Salata calda cu varza de Bruxelles si nuci, ușor de preparat, gata în 20 de minute

Salata cu varza de Bruxelles si nuci, o reteta rapida, hrănitoare, ușor de preparat.

Salata calda cu varza de Bruxelles si nuci, o reteta rapida, hrănitoare, ușor de preparat.

La provocarea “Dulce Romanie”, initiata de Mihaela,si gazduita luna aceasta de surorile Liana si Laura de la Transylvanian Kitchen, vin cu aceasta salata. Ingredientul vedeta: varza de Bruxelles.

N-am prea fost obisnuita cu aceasta legumă și, prima oară când, la un restaurant, m-am trezit cu ea în farfurie, am cam strâmbat din nas. Însă când am gustat, am fost încântată și, de atunci, cumpăr de câte ori am ocazia. Am avut si dezamăgiri, am mai nimerit și verzuțe nițelus amare. Între timp, am mai studiat problema și am aflat că, în cazul verzei de Bruxelles, este foarte important să o gătești corect, respectând timpii de preparare, o preparare excesivă duce și la gustul neplăcut.

varza de bruxelles

Câteva detalii despre varza de Bruxelles

Varza de Bruxelles este o legumă cruciferă, verișoară bună cu varza, broccoli și conopidă. Crește în buchețele mici, sferice, dispuse pe o tulpină înaltă. Are o aromă ușor amăruie și o textură densă, care devine fragedă după gătire.

Truc anti-amăreală: taie baza și fierbe/aburește verzele doar 6–8 minute — gătitul excesiv eliberează compuși sulfurați care dau gustul neplăcut.

De ce este bine să mâncăm varza de Bruxelles?

  • pentru beneficii imunitare: conținutul ei foarte mare de vitamina C ajută la protecția împotriva infecțiilor.
  • pentru susținerea oaselor – conține vitamina K, esențială pentru sănătatea sistemului osos.
  • pentru detoxifierea organismului – compușii sulfurați ajută ficatul să elimine toxinele.
  • pentru beneficii pentru sistemul digestiv – fibrele alimentare ajută tranzitul intestinal și echilibrul florei intestinale.
  • pentru reducerea riscului de cancer – ca și alte crucifere, conține glucozinolați, substanțe cercetate pentru efectul protector împotriva unor tipuri de cancer.

bine de știut

Această salata caldă cu varză de Bruxelles și nucă e o combinație foarte echilibrată: are fibre, proteine vegetale, grăsimi sănătoase și o mulțime de micronutrienți.

  1. Combinația varză de Bruxelles + nuci aduce un mix excelent de antioxidanți, fibre și grăsimi nesaturate.
  2. Ajută la reducerea colesterolului rău (LDL).
  3. Menține sățietatea pe termen lung, ideală pentru prânzuri ușoare.
  4. Sprijină detoxifierea hepatică și echilibrul hormonal (datorită glucozinolaților din varza de Bruxelles).

Salata calda cu varza de Bruxelles si nuca – reteta scrisa

Multe din retetele de pe blog – dar, deocamdata, nu si reteta de fata – au si videouri in care putem gati impreuna. Mai jos puteti vedea o selectie din aceste videouri ale mele pe care le puteti gasi pe Youtube.

Secretul legumelor pentru culoare verde perfecta și gust asezonat - despre magia blanșării

Casuta Laurei - casuta cu bunatati 2 October 2025 6:37 am

Oua vopsite natural in galben, rosu, albastru si verde
Aboneaza-te gratis aici - https://bit.ly/4442bqH
Personal prefer de SfintelePasti traditionalele oua vopsite in coji de ceapa rosie sau galbena dar de cand am devenit mamica, am inceput a explora toate metode de a vopsi oua. O fac pentru asta este pe placul copiilor si este o metoda distractiva de a lucra cu ei in bucatarie. Ba chiar se simt mandri sa ajute.
Am publicat deja 2 astfel de experimente, las aici linkul in cazul in care doresti sa le testezi  si tu:
- Oua curcubeu
- Oua decorate cu servetele
Pentru a obtine rezultate bune, avem nevoie sa tinem de cateva reguli:
- pentru a pune in valoarea culorile obtinute cu ingrediente naturale, avem nevoie de oua cu coaja alba. Ouale cu coaja rosii denatureaza culorile iar rezultatul se poate sa va dezamageasca.
- ouale se fierb la foc mic pentru a se evita pe cat se poate craparea cojii.
- Ouale crapate pot fi consumate fara grija intrucat sunt copsite cu ingrediente naturale.
- Fierberea poae dura maxim 7 minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Personal, recomand sa luati ouale de pe foc dupa cinci minute intrucat ouale vor mai sta in lichidul fierbinte si se vor gati in continuare.
- puteti controla intensitatea nuantelor scotandu-le dupa un timp mai scurt sau  mai lung in functie de preferinte.
- la final vom usca ouale in servetele de bucataria absorbante si le vom unge cu bucati de slanina - cate o bucata de slanina pe fiecare culoare pentru a evita transferul de culori de la o nuanta la alta.

