut, un job pe lângă plus blogul de față că hobby, chiar nu aveam timp pentru o rețeta așa laborioasă precum cea de pâine. Adevărul este că genul ăla de rețetă cere nițică disponibilitate și ceva forță pentru operația laborioasă a framântatului. Dacă aveți mașină de pâine sau un robot performant, atunci treaba devine ceva mai simplă, măcar la partea de treaba manuală.

Dar, am auzit de la o vreme de o nouă tehnică de a prepară pâine fără framantare. Ok, nu e chiar nouă, are vreo câțiva ani în spate. Voi È™tiÈ›i că sunt curioasă. Și niÈ›eluÈ™ snoabă. Nu rezist să nu testez noutăți.

Trebuie să spun că rezultatul a fost mult mai bun decât mă așteptăm. Delicioasa pâine fără frământare rezultată a avut mare succes în familie, iar pentru coaja crocantă a fost bătaie. Clar vom mai repetă experiență, mai ales în weekend.

Mici explicații pe marginea rețetei de față.

Din start, trebuie spus că datorăm această rețeta de șmecheră pită fără frământare pe care să o facem ușor acasă lui Jim Lahey de la brutăria de pe stradă Sullivan din New York și lui Mark Bittman, jurnalist american care a ajutat la popularizarea acestei rețete, anul de grație 2006. Rețeta a cunoscut un succes aproape instant ce nu a scăzut de-a lungul timpului de atunci, asta și din cauza că s-au mai adus inovații care au ajutat la o și mai mare ușurință în a prepară rețeta.

Dar cum funcționează principiile acestei rețete?

Totul porneÈ™te de la ingrediente. 

Făina

Avem, în primul rând, făina – poate fi 000, de uz general, sau 650, specială pentru pâine – nu prea contează in cazul ăsta. Făina conÈ›ine amidon È™i proteine. Glutenul este rezultatul a două proteine majore: glutenina, care formează 47% din proteinele din făină È™i gliadina. Cele două sunt principalele responsabile pentru formarea glutenului, cel care dă capacitatea unui aluat de a fi elastic. 

Dar la o adică vorbind, simplă prezență a proteinelor este insuficientă pentru a obÈ›ine pâine, avem nevoie È™i de o operaÈ›iune manuală de frământare care este esenÈ›ială pentru formarea unui lanÈ› de gluten veritabil. 

Drojdia

Pe de altă parte, putem obține un rezultat asemănător folosindu-ne de drojdie. Adăugată în aluat aceasta duce la o fermentare ce îi crește volumul, proces cunoscut sub numele de dospire. În cazul pâinii fără frământare, drojdia lucrând produce dioxid de carbon sub formă de bule în interiorul aluatului, aceste bule se mișcă și, deplasându-se în mediul nu foarte dens, produce fix acea mișcare de care este nevoie pentru formarea lanțului de gluten. Tot ce trebuie să oferim este timp, fiind un proces natural, rezultatul final este foarte influențat de perioada de timp oferită. Eu am folosit un interval mai mic de timp , de circa 4 ore, și tot am reușit să am o pâine absolut respectabilă. Va închipuiți ce muncă putea depune în 12 ore. Ce ne-a împiedicat să lăsăm aluatul este nerăbdarea și faptul că în perioade mai lungi dezvoltă un ușor iz de drojdie , unora le place, unora (printre care noi) nu, puteți decide pentru voi înșivă testând diferite perioade și gustând pâinea rezultată.

Până la 12 – 15 ore, aluatul poate fi lăsat la dospit la temperatura camerei, acoperit cu un prosop curat. Peste 15 ore, recomand să È›ineÈ›i aluatul la frigider, îl puteÈ›i lasă acolo până la două zile.

Apa

Èšinând cont de cât vreÈ›i să lăsaÈ›i aluatul la dospit, puteÈ›i adaugă la început apă mai rece sau mai caldă. Dar când spun caldă, spun o temperatură de maxim 65 °C – peste această temperatură, drojdia este distrusă È™i aluatul nu va dospi. 

Sarea

ÃŽn această reÈ›etă, sarea are rol de gust. Prima variantă a reÈ›etei lui Jim Lahey cuprindea doar 1 linguriță de sare, fiind cam puÈ›ină în materie de gust. Problema cu sarea este că este un inhibator al drojdiei, îi afectează acesteia capacitatea de a dospi. Măsura pe care să o luaÈ›i pentru a preveni acest lucru, este să amestecaÈ›i făina bine cu sarea înainte de a adăuga drojdia, minimizând contactul acesteia cu sarea. Eu am preferat să mă risc să pun două linguriÈ›e de sare – pâinea nesărată nu e chiar preferată noastră – È™i sincer nu cred că a influenÈ›at prea mult in rău dospirea dar oricum trebuie să fiÈ›i precauÈ›i.

