Adăugam pastele in sos, eu le-am transferat cu un clește de bucătărie. Chiar daca scurgeți pastele, nu aruncați apa in care au fiert, aceasta este foarte importanta in emusificarea sosului si pentru obținerea unei consistente potrivite.
Pentru pastele fără smântâna, se mai adaugă încă 120 ml apa, din cea in care au fiert pastele. Creștem flacăra la mediu-mare si gătim, amestecând pana când pastele sunt învelite intr-un sos cu un aspect satinat care este, in fapt, sosul emulsificat.
Pentru pastele cu smântâna, adăugăm pastele in sos cu puțin lichid din apa in care au fiert pastele. In acest caz, categoric ne trebuie mai putina apa ca la pastele fără smântână. Amestecam pastele si lăsăm sa fiarbă 1 - 2 minute pana pastele absorb din sosul din tigaie.
Fie ca facem pastele cu smântână sau fără, adăugăm parmezanul ras si amestecam cu grija pana sosul se mai îngroașă.
Daca sosul se ingroasa prea tare sau are un aspect uscat, adaugam treptat apa in care au fiert pastele pana sosul isi recapata consistenta dorita.
Adaugam zeama de lamaie, 1 lingura la inceput, amestecam pentru omogenizare, apoi gustam si apoi mai adaugam daca simtim nevoia dupa propriul gust.
Asezonam cu sare si piper dupa gust.
Chiar înainte de servire, mai adăugăm putina coaja rasa de lămâie, parmezan si verdeața tăiată mărunt si se servesc imediat.
Pot fi o masa de sine statatoare dar sunt grozave si cu carne gratar alaturi sau chiftele.