Punem usturoiul si ghimbirul mărunțite intr-un bol si amestecam cu sosul de soia, oțetul de orez, siropul de arțar si niște ulei de măsline.
Pune fileurile intr-un vas, curățăm de oase daca e nevoie, sărăm si piperam.
Am uns fileurile cu marinada, se acopere cu folie si se tine in frigider cel puțin 20 minute, ideal ar fi 2 ore.
Am pus o tigaie mare pe foc mediu, am stropit cu puțin ulei. Eu in video am folosit doua vase, am vrut sa vad cu care iasă somonul mai reușit. Deși conform rețetei, cel pe grill ar fi mai autentic si in mod normal mi-ar fi plăcut mai mult, de data asta cel făcut in tigaia anti aderentă mi s-a părut mai interesant, de drept, mai puțin colorat si rumenit.
Când tigaia e fierbinte, am pus fileurile cu pielea in jos, le-am gătit 2 minute, apoi am turnat restul marinadei peste ele si am mai gătit un minut pana fileul devine opac
Cu doua palete ajutor, am întors si pe cealaltă parte, am mai gatit 3 - 4 minute , ungând cu sos astfel încât bucățile sa fie îmbrăcate Se poate adăuga nițică apa daca sosul e prea gros.
Se servesc fileurile cu sosul rămas in tava cu legume la abur, orez simplu sau salata drept garnitura.