Ustensile necesare

ÃŽncep să mă întind cam mult cu introducerea dar nu pot trece la reÈ›eta înainte de a povesti puÈ›in È™i despre două ustensile importante la reÈ›etă.

Prosop curat sau foaie de copt

În rețeta originară, Jim Lahey folosea la dospit un prosop peste care presăra mălai sau tărâțe peste care punea pâinea. Între timp, a apărut varianta mai comodă cu foaia de copt, metodă pe care eu personal o recomand.

Dutch oven

Dutch oven este o oală foarte populară în străinătate, la noi se găseÈ™te mai rar, e È™i destul de scumpă. Eu am una cumpărată de soÈ›ul meu, cadou pentru mine. Dacă nu aveÈ›i cratita Dutch oven, puteÈ›i folosi orice vas, oală, formă care are capac ermetic, un volum È™i înălÈ›ime suficientă pentru a permite creÈ™terea È™i suportă temperaturi la cuptor de 240 °C . Recomand o oală de fontă dacă aveÈ›i, acest gen de oală are cel mai bun tip de energie termică foarte importantă pentru această reÈ›eta. Dar dacă nu aveÈ›i o oală de fontă, folosiÈ›i ce aveÈ›i doar să suporte cuptorul încins È™i să aibă capac ermetic închis.

Reteta VIDEO

Paine fara framantare facuta in casa – reteta scrisa

Apropo, v-ati abonat la canalul meu Youtube?

Pâine de casă fără frământare

Rețeta detaliată de pâine de casă fără frământare
Tipareste reteta
pregatire 5 minutes
gatire 45 minutes
timp de dospire 4 hours
timp total 4 hours 50 minutes
paine de casa feliata

Ingrediente 

  • 400 g faina
  • 300 ml apa
  • 1 g drojdie uscata
  • 1 – 2 linguriÈ›e sare
Va astept si pe Youtube!Aboneaza-te gratis Youtube!

Mod de preparare

  • ÃŽntr-un bol de mărime medie, punem 400 g făină È™i 1 – 2 linguriÈ›e sare si le amestecăm bine.
  • Adăugăm drojdia uscată. NOTÄ‚ – nu adăugaÈ›i drojdia direct peste sare, sarea micÈ™orează capacitatea drojdiei de a dospi, de aceea trebuie amestecată bine cu făină înainte de a adăuga drojdia.
  • Adăugăm apă.
    NOTÄ‚ – PuteÈ›i pune apă caldă sau mai rece dar e obligatoriu să È›ineÈ›i cont că apa să nu depășească 65°C. Peste această temperatura, drojdia se distruge È™i nu va mai dospi. Pe scurt, dacă vreÈ›i că operaÈ›iunea să dureze mai puțîn È™i să aveÈ›i pâinea in câteva ore puneÈ›i apă caldă – sub 65°C – ,dacă nu va interesează rapiditatea, puteÈ›i pune apă la temperatura camerei.
  • Amestecăm ingredientele până se omogenizează într-un aluat umed È™i lipicios – toată operaÈ›iunea durează circa 30 de secunde.

Prima dospire

  • Se acoperă bolul cu folie de plastic alimentară È™i l-am lăsat să dospească 3 ore la temperatura camerei, în afara razelor directe de soare.

ÃŽmpachetarea aluatului

  • Când timpul pentru prima dospire e gata, presăram făină peste spaÈ›iul de lucru È™i punem deasupra aluatul.
  • Cu o racletă, desprindem aluatul de pereÈ›ii bolului. VeÈ›i vedea că aluatul e moale È™i lipicios, când îl desprindem de bol se întinde în fire lungi de aluat – e glutenul. Nu adăugaÈ›i mai multă făină, nu este nevoie.
  • Dăm racleta prin făină È™i cu ajutorul ei deplasăm o margine a aluatul peste marginea opusă, întâi de jos in sus, apoi de la stânga la dreapta, repetăm operaÈ›iunea de câteva ori. Ce realizăm prin această operaÈ›iune, este că ajutăm aluatul să își facă o formă ovală fără însă a-l frământă.
  • La final, am învârtit uÈ™or aluatul tapetându-l uÈ™or pe margini ca să accentuez forma rotundă.

