Go Back
+ servings
cartofi razuiti cu ceapa
Print Recipe
5 from 5 votes

Cartofi răzuiți la tigaie cu ceapă

O garnitură de cartofi, simplu de făcut și foarte savuroasă
Prep Time20 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time50 minutes
Course: de post, garnituri
Cuisine: romaneasca
Servings: 6 porții
Calories: 300kcal
Author: Laura

Ingredients

  • 500 g cartofi
  • 1 bucată ceapă
  • 1 bucată ardei roșu - dacă nu aveți la îndemână puteți folosi 1 - 2 linguri de pastă de ardei sau 1-2 linguri boia de ardei dulce sau iute, cum preferați
  • 1 bucată ardei iute opțional
  • 2 linguri ulei
  • sare după gust
  • piper negru măcinat, după gust
  • 2 linguri pătrunjel frunze verzi tocate

Instructions

Pregătirea cartofilor

  • Cartofii i-am spălat bine și i-am pus la fiert într-un vas cu apă. Când a început să fiarbă, am adăugat și o lingură de sare. Nu adaug înainte pentru că sarea încetinește fierberea și ar fi durat mai mult până să înceapă efectiv să fiarbă.
  • După ce s-au fiert cartofii, i-am scurs, i-am lăsat să se răcească puțin, apoi i-am curățat de coajă și am îndepărtat eventuale defecte și stricăciuni.
  • Am dat cartofii pe răzătoarea cu ochiuri mari.

Pregătirea legumelor

  • Am curățat și spălat ceapa, apoi am tocat-o cubulețe nu foarte mărunte.
  • Am îndepărtat și cotorul de la ardei și am tăiat pulpă cubulețe.
  • Ardeiul iute l-am curățat de cotor, l-am tăiat în două pe lungime, apoi cu o linguriță, am curățat interiorul de nervuri și semințe. Acolo stă iuțeala ardeiului, dacă le înlăturați, rămâne o pulpă a ardeiului aromată și gustoasă și, cu puțină șansă, deloc picantă.
  • Pulpa ardeiului iute am tăiat-o cubulețe.
  • Am tăiat mărunt și verdeața proaspătă.

Asamblarea finală.

  • Am încins două linguri de ulei pe foc.
  • Am adăugat ceapa tocată.
  • Am adăugat sare. Asta va înmuia ceapa și va extrage din ea apa care va împiedica ceapa să se ardă în tigaie. Potriviți focul să fie suficient de mare cât să se gătească constant și suficient de mic cât să o pot căli timp îndelungat fără să se rumenească excesiv și să se ardă.
  • Când ceapa s-a înmuiat ușor, am adăugat și ardeiul și am continuat să le călesc la foc mic, amestecând des.
  • Dacă constatăm că ceapa și ardeii sunt făcuți, e momentul să adăugăm cartofii răzuiți. Dacă nu folosiți ardei ci boia, o adăugați acum, chiar înainte de a adaugă cartofii. Ca să știu dacă e gata, gust o bucățică de ceapă, trebuie să fie moale, dulceagă la gust, să nu se simtă crudă.
  • Amestecăm să se omogenizeze, în timpul ăsta, fiind pe foc, se și încălzește numai bine cât să fie bună de servit la masă.
  • Potrivim la gust cu sare (dacă mai este nevoie) și piper. Mai putem adauga și puțin ulei dacă simțim nevoia.
  • După ce luăm de pe foc, presăram și nițică verdeață și e gata de servit. Super-simplu și bun.

Video

Notes

  • Cartofii pot fi fierți chiar și cu o zi înainte, ceea ce va micșora mult timpul de gătire al garniturii.
  • Această garnitură cu cartofi merge tare bine cu peste prăjit, chifteluțe, șnițele și mici dar și cu grătar de orice fel. O bunătate, parol!

Nutrition

Serving: 100g | Calories: 300kcal | Carbohydrates: 38g | Protein: 4g | Fat: 17g | Fiber: 4g