Go Back
+ servings
prăjitura imposibila
Print Recipe
5 from 2 votes

Prăjitura Chocoflan

O prăjitură simpla, ingenioasa, ușor de făcut si delicioasa - mai este cunoscuta si sub numele de prăjitura de zahar ars sau prăjitura imposibila. Dimensiuni vas de copt 25 cm lungime/15 cm lățime/ 9 cm înălțime, ușor mai larga in partea de sus decât baza
Prep Time20 minutes
Cook Time50 minutes
Total Time1 hour 10 minutes
Course: prajituri
Cuisine: romaneasca
Servings: 6 porții
Calories: 230kcal
Author: Laura

Ingredients

Zahar caramelizat

  • 100 g zahar
  • 1 ceașcă apa

Crema de zahar ars

  • 5 bucăți ou
  • 625 ml lapte
  • 80 g zahar
  • 1 esență vanilie

Blatul de cacao

  • 2 bucăți ou
  • 100 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 125 g zahar
  • 160 g faina
  • 60 g cacao
  • 4 g praf de copt

Instructions

  • Încingem cuptorul la 180°C.

Caramelizam zaharul

  • Pregătesc o tava - eu am un vas Jena - in care sa coc desertul. Am pregătit un vas termorezistent pentru copt si un al doilea vas mai mare in care sa îl pun pe primul, ambele vase trebuie sa aibă ceva adâncime.
  • Am pus intr-o crăticioară 100 g zahar cu o ceașcă de apa si am gătit pe foc mediu pana când zaharul capătă nuanța chihlimbarului
  • Aveți grija sa nu se ardă, caci se face amar la gust.
  • Am turnat zaharul caramel in vasul termorezistent si am distribuit uniform pe toata baza tăvii.

Crema de zahar ars

  • Intr-un bol, am spart cele 5 oua.
  • Am adăugat 80 g zahar si o esență de vanilie.
  • Am mixat pana zaharul s-a topit in compoziția de oua.
  • Când zaharul s-a topit in oua, oprim mixerul si adăugăm treptat 650 ml lapte, amestecând cu o lingura de lemn.
  • După ce am omogenizat amestecul de oua, lapte si vanilie, am turnat compoziția in vas peste zaharul caramelizat.

Pandișpanul

  • Cele 2 oua întregi le spargem intr-un bol.
  • Adăugăm zaharul si mixam totul, adăugând si 100 ml ulei si 100 ml lapte.
  • In timpul asta, am cântărit 160 g faina si o amestec cu 2 linguri de cacao si un sfert de plic de praf de copt.
  • Adăugăm amestecul de faina cu cacao in compoziția de oua si mixam in continuare încă 2- 3 minute pana se omogenizează.
  • Torn peste compoziția de blat peste amestecul de lapte cu oua si așezăm intr-un al doilea vas mai mare.
  • Turnam apa in al doilea vas pe o înălțime cat sa depășească nivelul cremei de zahar ars din primul vas dar nu atât de înalt cat sa stropească cu apa in vasul in care gătim desertul. Apa din al doilea vas va asigura o gătire omogena a cremei si ii va da acel aspect catifelat.
  • Băgăm la cuptorul preîncălzim si lăsăm sa se coacă circa 45 - 50 minute
  • Când e gata, o scoatem de la cuptor si o acoperim cu folie alimentara, lăsând-o sa se răcească la temperatura camerei.
  • Când prăjitura s-a răcit la temperatura camerei, am desprins prăjitura cu un cuțitaș de margini, am pus deasupra o tava si am întors-o cu susul in jos, înlăturând apoi vasul.
  • Am învelit-o in folie si am băgat-o la frigider peste noapte, dând timp siropului de zahar ars sa se pătrundă bine in blat. Gustul va fi delicios si textura umeda. Recomand sa așteptați peste noapte, gustul va fi si mai bun ca imediat ce s-a răcit.
  • A doua zi, o putem porționa si servi așa simpla cum este sau puteți pune alături si nițică frișcă pentru extra-cremozitate.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 230kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 6g | Fat: 8g | Saturated Fat: 2g | Sodium: 80mg