A doua dospire

  • ÃŽntr-un bol mare am pus o foaie de copt în care am pus aluatul pentru a doua tură de dospire, am acoperit totul cu un prosop curat de bucătărie È™i am lăsat la dospit încă o ora – două la temperatura camerei.
    NOTÄ‚ Pe vremuri, în loc de foaie de copt, aluatul se punea pe un prosop de bucătărie curat din bumbac sau lână – pe alte genuri de material, aluatul tinde să se lipească – prosopul era în prealabil pudrat cu tărâță de grâu, mălai sau făină. Nu văd rostul să ne mai complicăm cu aÈ™a ceva, atâta vreme cât foaia de copt este o alternativă mai comodă È™i foarte practică.

Coacerea pâinii

  • Cu o jumătate de oră înainte de a se termina a doua dospire, încălzim cuptorul la 240°C cu oala Dutch oven inauntru.
  • Când a doua dospire e gata, se scoate oala din cuptor, se da deoparte capacul, punem folia de coacere cu aluatul de pâine în oală, am stropit-o cu puÈ›ină apă pentru a ajută la formarea crustei È™i o acoperim ermetic.
  • Băgăm la cuptor È™i coacem 30 de minute.
  • Scoatem capacul de la oală (folosiÈ›i mănuÈ™i termice È™i aveÈ›i grijă să nu va ardeÈ›i!), sprayam suprafata painii pentru un efect crocant si bagam din noua oala in cuptor
  • Inchidem uÈ™a cuptorului, lăsând în continuare pâinea să se rumeneasca, operaÈ›iune care poate dura între 15 È™i 30 minute.
  • Când e gata, scoatem pâinea din oală È›inând-o cu foaia de copt È™i o lăsăm să se răcească. Nu tăiaÈ›i pâinea decât atunci când se răceÈ™te – după cel puÈ›in o ora.
Ai incercat reteta?Lasa un comentariu cum ti-a iesit .

Notes

Chimia primei dospiri – cum obÈ›inem un aluat de pâine fără frământare
Cu privire la timpul de dospire, acesta poate fi undeva de la 3 ore până la 12 ore È™i chiar mai mult. Poate fi lăsat chiar È™i 1 – 2 zile dar doar păstrat la frigider. Pe măsură ce e lăsat să dospească mai mult, va dezvoltă È™i un gust de drojdie care nouă nu ne place, aÈ™a că preferăm dospirea de 3 – 5 ore, pâinică creÈ™te suficient, e pufoasă, nouă aÈ™a ne place. Dar voi puteÈ›i testa propria varianta È™i propria perioada de dospire, cea în care rezultatul va place cel mai mult.
Făina conÈ›ine niÈ™te enzime care sunt responsabile de formarea in aluat a unei reÈ›ele de proteine mai scurte care pentru formarea corespunzătoare a glutenul mai are nevoie de un proces mecanic – acest proces fiind frământarea.
În rețeta noastră, frământarea este înlocuită de un timp mai lung de dospire și de acțiunea drojdiei activate în aluat.
Drojdia din aluat va produce fermentaÈ›ie È™i va declanÈ™a dioxid de carbon, gaz ce va produce în aluat miÈ™care, o miÈ™care care va suplini, în fapt, însăși frământarea. Aceasta dospire poate È›ine de la 3 la 12 ore È™i, dacă e È›inut aluatul la frigider, chiar 2 – 3 zile.
Perioada de dospire cu care noi ne simÈ›im confortabil este de 3 – 5 ore dar asta doar pentru că o perioada mai lungă vine cu o uÈ™oară dezvoltare în pâine a gustului de drojdie, gust după care noi nu ne dăm în vânt. Voi puteÈ›i testa È™i o perioada mai lungă È™i vedeÈ›i cum va place.
 

Nutritie

Nutrition Facts
Pâine de casă fără frământare
Serving Size
 
100 g
Amount per Serving
Calories
266
% Daily Value*
Fat
 
3.3
g
5
%
Carbohydrates
 
50.6
g
17
%
Fiber
 
2.4
g
10
%
Protein
 
7.6
g
15
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Servings: 600 g
Calorii: 266kcal
Autor: Laura

Mi-o laud singură dar e  grozavă. Nu o să va vină să credeÈ›i ce delicioasă e această pâine fără frământare, bonus cere un timp minim din partea voastră. Merită să o încercaÈ›i!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




One Comment

  1. 5 stars
    Imi place ca dai multe detalii despre cum functioneaza reteta. Eu nu am avut oala de fonta dar am folosit una normala cu capac si a iesit suuuuuper. De vis.