Inainte de a ne apuca sa batem frisca, e obligatoriu sa tinem smantana dulce la frigider cel putin 30 de minute. Daca e mai cald in bucatarie, nu e rau sa tineti la frigider si vasul in care urmeaza sa bateti smantana dar si paletele mixerului. Pentru a se bate cum trebuie si a obtine o frisca pufoasa, e obligatoriu ca smantana sa fie foarte rece.
Am pus smantana in bol, am adaugat zaharul, tot acum putem adauga si vanilie daca vreti (eu nu am pus).
Incepem prin a o mixa la viteza mica spre medie pana incepe sa capete volum, circa un minut va dura.
Marim viteza mixerului si mai batem pana frisca face acele moturi stabile. Totul dureaza pana la 3 minute.
Nu exagerati cu mixatul. De indata ce frisca se intareste si isi pastreaza forma, opriti-va din mixat. Daca continuati, veti obtine foarte curand (mai repede decat credeti) unt in loc de frisca. Care unt, e bun si ala – fie si indulcit – dar totusi, nu asta va doreati, nu?
Daca nu vreti sa o folositi de indata, cel mai bun mod de pastrare este in vasul in care am batut frisca, acoperit ermetic cu o folie alimentara. Se poate pastra asa 8 ore – spune cartea de bucate. Din experienta mea personala, am folosit frisca si la doua zile dupa batere fara probleme dar na…. pot eu sa ma contrazic cu autoritatea scrisa? Eu doar va spun ca asa a fost.