Ingrediente 
pentru culoarea galbena
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 2 linguri curcuma (turmeric)
- apa

pentru culoarea albastra
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 1/2 varza rosie de marime medie
- apa

pentru culoarea verde
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 1/2 varza rosie de marime medie
- 2 linguri curcuma
- apa

pentru culoarea rosie
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 2 sfecla rosii mici
- apa

Timestamps - capitole
0:00 - introducere
0:14 - spalam ouale
- cum vopsim ouale in culoarea galbena
- cum vopsim ouale in culoarea albastra
- cum vopsim ouale in culoare verde
- cum vopsim ouale in culoare rosie
- cum au iesit ouale vopsite
8:40- alte recomandari
9:00 - incheiere

Oua vopsite natural in galben, rosu, albastru si verde
Aboneaza-te gratis aici - https://bit.ly/4442bqH
Personal prefer de SfintelePasti traditionalele oua vopsite in coji de ceapa rosie sau galbena dar de cand am devenit mamica, am inceput a explora toate metode de a vopsi oua. O fac pentru asta este pe placul copiilor si este o metoda distractiva de a lucra cu ei in bucatarie. Ba chiar se simt mandri sa ajute.
Am publicat deja 2 astfel de experimente, las aici linkul in cazul in care doresti sa le testezi si tu:
- Oua curcubeu
- Oua decorate cu servetele
Pentru a obtine rezultate bune, avem nevoie sa tinem de cateva reguli:
- pentru a pune in valoarea culorile obtinute cu ingrediente naturale, avem nevoie de oua cu coaja alba. Ouale cu coaja rosii denatureaza culorile iar rezultatul se poate sa va dezamageasca.
- ouale se fierb la foc mic pentru a se evita pe cat se poate craparea cojii.
- Ouale crapate pot fi consumate fara grija intrucat sunt copsite cu ingrediente naturale.
- Fierberea poae dura maxim 7 minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Personal, recomand sa luati ouale de pe foc dupa cinci minute intrucat ouale vor mai sta in lichidul fierbinte si se vor gati in continuare.
- puteti controla intensitatea nuantelor scotandu-le dupa un timp mai scurt sau mai lung in functie de preferinte.
- la final vom usca ouale in servetele de bucataria absorbante si le vom unge cu bucati de slanina - cate o bucata de slanina pe fiecare culoare pentru a evita transferul de culori de la o nuanta la alta.

Ingrediente
pentru culoarea galbena
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 2 linguri curcuma (turmeric)
- apa

pentru culoarea albastra
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 1/2 varza rosie de marime medie
- apa

pentru culoarea verde
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 1/2 varza rosie de marime medie
- 2 linguri curcuma
- apa

pentru culoarea rosie
- oua albe
- 1 lingurita sare
- 2 linguri otet
- 2 sfecla rosii mici
- apa

Timestamps - capitole
0:00 - introducere
0:14 - spalam ouale
- cum vopsim ouale in culoarea galbena
- cum vopsim ouale in culoarea albastra
- cum vopsim ouale in culoare verde
- cum vopsim ouale in culoare rosie
- cum au iesit ouale vopsite
8:40- alte recomandari
9:00 - incheiere

23 2

YouTube Video VVVtLXhJQW1jQmktXzJPSU5xUjRqbkF3LnQ3OVo1LWJHVmZZ

Ouă pascale ECO vopsite cu 4 metode naturale acasă

Casuta Laurei - casuta cu bunatati 12 April 2025 8:27 pm

Te-ai abonat la canalul meu de Youtube?

Daca nu v-ati abonat deja la canalul meu de Youtube, va invit sa o faceti apasand butonul de Aboneaza-te gratis de mai sus.

rețeta printabilă

Salata de varză de Bruxelles cu nuci

Salata cu varza de Bruxelles si nuci, o reteta rapida, hrănitoare, ușor de preparat.
Laura

instructiuni

Blanșăm verzele de Bruxelles

  • Am spălat verzele și le-am lăsat să se scurgă bine.
  • Între timp, am pus la fiert 4 litri de apă în care am adăugat 40 g sare.
  • Când aceasta dă în fiert, adăugăm verzele
  • Le-am opărit în apă cu sare pentru maxim 5 minute.
  • Răcim brusc verzele într-un bol cu apă rece (și ghiață) pentru a le păstra verzi.
  • Le scurgem intr-o strecuratoare si le punem deoparte.

Preparăm salata

  • Dacă dorim o extraaromă a nucii, putem rumeni miezul de nuca putin in cuptor inainte de a-l folosi in salata.
  • Punem la incins o lingura – doua de ulei de preferinta intr-un wok (dar daca nu aveti e buna si o tigaie antiaderenta).
  • Adaugam si 2 – 3 catei de usturoi zdrobiti si o lingurita de boia.
  • Amestecam, cand incep sa sfaraie, adaugam si verzele.
  • Amestecam pentru omogenizare, mai gătim încă 2 – 3 minute în tigaie până capătă un gust caramelizat și o textură plăcută. Sfat: nu găti varza de Bruxelles exagerat, gătitul excesiv eliberează compuși sulfurați care dau gustul neplăcut.
  • Oprim focul, potrivim la gust cu sare, piper…..si presaram deasupra nuca taiata mărunt.
fotografia initiala de pe casutalaurei.ro, publicata la 15 noiembrie 2013

Poate te tentează

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *