Întâi si întâi, am copt alunele intr-o tava la cuptor, la 180 °C, pentru circa 10 minute sau pana se rumenesc.
Când s-au rumenit ușor, le-am scos de la cuptor si le-am lăsat sa se răcorească puțin după care le-am mai mărunțit puțin. In rețetă nu scrie asta dar eu am copii mici, in plus mi se pare ca e mai ușor de consumat daca sunt bucăți mai mici. Oricum nu le-am tăiat prea mici, cel mult in patru sferturi iar cele care erau mai mici le-am desfăcut in doua.
Intr-un bol, amestecam gălbenușurile cu 2 linguri de zahar pana compozitia se aereaza si se deschide la culoare intr-un galben pal.
Intr-o crăticioară, caramelizam 8 linguri de zahar la foc mic.
Stați lângă foc sa nu ardă zaharul si nu e musai sa amestecați conștiincios, doar nu lasati zaharul sa se inchida prea tare la culoare, daca e prea ars capata un gust amar. Culoarea chihlimbarului e ideala daca o obtinem.
Când zaharul e topit complet, adăugăm untul tăiat cubulețe, amestecam si lăsăm sa fiarbă la foc mic, pana când untul se amesteca cu zaharul topit. Untul se recomanda sa fie la temperatura camerei.
Când untul cu zaharul s-au omogenizat, iau cratița de pe foc si torn înăuntru compoziția de gălbenușuri, amestecând in același timp foarte energic, cu un tel tip para, pentru a evita coagularea oului in untul fierbinte.
Adăugăm alunele si amestecam sa se omogenizeze in compoziție.
Punem crema înapoi pe foc, la flacără foarte mica.
O gătim pe foc mic, amestecând continuu, pentru a se îngroșa. Știm ca e gata atunci când, trecând lingura de lemn prin crema, putem vedea baza cratiței preț de o secunda doua. La acel moment o luam de pe foc si o lăsăm sa se răcească pana atinge temperatura camerei, in acest timp crema se va mai îngroșa puțin.
Când e complet rece, întindem crema peste blat. (daca crema nu e rece, va topi glazura alba).
Dam la rece, din nou, prăjitura, pentru ca crema sa se întărească.