Salata calda cu varza de Bruxelles si nuci, ușor de preparat, gata în 20 de minute

Salata calda cu varza de Bruxelles si nuci, o reteta rapida, hrănitoare, ușor de preparat.
La provocarea “Dulce Romanie”, initiata de Mihaela,si gazduita luna aceasta de surorile Liana si Laura de la Transylvanian Kitchen, vin cu aceasta salata. Ingredientul vedeta: varza de Bruxelles.
N-am prea fost obisnuita cu aceasta legumă și, prima oară când, la un restaurant, m-am trezit cu ea în farfurie, am cam strâmbat din nas. Însă când am gustat, am fost încântată și, de atunci, cumpăr de câte ori am ocazia. Am avut si dezamăgiri, am mai nimerit și verzuțe nițelus amare. Între timp, am mai studiat problema și am aflat că, în cazul verzei de Bruxelles, este foarte important să o gătești corect, respectând timpii de preparare, o preparare excesivă duce și la gustul neplăcut.
varza de bruxelles
Câteva detalii despre varza de Bruxelles
Varza de Bruxelles este o legumă cruciferă, verișoară bună cu varza, broccoli și conopidă. Crește în buchețele mici, sferice, dispuse pe o tulpină înaltă. Are o aromă ușor amăruie și o textură densă, care devine fragedă după gătire.
Truc anti-amăreală: taie baza și fierbe/aburește verzele doar 6–8 minute — gătitul excesiv eliberează compuși sulfurați care dau gustul neplăcut.
De ce este bine să mâncăm varza de Bruxelles?
- pentru beneficii imunitare: conținutul ei foarte mare de vitamina C ajută la protecția împotriva infecțiilor.
- pentru susținerea oaselor – conține vitamina K, esențială pentru sănătatea sistemului osos.
- pentru detoxifierea organismului – compușii sulfurați ajută ficatul să elimine toxinele.
- pentru beneficii pentru sistemul digestiv – fibrele alimentare ajută tranzitul intestinal și echilibrul florei intestinale.
- pentru reducerea riscului de cancer – ca și alte crucifere, conține glucozinolați, substanțe cercetate pentru efectul protector împotriva unor tipuri de cancer.
bine de știut
Această salata caldă cu varză de Bruxelles și nucă e o combinație foarte echilibrată: are fibre, proteine vegetale, grăsimi sănătoase și o mulțime de micronutrienți.
- Combinația varză de Bruxelles + nuci aduce un mix excelent de antioxidanți, fibre și grăsimi nesaturate.
- Ajută la reducerea colesterolului rău (LDL).
- Menține sățietatea pe termen lung, ideală pentru prânzuri ușoare.
- Sprijină detoxifierea hepatică și echilibrul hormonal (datorită glucozinolaților din varza de Bruxelles).
Salata calda cu varza de Bruxelles si nuca – reteta scrisa
Multe din retetele de pe blog – dar, deocamdata, nu si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.
Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?
Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.
rețeta printabilă
Salata de varză de Bruxelles cu nuci
instructiuni
Blanșăm verzele de Bruxelles
- Am spălat verzele și le-am lăsat să se scurgă bine.
- Între timp, am pus la fiert 4 litri de apă în care am adăugat 40 g sare.
- Când aceasta dă în fiert, adăugăm verzele
- Le-am opărit în apă cu sare pentru maxim 5 minute.
- Răcim brusc verzele într-un bol cu apă rece (și ghiață) pentru a le păstra verzi.
- Le scurgem intr-o strecuratoare si le punem deoparte.
Preparăm salata
- Dacă dorim o extraaromă a nucii, putem rumeni miezul de nuca putin in cuptor inainte de a-l folosi in salata.
- Punem la incins o lingura – doua de ulei de preferinta intr-un wok (dar daca nu aveti e buna si o tigaie antiaderenta).
- Adaugam si 2 – 3 catei de usturoi zdrobiti si o lingurita de boia.
- Amestecam, cand incep sa sfaraie, adaugam si verzele.
- Amestecam pentru omogenizare, mai gătim încă 2 – 3 minute în tigaie până capătă un gust caramelizat și o textură plăcută. Sfat: nu găti varza de Bruxelles exagerat, gătitul excesiv eliberează compuși sulfurați care dau gustul neplăcut.
- Oprim focul, potrivim la gust cu sare, piper…..si presaram deasupra nuca taiata mărunt.
Ai încercat salata de limbă cu murături? Clasică, fină, perfectă ca aperitiv sau cină ușoară
Casuta Laurei - casuta cu bunatati 4 October 2025 8:24 pm