Go Back
+ servings
Print Recipe
5 from 2 votes

Pui picatta

Reteta cu piept de pui, savuroasa, gata in maxim jumatate de ora
Prep Time10 minutes
Cook Time20 minutes
0 minutes
Total Time30 minutes
Course: Fel principal
Cuisine: bucataria italiana
Servings: 3 portii
Calories: 457kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 1 bucata piept de pui fara piele si os
  • 2 - 3 linguri faina
  • 3 - 6 linguri unt
  • 1 lingura capere
  • 100 ml vin - alb pentru a nu altera aspectul retetei
  • 3 linguri zeama de lamaie - mie imi place sa folosesc limetta, adica lamaie verde
  • 50 - 100 ml supa concentrata de pui sau apa in functie de aspectul sosului
  • 2 linguri patrunjel verde tocat marunt
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust

Instructions

Pregatim pieptul de pui

  • Inspectez pieptul si bucatile mai subtiri le pun deoparte.
  • Portiunile mai groase de carne le feliez pe lungime, in cate doua felii egale.
  • Sarez carne si o piparez pe ambele parti,
  • Acopar bucatile de carne cu folie alimentara transparenta si le bat cu ciocanul de snitele cat sa le aplatizez, nu ca sa fie subtiri ci ca sa fie la aproximativ aceeasi grosime.
  • Dau aceste bucati de carne prin faina, scuturandu-le usor cand le scot pentru a elimina excesul.

Sotarea pieptului de pui

  • Intr-o tigaie incapatoare, topim 3 linguri de unt la care adaug si trei linguri de ulei. Grasimea trebuie sa fie fierbinte inainte de a adauga carnea.
  • Sotam fiecare bucata la foc iute cate 2 - 3 minute pe fiecare parte dupa care o scoatem si o punem intr-un vas la indemana. Nu punem mue bucati si nu inghesuim bucatie de carne, intrucat va scadea repede temperatura untului.

Prepararea sosului

  • Dupa ce am sotat toata carnea, turnam in aceeasi tigaie vinul si, cu o lingura de lemn, curatam toate depunerile lipite pe fundul si peretii vasului. Acestea vor da gust sosului.
  • Dupa ce am curatat cratita de resturi, fierbem, in continuare, pana cand scade lichidul la jumatate, ingrosandu-se usor de la resturile de faina cazute de pe carne.
  • Am pus unt si 3 linguri de zeama de limetta.
  • Adaugam caperele.
  • L-am gustat sa vad daca mai este nevoie de sare sau piper si am potrivit dupa gust.

Asamblam reteta

  • Adaug un sfert de cana de apa calda (calda ca sa nu opresc sosul din gatire) si pun feliile de pui inapoi in tigaie, cu sucul scurs din carne cu tot.
  • Am mai adaugat inca o bucatica de unt care va da un plus de consistenta sosului.
  • Se mai fierbe circa 2 - 3 minute si reteta noastra este gata de savurat.
  • Intre timp am taiat si o legatura de patrunjel, pe care il voi presara peste mancarea noastra la final.

Video

Notes

Variatii ale retetei

In functie de ingredientele pe care le avem si de ce tip se sos dorim, putem ajusta reteta sa fie exact cum ne dorim.
In functie de ingrediente
Cantitatea de zeama de lamaie trebuie ajustata si in functie de cat de acid este vinul.
In cazul in care nu va plac caperele sau nu le aveti la indemana, le puteti inlocui cu masline verzi, taiate cubulete.
In functie de preferinte personale
In functie de cum doresti sosul sa fie, puteti sa va jucati cu ingredientele.
Daca vrei un sos mai consistent si mai lucios, adaugi unt. Nu trebuie sa va temeti c sosul va avea un gust gras si gretos, gustul de gras dispare din cuza aciditatii vinului, lamaii si caperelor si gustul finl e unul usor si reconfortant.
Daca vreti un sos mai lejera, puteti inlocui la faza asta untul cu smantana lichida, supa clara de pui sau, in lipsa de altceva, niste apa calda.

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 457kcal | Carbohydrates: 19g | Protein: 27g | Fat: 30g | Cholesterol: 109mg | Sodium: 536mg | Fiber: 2g | Sugar: 2g