tăiței cu lapte
|

Taitei cu lapte aromat cu vanilie sau scortisoara – VIDEO

O rețetă simpla de tăiței cu lapte aromat cu vanilie si scorțișoară, un adevărat răsfăț uimitor prin simplitatea lui
tăiței cu lapte

Taitei cu lapte, fidea cu taitei, paste cu lapte, desert clasic, foarte ușor de făcut, taitei cu lapte si vanilie, poate si scorțișoară, esență de rom si un strop de coaja de portocala, o rețetă pe placul celor mici si celor mari, foarte ușor de făcut si delicioasa.

taitei cu lapte

Când eram mica, acest desert simplu era una din bucuriile gastronomice de care aveam parte destul de des. Atât mama cat si bunica ni-l făceau. E de la sine înțeles de ce. E o rețetă simpla, relativ ieftina si, spre bucuria fiecărei gospodine in veșnică criza de timp, se face rapid. Si copiii mei sunt mari fani tăiței cu lapte, așa ca si eu fac des aceasta rețetă. Mai ales la cina, după o zi grea, e un mare răsfăț sa te poți bucura de așa ceva.

Este drept, nu e singurul favorit. Suntem mari amatori si de budinca de gris – daca nu ați încercat-o, e musai, o sa îmi mulțumiți ulterior pentru sugestie. Doar ca, pana la urma, tăițeii cu lapte câștigă la categoria Cel mai ușor de făcut – secțiunea speciala pentru leneși si persoane foarte ocupate. Dar hai sa nu fim prea aspri cu noi înșine si sa fim fericiți ca, in ciuda faptului ca nu avem chef prea mult de gătit (vorba vine!), ne putem bucura totuși de așa bunătate in doi timpi si trei mișcări.

publicitate

Ce secrete poate avea o asemenea reteta?

Secretul major este legat de tipul de ingrediente folosit.

  • In primul rând, laptele. Pentru rețeta asta, avem nevoie de lapte integral, laptele degresat da mult mai putina savoare produsului final.
  • In al doilea rând, vorbim de pastele folosite. Mie îmi place sa folosesc tăiței de casa. Se pot folosi fidea dar si alte tipuri de paste. Tăițeii folosiți de mine aveau ca ingrediente ou si faina din grâu dur. Pastele din grâu dur se fierb puțin mai greu dar mie îmi plac caci sunt mai sățioase si, cel puțin, mie așa mi se pare, mai digerabile.

Este important sa adaptam rețeta la tipul de paste folosit. Cum mie îmi plac pastele si tăițeii din grâu dur fără adaos de apa, va trebui sa fierb întâi pastele un minut – doua in apa cu sare, înainte de a continua prepararea lor in laptele îndulcit si aromat. Fac asta pentru ca genul asta de paste se fierb mai greu. Laptele nu poate fi ținut pe foc prea mult fără riscul de a se arde. E mult mai simplu sa prefierbem pastele cu durata mai mare de gătire doar cat sa se înmoaie si sa fie gata de absorbit laptele aromat.

Cum știm daca e nevoie sa prefierbem pastele?

Pai, ne uitam pe ambalaj. Daca acolo scrie ou si grâu dur, va trebui sa le fierbeți puțin, ca in filmulețul de mai jos, un minut doua pana se înmoaie.

Daca pe ambalaj scrie ou, grâu, apa, nu este nevoie de prefierbere. Tăițeii sunt suficient de hidratați cat sa nu dureze prea mult fierberea.

Inca o mentiune speciala

Tăițeii folosiți de mine in clipul de mai jos nu sunt tăiței făcuți in casa. Dar e ca si cum ar fi. Sunt tăiței făcuți de un brand local, de pe lângă Sibiu, foarte interesant. Produsele lor – tăițeii, pastele, covrigii, cozonacii etc – arata ca făcute la tara intr-o casa țărănească. Brandul e „ca la Buia”, daca sunteți prin Sibiu si vedeți produsele lor, cumpărați-le sa le testați, foarte posibil veți fi foarte incantați.

