Go Back
+ servings
paste al limone
Print Recipe
5 from 3 votes

Paste al limone

Paste al limone gătite cu smântâna sau fără, simple, delicioase, sățioase si foarte versatile.
Prep Time4 minutes
Cook Time11 minutes
0 minutes
Total Time15 minutes
Course: Fel principal
Cuisine: italiana
Servings: 2 porții
Calories: 458kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 250 g paste tagliatele, spaghetti, linguine
  • 2 - 3 bucăți lămâie
  • 100 g parmezan ras fin
  • sare după gust
  • piper după gust
  • 60 ml vin alb opțional, eu nu am pus

sos fără smântână

sos cu smântână

  • 50 g unt
  • 250 ml smântână
  • 1 legătură pătrunjel sau busuioc

Instructions

Pregătirea pastelor

  • Punem o oala mare cu apa pe foc. In general, când fierbem paste, raportul este 1 l de apa la 100 g paste. Eu am pus 4 l la 500 g pentru ca doresc sa am o apa mai concentrata in amidon pentru a emulsifica sosul.
  • Când apa începe sa fiarbă, se adaugă sare si apoi se pun pastele. Le-am fiert cat indica pe pachet, adică 9 minute, am folosit tagliatele.

Pregătirea ingredientelor

  • Lămâile se rad de partea galbena pe râzătoarea fina.
  • Tot acum am ras si un cățel de usturoi.
  • Important!!! Începem sa preparam sosul cu circa 3 minute înainte ca pastele sa fie gata. Timingul e important caci trebuie sa adăugăm pastele imediat ce coaja de lămâie si usturoiul s-au călit maxim 2 minute.

Prepararea sosului fără smântână

  • Intr-o tigaie mare, se pune untul la topit pe flacăra medie pana dezvolta spuma.
  • Dam focul mai încet, adăugăm usturoiul si coaja rasa de lămâie si gătim, amestecând des, circa 1 - 2 minute pana își dezvolta cele doua ingrediente aromele.

Prepararea sosului cu smantana

  • Punem in tigaie smântână minim 30% grăsime, când aceasta se înfierbântă, adăugăm si coaja de lămâie si usturoiul.
  • Fierbem pe foc mediu circa 3 - 4 minute pana sosul se mai reduce, amestecând des in acest timp.
  • Adaugam untul care, la aceasta faza, ar trebui sa se topeasca instant in sos.
  • Amestecam ca sa se omogenizeze ingredientele.

Asamblare pasta al limone

  • Adăugam pastele in sos, eu le-am transferat cu un clește de bucătărie. Chiar daca scurgeți pastele, nu aruncați apa in care au fiert, aceasta este foarte importanta in emusificarea sosului si pentru obținerea unei consistente potrivite.
  • Pentru pastele fără smântâna, se mai adaugă încă 120 ml apa, din cea in care au fiert pastele. Creștem flacăra la mediu-mare si gătim, amestecând pana când pastele sunt învelite intr-un sos cu un aspect satinat care este, in fapt, sosul emulsificat.
  • Pentru pastele cu smântâna, adăugăm pastele in sos cu puțin lichid din apa in care au fiert pastele. In acest caz, categoric ne trebuie mai putina apa ca la pastele fără smântână. Amestecam pastele si lăsăm sa fiarbă 1 - 2 minute pana pastele absorb din sosul din tigaie.
  • Fie ca facem pastele cu smântână sau fără, adăugăm parmezanul ras si amestecam cu grija pana sosul se mai îngroașă.
  • Daca sosul se ingroasa prea tare sau are un aspect uscat, adaugam treptat apa in care au fiert pastele pana sosul isi recapata consistenta dorita.
  • Adaugam zeama de lamaie, 1 lingura la inceput, amestecam pentru omogenizare, apoi gustam si apoi mai adaugam daca simtim nevoia dupa propriul gust.
  • Asezonam cu sare si piper dupa gust.
  • Chiar înainte de servire, mai adăugăm putina coaja rasa de lămâie, parmezan si verdeața tăiată mărunt si se servesc imediat.
  • Pot fi o masa de sine statatoare dar sunt grozave si cu carne gratar alaturi sau chiftele.

Video

Notes

  • Înainte de a rade lămâile, le-am tratat puțin contra pesticidelor, punându-le intr-un bol cu apa calda la care am adăugat 100 ml oțet la un litru apa. Se presupune ca apa calda deschide porii cojii, eliberând din substanțele nocive. Se mai poate adăuga si sare, cu care sa se frece coaja.
  • Am pus 4 l apa la 500 g. paste pentru ca am vrut sa obțin o apa ceva mai plina de amidon, va fi de mare ajutor apoi pentru a obține un sos emulsifiat si mătăsos.
  • In cazul pastelor fără smântână, apa in care am fiert pastele, adăugată la sos ajuta la conturarea unei savori citrice mai puternice decât in cazul cremei cu smântână in care savoarea citrica e mai estompata.
  • Eu adaug sare abia când începe sa fiarbă apa pentru ca sare încetinește fierberea si ar durea prea mult sa dea in clocot. Si așa, când punem sarea, vom observa ca fierberea se oprește si va trebui sa așteptăm sa reînceapă ca sa punem pastele.
  • Sarea adăugată in apa in care fierb ajuta pastele sa își potenteze  gustul.

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 458kcal