Go Back
+ servings
muschi tiganesc feliat
Print Recipe
5 from 6 votes

Mușchi țigănesc făcut în casă

Mușchiul țigănesc este specialitatea care, cu ceva adaptări, poate fi făcută și acasă.
Prep Time30 minutes
Cook Time40 minutes
Total Time1 hour 10 minutes
Course: aperitive si gustari, mezeluri
Cuisine: romaneasca
Servings: 4 bucăți
Calories: 333kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 1, 3  kg  ceafa de porc
  • 1, 3  kg  cotlet de porc

pentru macerare

  • 80 g sare cu granulație mare
  • 30 g zahăr

pentru saramură

  • 1 l apă
  • 100 g sare cu granulatie mare

pentru pasta de condimente

  • 1 lingură boia dulce
  • 1 lingură piper negru măcinat
  • 1 lingură cimbru mărunțit

Instructions

Sărarea cărnii

  • Într-un blidisel, amestecăm 80 g sare mare cu 30 g zahăr.
  • Cu acest amestec, frecăm bine cele două bucăți de carne pe toate părțile.
  • Am pus cele două bucăți într-un vas acoperit și le-am lăsat așa circa 12 ore. IMPORTANT! Temperatura mediului în care ținem aceste bucăți de carne în sare trebuie să nu depășească 5 °C.

Ținerea în saramură

  • A doua zi, facem o saramură de 1 litru apă la care punem 100 g sare pe care o topim în apă.
  • Am spălat în apă curată cele două bucăți de carne ce au fost ținute în sare 12 ore, am spălat și vasul în care au fost ținute.
  • Am pus din nou cele două bucăți de carne în vas și am turnat peste ele saramură. IMPORTANT! Carnea trebuie să stea sub nivelul apei, de aceea am pus peste ea o greutate, în cazul meu o farfurie peste care am pus o bucată de marmură care are greutatea necesară să apese eficient.
  • Carnea se ține în saramură între 24 și 72 de ore, eu am ținut-o 46 de ore după care am scos-o și am clatit-o cu apă curată.
  • În mod normal, în acest moment, se pune la zvântat carnea pentru a se mai evaporă din apă, eu doar le-am uscat cu prosoape absorbante.

Asamblare mușchi țigănesc

  • Fiecare din cele două bucăți de carne, atât cotletul cât și ceafă, le tăiem pe mijloc pe lungime după care asociem jumătate de cotlet cu jumătate de ceafă, le alegem să fie cât mai asemănătoare la dimensiune.
  • Dacă mai este nevoie, mai fasonăm pentru a le putea da o formă mai frumoasă.
  • Eu am tăiat pe jumătate bucățile pentru că vreau să le fierb la abur și nu aveam un vas de o mărime care să permită să fac lucrul asta la dimensiunea lor inițială. Le-am tăiat și le-am adaptat pentru vasul pe care urmează să îl folosesc.
  • Am legat cele patru bucăți cu sfoară, o dată pe lungime și apoi pe lățime.
  • Pe lungime am făcut în capăt un nod cu ajutorul căreia să putem atârna mușchiul ulterior la afumare.
  • Pe lățime, am legat bucățile transversal, în spirală, cu distanță de 1 - 3 cm între spire și cât se poate de strâns legat, căci atunci cele două bucăți se vor suda bine și nu se vor desprinde ulterior când feliem bucată.

Afumare mușchi țigănesc

  • La acest punct, am dat bucățile de mușchi soacrei care are o afumătoare. L-am frecat și cu niște condimente înainte dar acest lucru nu e musai, oricum îl vom freca cu condimente și după ce îl gătim la aburi. S-a întors cu el gata afumat după două zile.

Fierberea la abur

  • Pentru fierberea la abur, am improvizat punând în oala minune cu înălțimea de 17 cm o sită de 9 cm, am turnat apă de 5 cm înălțime, am pus deasupra sitei a două sită de la oală minune care merge numai bine căci are un mic spațiu de la pereții oalei și pot verifică pe-acolo dacă nivelul apei nu a scăzut prea mult în timpul fierberii.
  • În sita de deasupra, am pus una din bucățile de mușchi afumat, am pus pe foc, am așteptat să dea oală în fiert după care am dat focul la minim, am pus capacul și am lăsat să fiarbă circa 2 ore - 2 ore jumătate, verificând din când în când dacă mai este suficientă apă în oală.
  • Când e gata, o luăm de pe foc și o punem să se răcească.
  • Între timp, preparam o pastă în care am pus o lingură vârf de boia dulce, o lingură piper măcinat și o lingură cimbru uscat.
  • Adaug atâta apă cât să se formeze un amestec fluid de consistentă unei smântâni lichide.
  • Turnam pastă de mai sus din belșug peste bucată de mușchi fiartă și răcită acoperind-o foarte bine pe toate părțile cu condimente.
  • Ultimul pas este să punem mușchiul agățat într-un spațiu rece uscat și bine aerisit, timp de circa o zi până pastă de condimente s-a uscat.

Video

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 333kcal | Protein: 21.6g | Fat: 26.3g