Reteta VIDEO

Taitei cu lapte – reteta scrisa

Da:), avem la rețetă si format video. Asta nu e de fapt nici o surpriza, prietenii blogului nostru sunt deja obișnuiți cu asta dar, daca sunteți pe la prima vizita, nu uitați sa va abonați si la Căsuța Laurei Youtube. Dați click si pe clopoțel, așa veți activa notificările din partea Youtube si veți primi noutăți ori de cate ori public ceva nou.

tăiței cu lapte
O rețetă simpla de tăiței cu lapte aromat cu vanilie si scorțișoară, un adevărat răsfăț uimitor prin simplitatea lui
5 from 4 votes
pregatire 2 minutes
timp de preparare 8 minutes
timp total 10 minutes
fel Desert
bucatarie usoara
portii 4 porții
calorii 125 kcal

Ingrediente

  • 500 ml lapte
  • 100 g tăiței uscați, eu am folosit tăiței din grâu dur
  • 1 -2 linguri zahar
  • 1 esență vanilie
  • 1 baton scorțișoară opțional
  • 1 esență rom opțional
  • 1 linguriță coaja de lamaie doar partea galbena rasa de la lămâie – se poate folosi si partea galbena de la portocala – opțional
Vrei sa tinem legatura?Click pe Youtube si te abonezi imediat

Instructiuni

Prefierbere tăiței cu lapte

  • Partea asta se aplica doar daca tăițeii sau pastele folosite de voi sunt din grâu dur, fără apa in compoziție, verificați ambalajul pastelor sa vedeți daca se aplica in cazul vostru.
  • Punem la fiert 500 ml apa in care adăugăm si putina sare.
  • Când apa începe sa fiarbă, adăugăm tăițeii si ii lăsam sa fiarbă 1 – 2 minute – nu mai mult- pana se înmoaie.
  • Ii luam de pe foc, ii strecuram printr-o sita si le continuam gătirea adăugându-i in laptele fierbinte după instrucțiunile de mai jos.

Gătire tăiței cu lapte

  • Intr-o oala încăpătoare punem 500 ml lapte, 1 – 2 linguri zahar după gust, eu am pus una singura, am adăugat si o linguriță de vanilie, puteți folosi si scorțișoară, esență de rom sau coaja rasa de portocale sau lămâie.
  • Amestecam pentru a ajuta la dizolvarea zaharului in lapte.
  • Când laptele sta sa dea in clocot, adăugăm si tăițeii pe care, in cazul meu, i-am fiert in prealabil.
  • IMPORTANT! Daca folosiți fidea, tăiței proaspeți sau tăiței si paste uscate din faina normala si cu apa in compoziție (verificați daca au apa in compoziție la ambalaj unde scrie lista de ingrediente) , nu este nevoie sa ii înmuiați in prealabil, este suficient sa-i puneți la fiert direct in lapte.
  • Ținem focul mic, cat sa fiarbă molcom laptele, se amesteca continuu, altfel exista riscul de a se arde si sa capete gust neplăcut.
  • In funcție de pastele folosite, timpul de fierbere poate varia intre 4 si 8 minute – mai multe considerente pe aceasta tema găsiți jos la secțiunea de notițe.
  • NOTA: Unele paste mai groase ar putea absorbi mai mult lichid, așa ca nu strica sa aveți la îndemână încă niște lapte proaspăt pe care sa-l puteți adăuga la nevoie, eu una nu m-am confruntat cu situația asta dar nici nu am făcut vreodată aceasta rețetă cu altceva decât cu fidea sau cu tăiței.

Notes

Ce timp de fierbere au diversele tipuri de paste?
Cel mai iute fierbe fideaua – in maxim 4 minute.
Tot patru minute a durat si fierberea tăițeilor mei care au fost hidratați înainte.
Tăițeii puși uscați in lapte pot sa fiarbă pana la 6 minute înainte sa fie gata.
Pastele, in funcție de ce tip folosim, pot sa fiarbă pana la 8 minute – verificați timpul de fierbere pe ambalaj.

Nutrition

Serving: 100mlCalories: 125kcalCarbohydrates: 19.9gProtein: 3.8gFat: 3gFiber: 0.1g
Ai incercat reteta?Povesteste in comentarii cum ti-a iesit.!

Similar Posts

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *