Go Back
+ servings
Print Recipe
No ratings yet

Ciorba de urzici - varianta acrisoara, de post

O reteta usurica, nutritiva, cu verdeturi proaspete, perfecta primavara
Prep Time10 minutes
Cook Time25 minutes
Total Time35 minutes
Course: supe si ciorbe
Cuisine: romaneasca
Servings: 10 portii
Calories: 140kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 400 g urzici
  • 1 bucata ceapă doua – trei cepe verzi sunt si mai bune
  • 200 ml bulion
  • 2 linguri orez
  • 2 linguri malai
  • 3– 4 catei usturoi eu am folosit leurda - o legatura intreaga
  • zeama de lamaie moare de varza sau bors
  • sare dupa gust
  • 1 lingura boia de ardei dulce poate fi si picanta daca va place sa piste nitel

Instructions

Blansarea urzicilor – sau cum spunea bunica, oparirea

  • Am pus o oala mare cu apa pe foc sa dea in clocot. Langa aragaz pregatim si o oala cu apa foarte rece ca sa avem la indemana cand ne apucam de blansat urzicile.
  • Cu niste manusi de plastic pe maini ca sa nu aratam cu mainile basicate dupa, am clatit urzicile in 5 – 6 randuri de apa rece. Chiar daca par curate, nu sunt. Consideram operatiunea gata cand apa de la clatire iasa curata.
  • Dupa ce le-am clatit bine, am inceput a opari urzicile in transe, am pus cate o mana mare de urzici si le-am oparit 2 minute, apoi le-am adunat cu o spatula cu gauri si le-am trecut direct in apa rece pregatita. Procedam astfel pana terminam de oparit intreaga cantitate propusa.
  • Dupa cum vedeti in fotografie, urzicile au acum o minunata culoare verde. Daca sunt gatite excesiv, ele se decoloreaza si capata o nuanță verde-galben-maroniu nu prea apetisant. BINE DE STIUT - Apa in care ati oparit urzicile nu se arunca, e perfecta sa gatim cu ea ciorbita.
  • Scurgem urzicile din apa in care le-am socat, le-am adunat intr-un ghem si le-am taiat cu cutitul lejer.

Prepararea ciorbei

  • Am curatat si taiat ceapa cubulete. As fi vrut sa am ceapa verde in loc de ceapa normala, cumparasem dar familionul disperat dupa verzituri mi le-a mancat, asa ca a trebuit sa ma multumesc cu ce am avut la indemana.
  • Am pus ulei intr-o oala mare de 5 litri, l-am incalzit, cand s-a incins, am adaugat ceapa, putina sare si am calit cateva minute la foc mediu, cu grija sa nu se arda pana s-a inmuiat.
  • Moment in care am adaugat orezul, am calit inca circa 2 minute ca sa ia gust, amestecand des. Daca e nevoie ajustati puterea focului ca sa nu se arda ceapa.
  • Am pregatit alaturi si o sita peste care am pus tifon curat, aceasta este o precautie in plus pentru a elimina din apa in care am oparit urzicile niste ultima urme de nisip si altele.
  • Am adaugat peste orez boia, am amestecat o data si imediat am turnat lichidul de la urzici trecut prin sita.
  • Am potrivit cu sare si am lasat sa fiarba circa opt minute, pana orezul a fost aproape gata. 
  • Am adaugat si cele doua linguri de malai care – spunea socra-mea – au rolul de a ingrosa nitel ciorba. Asa o ffi, eu nici nu am simtit malaiul prin ciorba.
  • Moment in care am pus urzicile, bulionul si am mai lasat pe foc 3 – 4 minute, gustati orezul sa vedeti daca e gatit, cand acesta e gata, stingem focul.
  • La final am adaugat usturoiul maruntit in pasta. Eu nu am folosit usturoi ci leurda, o legatura intreaga pe care am taiat-o si am adaugat-o in ciorba clocotita chiar la final
  • Ultimul pas al retetei este potrivirea la gust. Care nu are musai o reteta fixa de urmat ci e mai degraba o operatiune de gustat si ajustat, bulionul poate avea diverse grade de acru, poate mai e nevoie de un catel de usturoi, unii prefera o ciorba mai groasa, altii mai subtire iar aceasta este usor de ajustat. Totul se va hotari in functie de gust si preferinte
  • Eu una nu acresc ciorba ci ii las pe fiecare din familie sa isi potriveasca gustul in farfurie. 

Notes

Zeama de lamaie, moarea de varza sau borsul – la alegere- au acelasi rol: de a acri ciorba. Personal prefer moare de varza (preferata mea), nu am avut la indemana ca as fi pus. Daca folositi moare de varza sau bors, va trebui sa o potriviti la cantitate cu apa in care ati oparit urzicile, adica o parte din apa o veti inlocui cu o cantitate echivalenta, dupa gustul vostru. Trebuie sa tineti cont ca la final veti pune si bulionul care, si el, aduce un plus de acreala dar si de culoare ciorbitei. Asa ca poate nu strica sa puneti mai putina acreala la inceput si sa ajustati la final daca simtiti nevoia.

Nutrition

Serving: 100ml | Calories: 140kcal