Go Back
+ servings
Print Recipe
5 from 1 vote

Sos olandez

Sos olandez, unul din sosurile de baza, usor si cu gust acrisor
Prep Time5 minutes
Cook Time15 minutes
Total Time20 minutes
Course: Sosuri si dressinguri
Cuisine: frantuzeasca
Servings: 3 portii
Calories: 161kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 3 bucati galbenus de ou cat mai proaspat
  • 170 g unt
  • 1/2 zeama de lamaie nu vom folosi tot, doar cat avem nevoie
  • 1 lingurita muștar
  • sare dupa gust

Instructions

  • Intr-o craticioara, punem untul la topit la foc mic. Cand e gata, il tragem de o parte si-l lasam nitel sa se raceasca.
  • Luam o oala mica, asezam in ea galbenusurile si lingurile aferente cu apa, mustarul, 2 linguri de suc de lamaie. 
  • Amestecam iute cu un tel pentru omogenizare. .
  • In timpul asta, am incalzit intr-o oala niste apa in asa fel incat sa pot aseza peste ea oala cu galbenusurile (pentru a le gati la bain-marie) – ceea ce si fac si nu uit sa dau focul mai incet.
  • Din acest moment, amestecam in galbenusuri cu nadejde, in acelasi sens si fara sa ne oprim (altfel ne alegem cu omleta, nu cu sos). 
  • Cand se ingroasa, capatand consistenta unui sos sau a unei maioneze mai subtiri (stiu la inceput pare imposibil dar, pe cuvant, ca se poate), il luam de pe foc.
  • Cu o lingura adaugam putin cate putin untul topit si racorit in compozitia de galbenusuri, amestecand in continuu.
  • Cand am inglobat tot untul, potrivim la gust cu zeama de lamaie si sare dupa gust.
  •  Cel mai bine este sa-l folosim imediat (caci e bun cald) dar daca mai e pana la servire, cel mai bine este sa-l pastram cald, asezandu-l deasupra unei oale cu apa calda, fara insa a fi direct pe foc.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 161kcal | Protein: 3g | Fat: 17g | Saturated Fat: 10g | Cholesterol: 131mg | Sodium: 96mg | Potassium: 36mg | Calcium: 18mg