Iahnie de conopida, mancare simpla, de post
Iahnie de conopida, o reteta simpla, de post, cu ingrediente naturale. Mancare de conopida fara carne.

Reteta asta de iahnie de conopida am gasit-o in ”Cartea de bucate manastiresti” – cu file de Pateric Manastirea Bura, Paola Psarrou. Chiar e o lectura interesanta. Are atat reteta cat si povestioare si citate duhovnnicesti.
Iahnia de conopida este pe cat de simpla, pe atat de buna. Dovada ca nu trebuie multe fandoseli omului ca sa simta bunatatea naturii si ca, de multe ori, simplu si natural e cel mai bun. Este sora buna a celebrei si popularei iahnii de fasole. Bonus, reteta de fata de prepara mult mai repede decat ruda ei mai cunoscuta.
Ce este iahnia?
O iahnie este un fel de mâncare tradițional românesc, gătit în special din legume (cel mai des fasole, dar și mazăre, linte sau năut), adesea îmbogățit cu carne sau afumătură. Dar care sunt elementele unei iahnii ca la carte?
- o bază de legume. Cel mai adesea se folosește fasolea boabe dar pot fi și alte leguminoase. Legumele se fierb până devin moi și se combină cu sos.
- Sos trebuie sa fie unul consistent, cu textură groasă, preparat din ceapă călită, roșii (bulion, pastă sau proaspete), uneori morcov, ardei sau usturoi.
- Textura mâncării este una cremoasă și legată, nu apoasă. Iahnia are o consistență mai densă decât o ciorbă, dar mai moale decât o tocăniță.
- Iahnia se prepară, în general, printr-o gătire lentă. Fierberea leguminoaselor durează, iar aromele se dezvoltă în timp.
- Condimente cele mai obișnuite la o iahnie sunt foile de dafin, piperul, cimbrul, uneori boia și, la final, mărar sau pătrunjel.
- Iahnia face pereche bună și se servește adesea cu murături, salată de ceapă roșie, sau cu cârnați/afumătură.
Iahnie de conopida – reteta scrisa
Multe din retetele de pe blog au si videouri in care putem gati impreuna. Nu e si cazul acestei retete (deocamdata). Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.
Cum tipărești rețeta de mai jos
Daca aveti imprimanta, reteta poate fi tiparita foarte usor, apasand butonul tipareste reteta aflat in caseta retetei de mai jos dar si la unul din butoanele pe care le gasesti la inceputul articolului. Dupa ce apesi butonul de tipareste reteta, se va deschide o fereastra noua in care veti avea reteta frumos asezata in pagina, fara imagini sau alte elemente inutile, o puteti adapta in privinta marimii textului, poti adauga si o imagine a retetei daca doresti si o imprima pentru a o avea la indemana oricand la nevoie.
rețeta printabilă
Iahnie de conopida
Ingrediente
- 1 bucata conopida mare
- 2 bucati ceapa
- 2 bucati morcovi
- frunze de telina cateva fire
- 1 ceasca suc de rosii
- 2 -3 linguri untdelemn
- sare dupa gust
- piper dupa gust
- 1 lingura fulgi de drojdie optional si recomandat
instructiuni
- Curatam ceapa si morcovii, le spalam si le taiem felii in rondele subtiri.
- Conopida o tinem o jumatate de ora in apa rece (pentru a elimina eventualele …vietati ce salasluiau prin labirintul incalcit al coroanei ei) dupa care o scurgem si o desfacem in buchetele.
- Intr-o tigaie neaderenta, sotam in 2 linguri de ulei incins ceapa, morcovii, conopida.
- Cand acestea s-au inmuiat nitel, adaugam sucul de rosii si putina apa. Eu storsesem niste rosii sa beau (sunt o maaaaare fana a sucului de rosii), asa ca am pus pulpa care a rezultata dupa ce am stors rosiile plus putin sos de rosii.
- Adaugam frunzele de telina (eu am pus si nitel busuioc), am asezonat cu sare si piper si am lasat sa fiarba la foc mic pana conopida s-a inmuiat.
- La servire, am presarat peste mancare si o lingura de fulgi de drojdie.
Notite
Ceva atat de simplu si gustos.
Să facem guanciale acasă - gustos si foarte simplu