Pesto de leurda – rețeta simpla, de post, foarte nutritiva – VIDEO
Pesto de leurda, rețeta simpla, nutritiva, gata in 10 minute, se folosește sezoniera leurda, frunza cu gust de usturoi, rezulta un preparat excelent , cu multiple utilizări. Cum se prepara pesto de leurda.
reteta video
Știți ca pesto este o specialitate italiana, cel clasic – genovese – se face cu busuioc si muguri de pin. Pornind de la rețeta originara au apărut si alte tipuri de pesto. Cum ar fi acest minunat pesto de leurda. Rețeta am găsit-o la Laura Laurențiu.
Ce este leurda?
Trebuie sa recunosc ca am descoperit leurda târziu. In familia mea nu se știa de așa ceva, ca atare a fost o adevărată revelație când am gustat la o prietena.
Leurda este o planta cunoscuta si sub numele de usturoiul ursului. Este o planta de la care se poate folosi atât frunzele cat si floarea sau rizomii. Frunzele au o culoare verde intens, cu o forma ovala si cu o lungime de maxim 15 cm. Frunzele este cel mai bine a le consuma primăvara, înainte de apariția florilor, si au un puternic gust si miros de usturoi. Va dați seama, eu, mare fana a usturoiului, nu se putea sa nu înnebunesc după leurda. Păcat ca sezonul ei (primăvara) durează așa puțin, partea buna este ca se poate conserva inclusiv la congelator.
Câteva notițe despre sosul pesto
Poate va întrebați ce este pesto?
La origine, pesto este un sos din bucătăria italiana preparat prin măcinarea condimentelor in mojar. Pesto, de altfel, se traduce ca măcinat. Cele mai populare variante este așa numitul pesto alla genovese sau pesto verde – preparat cu busuioc si pesto rosso (roșu) preparat cu roșii.
- La modul clasic, pesto-ul se zdrobește in mojar. Recunosc ca nu am răbdarea necesara. Așa ca folosesc blenderul. Cel vertical – pentru ca e mic si e tot timpul la îndemână. Am si unul mai mare dar pe acela rar il pun in funcție, se curata si ceva mai greu decât cel mic, de mana. Voi folosiți ce aveți si cu ce va este mai ușor.
- Varianta mea de rețeta este de post. Va recomand sa încercați sa folosiți fulgi de drojdie, știu, am mai povestit despre acest ingredient, eu una sunt mare fan, da gust bun la mâncare si e nutritiv. Numai sa nu folosiți mai mult de doua linguri pe zi, in exces are potențial alergic. In rețeta clasica de pesto se folosește parmezan, vi l-am adăugat la ingrediente opționale in rețeta.
- Tot urmând rețeta clasica am folosit semințele de pin. Le găsiți la magazinele naturiste. Cred ca, de fapt, se găsesc in mai toate magazinele cat de cat mari dar eu le cumpăr din cele naturiste de obicei. In lipsa de semințe de pin, puteți folosi si alte tipuri de semințe – nuca sau semințele de floarea soarelui sunt primele variante care îmi vin in minte. De obicei, semințele de pin se vor praji ușor înainte de a fi adăugat in pesto. Prin prăjire pe foc, fără ulei, capătă un plus de gust. Eu le-am folosit neprăjite, mai mult ca o opțiune personala, ce mă interesa cel mai mult era sa obțin un gust fresh, usturoiat cat mai verde, fără alte interferente oricât de savuroase.
Ideea este ca puteți experimenta voi înșivă toate aceste variante si va opriți la varianta care va convine.
Pesto de leurda – rețeta scrisa si VIDEO
Nu uita ca te aștept si sa te abonezi si pe canalul Youtube Căsuța Laurei, e simplu, dai click aici si s-a rezolvat. Pentru a afla imediat ce public ceva nou, apăsați si clopoțelul, astfel vei fi notificat ori de cate ori public ceva nou.
Pesto de leurda
Equipment
Ingrediente
- 200 g leurda
- 100 g semințe de pin
- 6 linguri ulei de cea mai buna calitate – preferabil de măsline
- sare după gust
- piper după gust
- 1 lingura zeama de lămâie
opțional
- 2 linguri fulgi de drojdie pentru varianta de pesto de post/vegan
- 3 linguri parmezan pentru varianta clasica
instructiuni
- Frunzele de leurda se spală in apa curata si se pun deoparte sa se scurgă de apa.
- Punem in cuva blenderului semințele de pin, câteva frunze de leurda cu care sa pornesc sosul si le mixez pana se zdrobesc laolaltă si se emulsionează.
- Adăugăm restul de leurda si uleiul in fir subțire.
- Adăugăm si parmezanul daca folosim sau fulgii de drojdie pentru varianta vegana, de post. Fulgii de drojdie sunt foarte nutritivi si dau consistenta plăcută sosului. Eu nu am avut la îndemână, așa ca n-am pus nici una, nici cealaltă.
- Potrivim la gust cu sare, piper si zeama de lămâie. Rețeta e gata si numai buna de folosit. Yummmiii!!!
Păstrare
- Pesto se poate păstra o săptămână la frigider, ca sa se păstreze in buna stare trebuie sa sigilam amestecul cu o pelicula de ulei deasupra.
- O alta varianta minunata de păstrare este la congelator, porționat in tăvița de cuburi de gheata, ceea ce ne permite sa scoatem exact ce cantitate vrem.
Notite
O rețetă simpla dar excelenta, cu nenumărate posibilități de variație si folosire.