Intr-o craticioara, punem untul la topit la foc mic. Cand e gata, il tragem de o parte si-l lasam nitel sa se raceasca.
Luam o oala mica, asezam in ea galbenusurile si lingurile aferente cu apa, mustarul, 2 linguri de suc de lamaie.
Amestecam iute cu un tel pentru omogenizare. .
In timpul asta, am incalzit intr-o oala niste apa in asa fel incat sa pot aseza peste ea oala cu galbenusurile (pentru a le gati la bain-marie) – ceea ce si fac si nu uit sa dau focul mai incet.
Din acest moment, amestecam in galbenusuri cu nadejde, in acelasi sens si fara sa ne oprim (altfel ne alegem cu omleta, nu cu sos).
Cand se ingroasa, capatand consistenta unui sos sau a unei maioneze mai subtiri (stiu la inceput pare imposibil dar, pe cuvant, ca se poate), il luam de pe foc.
Cu o lingura adaugam putin cate putin untul topit si racorit in compozitia de galbenusuri, amestecand in continuu.
Cand am inglobat tot untul, potrivim la gust cu zeama de lamaie si sare dupa gust.
Cel mai bine este sa-l folosim imediat (caci e bun cald) dar daca mai e pana la servire, cel mai bine este sa-l pastram cald, asezandu-l deasupra unei oale cu apa calda, fara insa a fi direct pe foc.