Go Back
+ servings
Print Recipe
5 from 1 vote

Ciorba de vacuta

Ciorba taraneasca de vacuta, o bunatate plina de legume si un gust delicios
Prep Time20 minutes
Cook Time1 hour 45 minutes
Total Time2 hours 5 minutes
Course: supe si ciorbe
Cuisine: romaneasca
Servings: 10 portii
Calories: 160kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 800 g carne de vita
  • 2 bucati ceapa
  • 3 bucati morcovi medii
  • 2 radacini patrunjel
  • 1/2 radacina telina mica
  • 1 ramurica cimbru uscat sau proaspat
  • 2 bucati cartofi taiati si curatati cuburi
  • 100 g mazare
  • 100 g fasole pastai
  • 500 ml suc de rosii
  • 1 bucata ardei gras - optional
  • 100 g conopida optional
  • sare dupa gust
  • 1 - 2 linguri tarhon sau leustean

Instructions

  •  Intai, pun carnea la fiert. De obicei prefer s-o tai in cuburi (cat sa incapa intr-o lingura de ciorba) inainte de a o pune la fiert. Motivul evident este ca fierbe mai usor decat daca pun carnea intreaga. Dezavantajul e ca incurca nitel la spumare dar o punem inapoi in oala nu e mare lucru. Daca e taiata marunt se pescuieste mai greu si osul pus la fiert cu carnea - in ciuda inconvenientelor (minore) eu prefer s-o tai cuburi inainte de o pune la fiert. 
  • Asadar punem carnea la fiert, in apa rece cu sare. Timpul de fierbere al carnii poate varia in functie de cat de batrana a fost vaca, eu in general am fost norocoasa, cam o ora a durat mai tot timpul.  O varianta mai sigura (si mai comoda) este sa folosim oala sub presiune
  • In caz ca nu folosim oala sub presiune, vom fierbe carnea la foc mic si spumam din cand in cand la suprafata lichidului. Daca folositi oala sub presiune, veti putea spuma dupa ce desfaceti capacul, sincer nici nu sunt totdeauna foarte silitoare. Rostul spumarii este sa tina ciorba limpede.

Pregatim legumele - cat fierbe carnea, pregatim legumele...

  • Curatam, spalam si taiem cubulete ceapa, morcovii, patrunjelul, telina.
  • Intr-o cratita, incingem nitel ulei si punem radacinoasele la calit, nu foarte mult, numai cat sa se inmoaie. Stingem focul si punem deoparte.
  • Cand carnea este aproape fiarta, o luam de pe foc, o spumam, am pescuit si osul cu o spumiera.
  • Adaugam radacinoasele calite in lichidul in care am fiert carnea si lasam sa fiarba pe foc mic, daca ciorba fierbe cu clocote mari va fi tulbure. 
  • Pregatim restul de legume – frumusetea acestei retete este ca se alcatuieste folosind ce avem la indemana: putem pune conopida, gulie, ardei gras, fasole verde, mazare ...si altele. De asemenea, cantitatile sunt mai mult dupa ochi, nu cantaresc nimic, de obicei am grija sa nu pun prea multe legume care sa aglomereze ciorba. Ca o preferinta personala imi place sa adaug fasole verde, cartofi si mazare - astea sunt musai din punctul meu de vedere.
  • Legumele le pregatesc curatandu-le si taindu-le mai mic, cat sa incapa intr-o lingura de ciorba si se pun in oala peste carne si radacinoase.
  • Taiem si cartofii cuburi si ii adaugam in ciorba.
  • Cand ciorba e aproape gata si legumele fierte, taiem cuburi si rosiile si le punem la ciorba. Nota! Cand e vara folosesc rosii, in rest folosesc bulion pe care-l adaug tot la ochi (cam o cana), acesta are si rolul de a acri putin zeama :). 
  • Am luat iute tarhonul (de obicei folosesc tarhon in otet), l-am scurs  si l-am taiat marunt dupa care l-am pus in ciorba. In loc de tarhon , puteti folosi si alte verdeturi, multi pun leustean.
  • Mai lasam doua - trei clocote si tragem de pe foc.

Video

Notes

Noi o servim fara alte adaosuri dar, daca doriti, puteti pune in farfurie niste smantana si niste ardei iute. Fiecare dupa preferinte.

Nutrition

Serving: 200g | Calories: 160kcal