Go Back
+ servings
Print Recipe
No ratings yet

Prajitura Delicia cu nectarine

O prajitura usoara si delicioasa
Prep Time20 minutes
Cook Time30 minutes
timp de inchegare8 hours
Total Time50 minutes
Course: prajituri
Cuisine: romaneasca
Servings: 12 bucati
Calories: 485kcal
Author: Laura

Ingredients

Pandispan

  • 1 ¼ kg nectarine
  • 5 bucati oua
  • 250 g unt
  • 150 g zahar
  • 375 g faina
  • sare cat incape un un varf de cutit
  • 50 g seminte de mac
  • 1 plic praf de copt adica 10 grame
  • 2 linguri lapte ­
  • 1 -2 linguri faina pentru tapetat tava
  • 1 lingura unt pentru tapetat tava

Crema de frisca

  • 200 g smântână
  • 20 g gelatina
  • 1 plic zahar vanilat
  • 200 g smântână de frișcă  lichida
  • 50 g zahar

Instructions

  • Curatam nectarinele de coaja si le taiem felii groase de circa un sfert de cm..
  • Batem smantana pentru frisca pana se intareste, acoperim bolul cu folie alimentara si o dam la rece.

Prepararea pandispanului

  • Macinam 40 gr. (adica vreo doua linguri) mac in masina manuala pentru rasnit.
  • Amestecam spuma untul inmuiat la temperatura camerei cu sarea si 150 gr. zahar.
    mixam untul pentru pandispan
  • Adaugam treptat ouale, unul cate unul. 
  • Cantarim faina si o cernem prin sita impreuna cu praful de copt.
  • Adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt peste amestecul de unt, zahar si oua si mixam ca sa omogenizam compozitia.. 
  • Ungem tava in care vrem sa coacem pandispanul cu putin unt si tapetam cu faina.
  • Turnam jumatate din compozitie in tava si o nivelam pe toata suprafata tavii.
  • In restul compozitiei din bol, turnam laptele si macul macinat si amestecam bine.
  • Turnam restul compozitiei peste aluatul deja pus in tava si intindem compozitia cu mac peste cea fara, in asa fel incat sa formeze doua straturi.
  • Deasupra punem felii de nectarine - cate permit suprafata prajiturii si introducem tava in cuptorul preincalzit la foc mediu, pentru 25 - 30 minute.

Prepararea cremei de frisca

  • Intre timp, inmuiem gelatina in 100 ml apa rece dupa care o topim gelatina la bain-marie.
  • Mixam in blender fructele ramase impreuna cu smantana, zaharul ramas, zaharul vanilat.
  • Adaugam gelatina topita, in fir subtire, in crema, amestecand.
  • Incorporam frisca si dam crema la frigider.

Asamblarea prajiturii

  • Cand blatul de prajitura s-a racit, intindem crema deasupra, presaram putin din macul ramas (doar putin, nu exagerati) si dam din nou la frigider.
  • Taiem prajitura in bucati a doua zi, cand blatul s-a mai inmuiat.

Video

Notes

Eu am folosit fructe proaspete dar la fel de bine pot fi folosite fructe de la compot, scurse bine inainte de a fi adaugate pe blat. Ca fructele sa nu se scufunde in aluat, un mic truc este sa dati fructele prin faina, scuturandu-le de exces si abia apoi asezati-le pe compozitia de blat.

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 485kcal